|

2014-ben indulhat az első tanfolyam a dél-afrikai Gripen Harckiképző Iskolában

Talán még emlékeznek az Olvasók azon hírünkre, miszerint a Saab Dél-Afrikában nyitna nemzetközi harckiképző központot a JAS-39 Gripen üzemeltetői számára. A Gripen Fighter Weapon School (GFWC) nevű intézmény keretein belül a világ minden tájáról érkező hajózók nagy kiterjedésű légterekben gyakorolhatnának mindenféle feladatokat, valamint végezhetnének éleslövészetet, mégpedig a lakosság és részben az állatvilág nyugalmának zavarása nélkül. Az idén júliusban bejelentett tervet azóta sem adták fel, sőt, néhány újabb információ is napvilágot látott. Magnus Lewis-Olsson, a Saab dél-afrikai részlegének elnöke szerint jelenleg az igényfelmérés zajlik a Gripen-üzemeltetők között arra vonatkozóan, hogy milyen jellegű részvételre számíthatnak részükről a projektben.

Ez utóbbival szeretnének minél előbb végezni, és írásos vállalásokat kinyerni a svéd, cseh, magyar, dél-afrikai és thaiföldi partnerektől. Ezzel párhuzamosan megkezdték az intézmény terveinek elkészítését, amikkel 2013 közepéig szeretnének végezni – eddigre tervezik ugyanis a valódi kivitelezés elindítását. Lewis-Olsson elárulta továbbá azt is, hogy az első, két hónapos tanfolyamot 2014 első negyedévében indítanák a GFWC-ben. Erre legalább hat, már jelentős tapasztalattal rendelkező Gripen-hajózót várnak, akik az Overberg támaszpontról felszállva a modern levegő-föld harceljárásokat gyakorolhatnák, illetve bővíthetnék elméleti és gyakorlati ismereteiket a levegőből és földről rájuk leselkedő fenyegetések leküzdését illetően.
A tervek szerint minden pilóta körülbelül 20 felszállást teljesít majd, amikben megtalálható lesz éles fegyveralkalmazás, illetve szuperszonikus repülés kis magasságon. Természetesen a program nem csak a hajózók, hanem a földi műszaki és a vadászirányító állomány képességeinek bővítését is célozza, így őket is várják a GFWC-be.

Magyar és dél-afrikai Gripen találkozója Linköpingben | Fotó: Phoenix HTKA.hu ,

Technikai szempontból elsősorban Dél-Afrika lesz a kivitelező, a Saab szerint 26 darabos Gripen C/D flottájukból legalább négy, de inkább hat példányt vennének bérbe a tanfolyamok idejére, ezen kívül a tréningfeladatokban közreműködnek majd az ország szárazföldi és tengerészeti erői is. Az oktató-állományt svéd és dél-afrikai pilóták vegyesen fogják alkotni. Lewis-Olsson szerint az első oktatási anyagok készítése már megkezdődött, ebben szintén közreműködik Dél-Afrika.

A program iránt érdeklődést eddig csak a két főszervező mutatott, ám korai stádiumú tárgyalások folynak Magyarországgal, Csehországgal és Thaifölddel is. Egyelőre azonban még a dél-afrikai kormány hivatalos engedélye is hiányzik, ezt idén év végéig be kívánják szerezni a Saab-nál.
A GFWC egyébként a jövőben valószínűleg bővülni fog: a Saab szeretne más vadászbombázó- és helikopter-típusokat is bevonni a feladatokba, illetve tervezik légi-utántöltő és AWACS repülőgépek bérlését is a kurzusok idejére. Ezzel együtt tervben van kihelyezett képzések lebonyolítása is, ezekre Svédországban és Thaiföldön kerülne sor. Utóbbiak célja, hogy a hajózók és műszakiak megtapasztalják és hideg és a nedves égövi viszonyok közötti üzemelést.

One Response to “2014-ben indulhat az első tanfolyam a dél-afrikai Gripen Harckiképző Iskolában”