|

Belgium korszerűsítené F-16-osait

A Kongresszus elé terjesztett igény szerint a jóváhagyást követően szoftveres és hardveres korszerűsítésen is átesnek a belga F-16-osok.

A Belga Haderő Légi Komponense (2002-óta hívják így őket, előtte Belga Légierő néven működtek) jelenlegi öklét 59 darab F-16AM/BM Fighting Falcon alkotja. A típusból annak idején 160 darabot rendeltek meg, majd a vasfüggöny leomlása után folyamatosan helyeztek tartalékba vagy adtak el. A gépek, bár nem mai darabok, a folyamatos modernizációnak köszönhetően kategóriájuk egyik legjobbjai: átestek az MLU-programon, arzenáljukban pedig megtalálható minden fontosabb levegő-levegő és levegő-föld fegyver – nemrégiben szereztek be például hozzájuk Raytheon AIM-9X Block II légiharc-rakétákat. Bár a háttérben folyik a típus utódlási folyamata, a szolgálatban álló gépekről sem feledkeznek meg, még mindig igyekeznek őket folyamatosan korszerűsíteni.

Belga Falcon Nordholzban

Belga Falcon Nordholzban ,

A DSCA által közzétett jelentés szerint a belga vezetés egy 113 millió dolláros eszközcsomagot állított össze, melybe a szoftverfrissítések mellett 69 darab LN-260 típusú GPS-INS navigációs berendezés, valamint többféle kommunikációs berendezés is beletartozik. A közleményben fő vállalkozóként a Lockheed Martin van megjelölve, de a belgák saját hatáskörben végzik majd el a berendezések beépítését.