|

Újra levegőben az európai robot

2006 szeptembere az EADS számára nem alakult túl jól, ugyanis elvesztették a Barracuda UAV demonstrátor egyetlen prototípusát. Azóta folyt a második példány építése, mely 2008 novemberére fejeződött be. A kötelező földi tesztek után a héten levegőbe emelkedhetett a második protogép.

EADS Barracuda 2nd prototype's first flight

A valaha Európában épített legnagyobb pilóta nélküli eszközre a héten további tesztrepülések várnak, melyek során (hasonlóan a mostani repüléshez) fokozott figyelemmel kísérik a jármű működését, egy újabb gépvesztést megelőzendően. A teszteket a kanadai Goose Bayben végzik.

EADS Barracuda

A gép nem kerül sorozatgyártásba, ez csak egy technológiai demonstrátor, a további pilóta nélküli gépek fejlesztéséhez tesztelnek különböző technológiákat. A kifejlesztett technológiákat több, mint valószínű, hogy a Talarion UAV-nek is nevezett légijárműben láthatjuk egyesülni.

EADS Barracuda újra a levegőben

A két vezető UAV-fejlesztő nemzeten (Egyesült Államok és Izrael) kívül Európában is több ígéretes program folyik. Az említett összeurópai (de inkább német-spanyol) fejlesztésű Barracuda mellett a franciák (nEUROn) és a svédek is UAV-k megalkotásán fáradoznak.

EADS_Barracuda_01