|

Japán – francia szándéknyilatkozat haditechnikai fejlesztésekről

A japán fegyverexport tilalom idén áprilisi jelentős enyhítése óta eltelt időben a japánok nem tétlenkedtek – több, a hazai hadipar fellendítése szempontjából kölcsönösen előnyös együttműködésről született megállapodás: régióbeli szövetségesükkel, a japán tengeralattjárók iránt erősen érdeklődő ausztrálokkal tengeralattjárókhoz kötődő elméleti kutatásokról, az Egyesült Királysággal pedig az európai légiharc-rakéták fejlesztésébe történő bekapcsolódásról született megállapodás.

Most pedig a franciákon volt a sor: megelőző tárgyalások után Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter és japán kollégája Tokióban írt alá szándéknyilatkozatot a két nemzet közti, védelmi jellegű együttműködésről.

Itsunori Onodera a fejleményekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Franciaország érdeklődését jelezte a japán robottechnológiára alapozó védelmi fejlesztésekkel, illetve távvezérlésű járművekkel, azon belül is a vízfelszín alatt használható rendszerekkel kapcsolatban. A japán védelmi miniszter arról is beszélt, hogy francia részről logisztikai megállapodást is forszíroznak. Utóbbi kapcsán az angolszász NATO terminológiában Acquisition and Cross-Servicing Agreement (ACSA) névvel illetett szerződésről lenne szó, mely lehetőséget biztosít az aláíró felek részére, hogy olyan esetekben, mint vészhelyzetek, közös hadgyakorlatok, vagy épp ENSZ békefenntartó missziók logisztikai segítséget nyújtsanak egymásnak. (Gondolni kell itt az élelmezésre, üzemanyagra, lőszerre, felszerelésre). Japánnak jelenleg az Egyesült Államokkal és Ausztráliával van ilyen megállapodása.