|

Thaiföldre költözhet a Gripen Harckiképző Iskola

Ázsiába költözhet a Dél-afrikai Köztársaságba tervezett Gripen Harckiképző Iskola (GFWC – Gripen Fighter Weapon School) a Saab helyi leányvállalatának igazgatója szerint.

Sokáig úgy tűnt, hogy 2014-ben megnyithatja kapuit a hajózó, műszaki és a vadászirányító állomány képességbővítésére alapítandó iskola, azonban a Dél-afrikai Nemzetvédelmi Erők (SANDF – South African National Defence Force) és a dél-afrikai kormány sem támogatta a projektet, ráadásul jelenleg a helyi gép- és hajózóállomány állapota sem megfelelő a program sikeres működtetéséhez, így az Overberg támaszpont helyett valahol máshol keresnek helyet az intézménynek.

Nemzetközi oktatógépek lehetnek a thai Gripenek | Fotó: Saab

Nem sokkal arrébb, Thaiföldön már szolgálatban áll a Gripen | Forrás: Saab ,

Magnus Lewis-Olsson, a Saab AB helyi leányvállalata, a Saab South Africa első embere sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy bukott a dél-afrikai elképzelés, mivel azzal mindenki nyert volna. A nagy gépállomány, a nagyméretű gyakorló légteret biztosító, tengerhez közeli támaszpont és a nagy kapacitású épületek miatt mindenki a legoptimálisabb megoldásként tekintett a Dél-afrikai Köztársaságra. A 26 darab Gripenből álló, javarészt kihasználatlan flottából 4-6 gépet használt volna az iskola.

Ugyanakkor elmondta, hogy a skandináv vállalat egy másik országban keres otthont az intézménynek. Elárulta, hogy más országok is érdeklődnek a projekt iránt, de egyelőre úgy tűnik, hogy Thaiföld nyeri el a házigazda szerepét, ott adott még a tengerhez viszonylag közeli elhelyezés. (Svájc, Csehország és Magyarország viszonylag kis mérete és elhelyezkedése miatt alkalmatlan lenne a feladatra.)

Azt nem közölte, hogy mikorra tolják ki a kezdést, az azonban biztos, hogy bukik az eredeti ütemterv is és 2013 végén nem kezdheti el koptatni az első 6 hajózó a GFWC padjait.