|

Megrongálódott egy hajófedélzeti MiG-29-es Indiában

Leszállás közben megrongálódott az Indiai Haditengerészet egyik vadonat új, hajófedélzeti üzemre szánt, MiG-29KUB típusú vadászbombázója.

Június 4-én az Arab-tengeren hajózó INS Vikramaditya repülőgép-hordozóra történő leszállás közben megrongálódott az egyik MiG-29KUB típusú vadászbombázó orrfutóműve. A kemény leszállás szerencsére nem fajult tovább, a gép fékezőhorogja sikeresen elkapta az utolsó fékezőkötelet, így a MiG-29-es nem fürdött meg az Arab-tenger vizében. Az eset során sem a pilóta, sem a hajó személyzete nem sérült meg. A gépsérülésről több információt nem hoztak nyilvánosságra.

MiG-29KUB az INS Vikramadityán | Fotó: Kuleshov Oleg

MiG-29KUB az INS Vikramadityán | Fotó: Kuleshov Oleg ,

Az egykoron Kijev-osztályú Baku, majd Admiral Gorskov, végül INS Vikramaditya névre hallgató repülőgép-hordozó az elhúzódó felújítás és átépítés után még 2012 júniusának elején kezdte meg tengeri tesztjeit, a 2012 decemberi átadást a már említett lerobbanás késleltette. Végül a tengeri próbákat követően 2013. november 16-án adták át Oroszországban az önvédelmi fegyvereit még nélkülöző egységet, mely november 26-án indult útnak India felé, ahova 2014. január 7-én érkezett meg.

A Vikramaditya fedélzetére szánt MiG-29K/KUB hajófedélzeti tesztjei 2012 novemberében fejeződtek be, melyeket az indiai hordozó késése miatt az Orosz Haditengerészet egyetlen repülőgép-hordozóján, az Admiral Kuznyecov fedélzetét használva hajtottak végre. A megrendelt gépek szállítása folyamatban van, az elsőnek vásárolt 16 darab MiG-29K/KUB vadászbombázó már meg is érkezett 2011 végéig, de a 2010 utánrendelésből származó 29 darab átadását is megkezdték már.