|

Körvonalazódnak az ausztrál Poseidon-beszerzés részletei

Az ausztrál miniszterelnök megerősítette, hogy a szigetország véglegesen elkötelezte magát a Boeing P-8A Poseidon rendszeresítése mellett.

Közel 5 éve merült fel először, hogy Ausztrália rendszeresítené a Boeing P-8 Poseidon típusú tengerészeti járőrgépet, de csak 2012-ben csatlakoztak a programhoz. A közelmúltban Tony Abbott ausztrál miniszterelnök megerősítette, hogy a szigetország véglegesen elkötelezte magát a Boeing P-8A Poseidon rendszeresítése mellett és 19 Lockheed Martin AP-3C Orion típusú járőrgépe leváltására 8 példányt vásárol 3.6 milliárd dollár értékben, további 4 gépre pedig opciós jogot szerez. Az első példányt 2017-ben szállítja le a gyártó, a teljes flotta 2021-től állhat hadrendbe.

Boeing P-8A Poseidon | Fotó: NAVAIR

A Boeing P-8A Poseidon jó alapot szolgáltathat | Fotó: NAVAIR ,

A P-8A a Boeing 737-800-as törzséből és a 900-as változat hosszabb, nagyobb teherbírású szárnyából készült. A szárnyakon és a törzs alatt felfüggesztési pontokat (4+2 db), míg a törzsben beépített bombakamrát (5 felfüggesztési ponttal) helyeztek el a rakéták és torpedók számára (melyből összesen 10 tonnányi terhet hordozhat), továbbá lehetővé tették a légiutántöltést is. Emellett számos különleges szenzort (fejlett keresőradart, optikai, infravörös, valamint egyéb elektronikai keresőrendszereket) helyeztek el a fedélzeten, amelyet kilencfős személyzet tart majd állandó felügyelet alatt.

Eddig a US Navy mellett India és Ausztrália rendelte meg a típust, de több már ország haditengerészete is élénk érdeklődést mutat iránta, köztük Görögország, Szaúd-Arábia és Szingapúr is.