|

Az EADS válaszra vár

Az EADS reméli, hogy Franciaország, Németország és Spanyolország az év második felétől már pénzelni fogja a Talarion újgenerációs UAV programot. Az európai konszern eddig a saját tőkéjét invesztálta a projektbe, ám mint tudjuk, nem áll túl jól a katonai részleg anyagilag, így nem árt takarékoskodni és „szponzorokat” szerezni.

„Az EADS a saját pénzéből költekezik” – mondta Louis Gallois, az EADS vezérigazgatója a január 12-én tartott újévi konferencián, Sevillában.
„Saját magunk finanszírozzuk a programot ez év közepéig, de szeretnénk tudni, hogy mi történik utána. Tovább nem fogjuk fizetni.”

EADS Talarion

A Barracuda tavalyi sikeres tesztrepülése remek kezdőlökést adott a Talarion projektnek. Az EADS 2009-ben nyújtott be javaslatot Franciaországnak, Németországnak és Spanyolországnak egy MALE (Medium Altitude Long Endurance-közepes magasságú, hosszú repülési idejű) kategóriájú, pilóta nélküli repülőeszköz fejlesztésére. A javaslat alapján a kockázatok csökkentése érdekében egy 60 millió eurós tanulmányt mutatnának be a 3 országnak májusban. A program tervezett összköltsége 1,4 milliárd euró (2 milliárd dollár), ami megoszlana a 3 ország között, és 380 milliót igényelnek a fejlesztésre 2014-ig, nyilatkozták francia parlamenti források. A DGA (Direction Générale pour l’ Armament) közbeszerzési hivatal becslése szerint az első példány leszállítása a 2018-2020 közötti időszakra tehető.

EADS Talarion

Az EADS úgy tekint erre a projektre, ami majd megtörheti a piacon a MALE (Medium Altitude Long Endurance-közepes magasságú, hosszú repülési idejű) UAV-k kategóriájában az amerikai és izraeli cégek egyeduralmát.
Ugyanakkor a francia Thales a brit BAE Systems-szel együttműködve arra törekszik, hogy közösen virágoztassák fel az európai UAV ágazatot ebben a kategóriában.

3 hozzászólás “Az EADS válaszra vár”