|

Végrehajtotta szűzfelszállását a nEUROn – VIDEÓVAL

Azt követően, hogy idén január 20-án bemutatták a nyilvánosságnak, az összeurópai fejlesztésű, technológiai demonstrátornak szánt nEUROn pilóta nélküli harci repülőgép (UCAV) ma, azaz december 1-jén végrehajtotta első repülését a Dassault Aviation Istresben található kísérleti repülőterén. Az európai katonai repülőgép-fejlesztés és –gyártás szempontjából történelmi jelentőségű eseményt a gyártó cégek szakemberei mellett a francia DGA (General Directorate for Armament – Védelmi Beszerzési Ügynökség) is felügyelte. A nEUROn szárnyalása problémamentes volt, így a tesztet teljes mértékben sikeresnek könyvelhették el.

A Dassault nEUROn első repülése problémamentesen lezajlott |Fotó: Dassault Aviaton ,

Ezzel tehát megkezdődött a típus berepülési programja, melynek általános szakasza 2014-ig Franciaországban, Istresben fog folyni, majd az egész stáb áttelepül a svédországi Vidselbe. Az északi kiruccanásnak két fő oka lesz: egyrészt a sarkvidéki körülmények közötti üzemelést próbálják ki, másrészt pedig az arrafelé elterülő, nagy kiterjedésű lőtéren már éleslövészeteket is végrehajthatnak majd. Végül pedig újra melegebb éghajlatra, konkrétan az olaszországi Perdadesfogu tartományba költöznek, ahol újfent sor kerül majd éleslövészetekre, valamint az alacsony észlelhetőséggel kapcsolatban is itt terveznek egy sor tesztet lefolytatni.

Szárnyal a nEUROn |Fotó: Dassault Aviation ,

A 10 méter hosszú, 12,5 méter fesztávolságú, üresen 5 tonnát nyomó UCAV, melyet Rolls-Royce – Turbomeca „Adour” hajtómű mozgat, valóban több nemzetiségű összefogásban készült, így az, hogy a program eddig lényegében sikeres volt, pozitív képet fest az európai technológia fejlettségéről.

A típust technológiai demonstrátornak szánják, ugródeszkának a jövő komolyabb fejlesztéseihez |Fotó: Dassault Aviation ,

Mint ismereteses, a típus története Franciaországban kezdődött, ahol is a Dassault Aviation állami megrendelésre kezdte el egy csökkentett észlelhetőségű, modern, csapásmérő fegyverzet hordozására és célba juttatására is képes UCAV (Unmanned Combat Air Vehicle – pilóta nélküli harci repülőgép) létrehozását. A projekthez később csatlakozott a svéd Saab, az olasz Alenia Aeronautica, a svájci RUAG, a francia Thales, a spanyol EADS CASA, valamint a görög HAI.

Videó az eseményről:

7 hozzászólás “Végrehajtotta szűzfelszállását a nEUROn – VIDEÓVAL”

  1. Olyan, mintha az X-45A -t és az X-47B -t összegyúrták volna. Persze tudom, hogy nem ilyen egyszerű, de némi inspirációt azért bíztosan vettek a fejlesztők.
    Ez az „összeurópai fejlesztés” kicsit homályos nekem. Ha kész lesz, akor bármelyik euópai ország úgymond alanyi jogon rendelhet belőle és meg is kell kapja ugyanazon az áron, mint pl a franciák?

  2. Így a képeket elnézegetve arra gondoltam, hogy lehet az európai gyártók átugornak „házon belül” egy – vagy nagyon merészen – generációt…
    Merész ilyet írni, főleg egyetlen repülés után, pláne, hogy vannak még más gépek is ebben a kategóriában. Ám a jelen állá szerint ez könnyen megtörténhet vagy simán átállnak erre a kategóriára az európai cégek.