|

Újabb közös európai drón készül

A vezető európai repülőgép-ipari cégek bejelentették, hogy közösen fejlesztenek ki egy közepes pilóta nélküli repülőgépet.

Az Airbus D&S, a Dassault Aviation és az Alenia Aermacchi szerződést írt alá egy MALE (medium-altitude long-endurance – közepes repülési magasságú, hosszú járőrözési idejű) kategóriájú UAS (Unmanned Aerial System) együttes kifejlesztéséről. A MALE2020 néven futó projekt egyelőre a kezdeti követelmények meghatározásánál tart (a három fejlesztő ország védelmi minisztériumának bevonásával), a tervek szerint az új típus 2020-ra állhat szolgálatba.

A Dassault nEUROn fejlesztése is közösen valósult meg

A Dassault nEUROn fejlesztése is közösen valósult meg ,

Nem ez az első közös európai fejlesztésű pilóta nélküli repülőeszköz, a Dassault vezetésével készített nEUROn létrehozásában részt vett a svéd Saab, a svájci RUAG, a francia Thales, az olasz Alenia Aeronautica, a spanyol EADS CASA, valamint a görög HAI is. Az Airbus sem kispályás e téren, érdemes megemlíteni a Barracuda és a Talarion típusokat, melyek az európai konzorcium mérnökeinek munkáját dicséri.

Bár a fent említett típusok mind kísérleti gépekként jöttek létre, biztató, hogy ezúttal már a kezdetektől sorozatgyártásra szánt UAV fejlesztése a cél. Reméljük a rá szánt idő- és pénzkereten belül megvalósul.