|

Japán bekapcsolódna az európai légiharc-rakéták fejlesztésébe

Mint arról tavasszal mi is beszámoltunk Japánban döntés született arról, hogy jelentősen enyhítenek a fegyverexportot és a közös védelmi fejlesztéseket lényegében ellehetetlenítő, 1967-re datálható törvényi szabályozáson. A döntéstől a japán védelmi szektor gyártó és fejlesztési kapacitásának, globális szerepének növelését, illetve a beszerzési árak letörését remélik Tokióban.

Talán mondanunk se kell, időközben már több szálon is megindultak tárgyalások: Ausztráliával tengeralattjárók fejlesztésével kapcsolatos kutatásokról, Európában pedig légiharc-rakéták fejlesztéséről folynak egyeztetések.

Utóbbi kapcsán az MBDA lenne a partner és az értesülések szerint elsősorban a Meteor továbbfejlesztése van napirendi ponton.

Meteort indtó Gripen | Fotó: Saab

Meteort indtó Gripen | Fotó: Saab ,

A tegnapi napon azonban nem csak ezen közös fejlesztés, hanem egy export is zöld lámpát kapott Japánban: a Mitsubishi Heavy Industries az amerikai Patriot PAC-2 légvédelmi rendszer rekétájához szállítana nagy teljesítményű szenzorokat. Ezek az információk szerint olyan komponensek, amiket a Raytheon maga már nem gyárt és melyek a katari Patriot rendelésben kerülnének felhasználásra.