|

Csomagolják Romániába telepítendő AEGIS Ashore-t

Ismert lehet, hogy az Egyesült Államok által Európába telepítendő rakétavédelmi rendszer második lépcsőjében megkezdődik az elsősorban az amerikai hadihajókról ismert AEGIS rendszer szárazföldi telepítésre alkalmassá tett változatának üzembe helyezése Romániában.

A közelmúltban több, az európai rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos fejlemény is történt: egyrészt megérkezett annak a 4 amerikai rombolónak az egyike, melyek a spanyolországi Rota kikötőjébe előretolva hivatottak – elsősorban – rakétavédelmi feladatokat ellátni, másrészt megkezdődött a Romániába szánt Aegis szállításának előkészítése.

A Lockheed Martin New Jersey államban, Moorestownban található létesítményében megkezdődött az AEGIS Ashore program alatt másodikként elkészült „épület” szétszerelése, Romániába történő szállításra történő előkészítése. (Az első AEGIS Ashore Hawaii-ra került tesztelési célzattal.)

A Ticonderoga és Arleigh Burke felépítményekkel való hasonlóság nem a véletlen műve. | Fotó: Lockheed Martin

A Ticonderoga és Arleigh Burke felépítményekkel való hasonlóság nem a véletlen műve. | Fotó: Lockheed Martin ,

Némi bekukkantás a belső kialakításba.

A közzétett információk szerint a közelmúltban megkezdődött munkálatok eredményeként pár héten belül az épület lényegében minden alkotóeleme konténerben lapít majd várva a behajózást – nagyjából 60 db 40 láb (~12) méter hosszú konténerrel számolnak.

A menetrend szerint a romániai létesítménynek, illetve a kapcsolódó SM-3 Block IB elfogó rakétáknak 2015 folyamán kell majd bekapcsolódniuk a rendszerbe. Ennek kapcsán elmondható, hogy nem a rendszer „lelkét” magába foglaló létesítmény építése fog eddig tartani, hiszen azt állítólag akár 6 hét alatt is be lehet üzemelni a leszállított elemekből.

Az Arleigh Burke-osztályú rombolók felépítményére hasonlító épület egyébként összesen 4 belső szinttel rendelkezik:

  • a földszinten kaptak helyet az energiaellátásért és a rendszerek hűtéséért felelős berendezések
  • az első emeleten a vezetés-irányítási rendszer konzoljai találhatóak
  • a második emeleten a számítási kapacitást biztosító rendszerek kerültek elhelyezésre
  • végül a legfelső szint pedig a SPY-1 radaroké

Az európai telepítés több lépcsőben történő megvalósításának 3. üteme 2018-ra kell záródjon, mikor is üzembe lép a lengyel, már ICBM-ek ellen is tevékenykedni képes SM-3 Block IIA rakétákkal felvértezett AEGIS Ashore.