|

A svédek lerohanták a németeket

FMV vs. ThyssenKrupp Marine Systems – avagy újabb fejlemények az önálló svéd tengeralattjáró tervezési és építési képesség visszaszerzésének ügyében.

Pont a napokban írtunk arról, hogy a március elejei hírek felröppenését, avagy a jelenleg ThyssenKrupp Marine Systems AB néven futó egykori Kockums AB visszaszerzésének megpróbálását immáron mind a svéd, mind pedig a német fél is megerősítette. Konkrétabban annak tényét, hogy tárgyalások kezdődtek az ügyben. Most azonban egyéb dolgok is kiderültek azon felül, hogy a Saab AB részvételével kerülne vissza svéd tulajdonba a lassan egy évtizede a németeknek eladott Kockums…

A friss sajtóértesülések szerint a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának (FMV) illetékesei lényegében rajtaütöttek a ThyssenKrupp Marine Systems AB malmöi központján ahonnét a védelmi jellege miatt nem részletezett „zsákmánnyal” távoztak.

A Kockums hajógyár központja Malmö-ben lelhető fel. | Fotó: Wikipedia

A Kockums hajógyár központja Malmö-ben lelhető fel. | Fotó: Wikipedia ,

Valószínűnek tekinthető, hogy a leendő A26 tengeralattjárókhoz kötődő tervekkel, dokumentációkkal távoztak. A dologhoz tartozik, hogy ezen anyagok technikailag a svéd állam tulajdonát képzik, ám ilyen formában történő bebiztosításuk arra enged következtetni, hogy a svéd állam és a német ThyssenKrupp viszonya valóban negatív rekordokat döntögethet.