|

További 39 AH-64E Apache Guardian kerülhet Indiába

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter csütörtökön Új-Delhibe érkezett, hogy a két ország közötti stratégiai-védelmi kapcsolatok mélyítéséről tárgyaljon. Ez egyben az első alkalom, hogy Hagel a Narendra Modi miniszterelnök által vezetett kabinettel találkozik, mely májusban állt fel az idei választások után. Az indiai védelmi tárca tájékoztatása szerint az új adminisztráció egyből bele is csapna a lecsóba: a meglévő, 22 darab Boeing AH-64E Apache Guardian (korábbi nevén AH-64D Block III) harci helikopterre szóló megrendelésüket kibővítenék további 39 példánnyal. Sőt, mindemellett sor kerülhet a CH-47F Chinook nehéz szállító-helikopterek számának bővítésére is, amikből egyelőre 15-öt rendeltek.

Az IHS Jane’s védelmi piackutató szerint India tavaly az Amerikai Egyesült Államok legfőbb fegyvervásárlójává lépett elő, amit lehet, hogy az idei esztendőre is megőriz, már amennyiben valóra válnak a fenti üzletek. Hagel Új-Delhiben kifejtette Washington azon álláspontját, miszerint szeretnék még tovább erősíteni a gazdasági és katonai kapcsolatokat Indiával, melyet egyik legfőbb stratégiai partnerüknek tekintenek Kína ellenében az ázsiai térségben. Ezt megerősítendő került sor John Kerry külügyminiszter látogatására is a múlt héten, a leginkább kiemelkedő vizitet pedig maga Barack Obama elnök bonyolítja majd le szeptemberben.

Boeing AH-64E Apache Guardian | Fotó: Boeing

Boeing AH-64E Apache Guardian | Fotó: Boeing ,

A helikopterek kapcsán indiai részről elhangzott, hogy a mennyiség növelésével szeretnék elérni a darabár csökkentését. Éppen ezért lebegtették meg, hogy a jövőben akár 60, sőt, 70 példányra is igényt tartanának a különféle haderőnemek – bár egyelőre még a Hadseregnek szánt 39 Apache sorsa sem biztos. Fontos megjegyezni, hogy az új AH-64E-k a szárazföldi erők állományába kerülnének, mivel a már megrendelt 22 fölött a Légierő rendelkezik majd. Előbbi haderőnem egyébként a kínai határ mellé telepítené új harci helikoptereinek jelentős részét, mégpedig a hegyvidékek közelébe, ahol igen nehéz más eszközökkel ellenőrizni a területeket.

További érdekesség a hír kapcsán, hogy az új indiai kormány nemrégiben elfogadott egy törvényjavaslatot, ami a külföldi cégek százalékos arányára vonatkozott a védelmi célú beruházásokban. Eddig Indiában a megrendelések maximum 26%-át kaphatták nem indiai vállalatok, ám mostantól ez az arány 49%-ra nőtt, ami abszolút jó hír az Amerikai Egyesült Államoknak, illetve minden olyan fegyverszállítónak, mely jó kapcsolatokat ápol Új-Delhivel.