|

5 típusból válogat Belgium

Belgium vezetése öt vadászbombázó közül választja majd ki a győztest, mely az F-16 Fighting Falcon váltótípusa lesz.

Ahogy arról már 2013-ban beszámoltunk, megkezdődött a típusváltás folyamata Belgiumban. A belga kormány a közelmúltban bekérte a gyártóktól az ajánlatokat, a megmérettetésre 5 vállalatot hívtak meg: a Lockheed Martint az F-35 Lightning II, a Boeinget az F/A-18E/F Super Hornet, a Saab AB-t a JAS-39 Gripen, az Airbus Defense&Space-t a Eurofighter Typhoon, míg a Dassault Aviationt a Rafale típussal. A győztes típusnak 2023-ig kell szolgálatba állnia, ekkorra éri el a Falcon-flotta az élettartamána végét.

A döntést természetesen befolyásolhatja a Benelux államok légierejének egyesítési folyamata is, hiszen a három országnak célszerű lenne azonos típust rendszeresíteni az együttműködés megkönnyítésének érdekében. Emiatt a legnagyobb esélyes az F-35 Lightning II lehet, mivel Hollandia már az amerikai vadászbombázó mellett döntött.

Belga Falcon Zeltwegben | Fotó: sid911, HTKA.hu

Belga Falcon Zeltwegben | Fotó: sid911, HTKA.hu ,

A Belga Haderő Légi Komponense (2002-óta hívják így őket, előtte Belga Légierő néven működtek) jelenlegi öklét 59 darab F-16AM/BM Fighting Falcon alkotja. A típusból annak idején 160 darabot rendeltek meg, majd a vasfüggöny leomlása után folyamatosan helyeztek tartalékba vagy adtak el. A gépek, bár nem mai darabok, a folyamatos modernizációnak köszönhetően kategóriájuk egyik legjobbjai: átestek az MLU-programon, arzenáljukban pedig megtalálható minden fontosabb levegő-levegő és levegő-föld fegyver – nemrégiben szereztek be például hozzájuk Raytheon AIM-9X Block II légiharc-rakétákat. Bár a háttérben folyik a típus utódlási folyamata, a szolgálatban álló gépekről sem feledkeznek meg, még mindig igyekeznek őket folyamatosan korszerűsíteni.