|

Megérkezett az első brit Rivet Joint

A megrendelt három példányból az Egyesült Királyságba érkezett az első Boeing RC-135V/W Rivet Joint SIGINT (Signals Intelligence – rádiós hírszerzés) feladatkörű repülőgép.

A most leszállított 135-ös várhatóan a jövő év elején szolgálatba is áll, ami annak köszönhető, hogy a típust majdan üzemeltető brit személyzet jelenleg is együtt repül, gyakorlatozik amerikai kollégáival olyannyira, hogy már túl is vannak az összesen 32 ezer repült órán, illetve 1800 bevetésen.

Első brit RC-135 Rivet Joint | Fotó: aviationweek.com

Első brit RC-135 Rivet Joint | Fotó: aviationweek.com ,

Nagy-Britannia összesen három Rivet Jointot rendelt az Egyesült Államoktól Nimrod R1 és MR2 repülőgépei helyére, ugyanis azokat 2011-ben kivonta a RAF, így tulajdonképpen SIGINT-képesség nélkül maradt egy időre, főleg, hogy később az MRA4-program is szó szerint bezúzásra került. Ezt az „apró” problémát orvosolandó a brit Rivet Jointok érkezéséig a RAF 51. repülőszázada az USAF 55. Felderítő Wingjével közösen repül néhánnyal a típusból – innen a fentebb említett rengeteg repült óra.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az átalakítást végző L-3 Communications hogy halad a másik két géppel, de előreláthatólag a jövő év végéig azok is szolgálatba állnak.