|

Újabb hajófedélzeti MiG-ek érkeztek Indiába

Oroszország újabb 4 darab MiG-29K/KUB Fulcrum-D többfeladatú hajófedélzeti vadászbombázót szállított le még decemberben az ázsiai országnak egy 2010-ben kötött szerződés keretén belül. A típust gyártó MiG közleménye szerint ezzel a leszállítással a gyártó teljesítette a 2012-es évre vállalt kötelességeit Indiával szemben.

Persze nem ezek lesznek az első Fulcrum-D-k Indiában, a 2004-ben az INS Vikramaditya átalakításával együtt megrendelt példányokat (12 együléses K és 4 darab kétüléses KUB) már 2011 végéig átadták, igaz, egyelőre megfelelő vízi otthon nélkül tengetik napjaikat, mivel a nemrégiben lerobbant Vikramaditya még mindig az orosz hajógyári munkásokat boldogítja, így a most átadott 4 MiG is Goa melletti támaszpontra kerül a többi duplasvancú testvér mellé.

Indian_Navy_MiG-29KUBs

Az említett 2010-es szerződés értelmében Újdelhi további 29 darab hajófedélzeti MiG-29K/KUB Fulcrum-D többfeladatú hajófedélzeti vadászbombázót rendelt az orosz féltől mintegy 1,5 milliárd dollár értékben. A MiG-ek a Vikramaditya mellett az épülőben lévő Vikrant-osztály tagjaira kerülnek majd, melyek első példánya még síugró-sáncos megoldással készül, de elképzelhető, hogy a második egység, az INS Vishal sem kapja meg a korábban tervezett gőzkatapultot vagy elektromágneses gyorsítóberendezést.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.