|

HTKA Hírhalom 2014. 11. hét

HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom 11. hét

A Baltikum mellett Lengyelországba is további amerikai harci gépek érkeztek, az USAFE 12 Avianoban állomásozó F-16 gépét telepítette át a Lask légibázisra. A vadászbombázókat 300 főnyi személyi állomány kísérte, ők a múlt hét végén kezdték meg a munkát. Az század gyakorlófeladatokat hajt végre a helyi erőkkel, tekintettel az Ukrajnai helyzetre.

Az orosz katonai aktivitás Fehéroroszországtól kicsit északabbra, a Balti-tengernél is erősödik, nagyszabású gyakorlatot tartanak a térségben. Erre amolyan válaszként a Svéd Légierő növeli a Gotland sziget légtérvédelmét, odatelepített Gripenekkel. A sziget Stockholmtól 250 km-re található, a JAS-39-esek csupán a 3500 főt megmozgató hadgyakorlat alaposabb megfigyelése céljából érkeznek oda.

Amerikai vadászgépek okoztak kisebb kalamajkát Nagy Britanniában, Aberystwyth-ben. Néhány Lakenheath-i F-15E a közelben vett részt gyakorlórepülésen, át túllépték a hanghatárt és az így okozott lökéshullám kárt tett néhány házban és egy helyi bevásárlóközpontban, ahol be kellett zárni a kasszákat az álmennyezet leszakadása miatt. Az USAF hivatalosan is elnézést kért az érintettektől, az említett gép vélhetően 18 000 láb (5486 méter) magasságban lépte át a hangsebességet az egyik völgy felett, ez okozhatta a kellemetlenséget.

F-15E Strike Eagle

Március 10-én sajtótájékoztatót tartott Linköping-i gyárában a Saab, ahol arról biztosították az üzemeltetőket, hogy a C/D variánsok továbbfejlesztését továbbra is folytatják az E/F verzió kifejlesztése ellenére. A jelenleg szolgálatban álló legmodernebb verzió több államban is teljesít szolgálatot, úgy mint Csehországban, Magyarországon, Dél-Afrikában, Thaiföldön és Nagy Britanniában – utóbbiban a berepülőpilóta képző iskola alkalmazza -, és ezek egyike sem tervezi az E/F megvételét. A Saab viszont az alkalmazók elégedettségének érdekében tovább folytatja a típus fejlesztését, melynek legfontosabb eleme a PS-05/A lokátor modernizálása.
A Svéd Légierő egyébként a Gripen NG 2018-as szolgálatba állításáig megkezdi a C/D flotta MS 20 sztenderdre alakítását. Utóbbi magában tartalmazza a Meteor légiharc-rakéta és a GBU-39 SDB integrálását, a radar üzemmódjainak valamint a Link 16 alkalmazásának kibővítését, emellett javítja a pilóta biológiai, kémiai, radiológiai és nukleáris fegyverekkel szembeni védelmét, továbbá földi ütközés elkerülő rendszer beépítését is tartalmazza.
A külföldi üzemeltetők ennek az elektronikai csomagnak a kibővített verzióját kaphatják még az üzemeltetés végéig, mely további ismeretlen képességjavulást tartalmazna MS 20++, vagy valami hasonló néven.

Magyar és dél-afrikai Gripenek találkozása Linköpingben | Fotó: Phoenix HTKA.hu

Magyar és dél-afrikai Gripenek találkozása Linköpingben | Fotó: Phoenix HTKA.hu ,

Még a hónap vége előtt átveheti első két felújított AS365 Panther K2 forgószárnyasát a Brazil Hadsereg. A modernizálását az Airbus Helicopters helyi leányvállalata, a Helibras végzi, mely során növelik a hajtóművek tolóerejét, lecserélik az avionikát és kibővítik a küldetési lehetőségeket. A Helibras 32 AS365-öst modernizál 2021-ig bezáróan, 374 millió brazil realért, ez megközelítőleg 147,39 millió dollár.

AS365K Panther

Az Izraeli Védelmi Minisztérium befagyasztotta a Hermes 450 UAV-k lengyelországi vásárlásának ügyét. Az előző lengyel védelmi minisztert, Waldemar Skrzypczak-ot azzal gyanúsítják, hogy tendereztetés nélkül rendelte meg az Elbit Systems-től a Hermes 450-es típust, ez ellen pedig az Israel Aerospace Industries fellebbezett. A 80 millió dolláros üzlet ellenére a védelmi minisztérium mindkét cég UAS (pilóta nélküli gép) eladási jogát betiltotta Lengyelországba, de más produktumokat továbbra is szállíthatnak.
Lengyelországban egyégként már üzemelnek izraeli mini-UAS-ek (Unmanned Air System), az Aeronautics Defence Systems Aerostar és Orbiter típusai.

Végrehajtották az első éleslövészetet a török fejlesztésű MIZRAK-U tank-elleni rakétával. Az állami tulajdonú Roketsan vállalat fejlesztését 3,5 km-es távolságból indították egy AH-1S Cobra fedélzetéről, , majd sikeresen eltalálta a célt. A fegyvert a T-129 számára fejlesztik.
Az infravörös önirányítású rakéta maximális hatótávolsága 8 km, rádiókapcsolatot tud létesíteni az indító platformmal, és szükség esetén félaktív lézeres módon is célra vezethető. A kisebb hatótávolságú verziója a MIZRAK-O, mely maximum 4 km-ről indítható.

14 millió dollárért módosítja a Lockheed Martin az AH-64 Apache-ok célzórendszerét. Egészen pontosan a tornyot cserélik le, melyben a TV és infravörös kamerák és a lézeres távolságmérő és besugárzó helyet foglal. Az új kupola nagyobb mértékben csökkenti a vibrációt, így pontosabb felderítést tesz lehetővé, emellett az üzemeltetés költségeket is jelentősen csökkenti – a teljes flotta élethosszára vetítve kb. 500 millió dollárt spórolhat az Amerikai Hadsereg. A munkát 2017-ig kell elvégeznie a gyárnak.

Ismeretlen hackerek feltörték az orosz kommunikációs rendszert, és ezzel információkat szereztek Oroszország és Indiai közötti katonai szerződésekről. A „támadást” indiai technikusok észlelték március 8-án, szombaton hajnali 4-kor. A kiszivárgott információk nagy része az Indiai Légierő MiG-29 flottájának modernizálásáról és a Szu-30MKI beszerzésről szól.

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) március 11-én számolt be a Kongresszusnak egy külföldi haditechnikai igényről, Pakisztán újítaná fel C-130B/E Hercules flottáját. Az ázsiai ország 100 millió dollárt szánna a szállítógépek avionikájának, hajtóműveinek, rakodási rendszerének felújítására, emellett 6 példány külső szárnyszekcióját is lecserélnék. Az összeg továbbá magában foglalja pótalkatrészek és kiszolgálóeszközök szállítását, kiképzést és a logisztikai támogatást.

A Northrop Grummannál megkezdődött a AN/TPS-80 Ground/Air Task Oriented Radar alacsony ütemű sorozatgyártása. Az Amerikai Tengerészgyalogság kérésére fejlesztett radar az elmúlt évben esett át az üzemeltetési próbákon, melyeket teljes sikerrel vett.

AN/TPS-80 Ground/Air Task Oriented Radar | Fotó: northropgrumman.com

AN/TPS-80 Ground/Air Task Oriented Radar | Fotó: northropgrumman.com ,