|

Zátonyra futott egy görög tengeralattjáró

Az incidens igazából már bő egy hete történt, csak valahogy elkerülte a figyelmünket – ebből sejthető is, hogy szerencsére nem történt komolyabb baj. Mindenesetre reggeli kévá mellé szánt hírmorzsaként azért most beszámolunk az esetről.

Ami egyébként nem máshol történt, mint a görög és persze a NATO szempontjából is lényeges Szouda-öbölben. Nevezett természeti képződmény Kréta szigetének északnyugati felén található és NATO szempontból is lényeges hadikikötővel rendelkezik.

A Jane’s értesülései szerint a Görög Haditengerészet Glafkos-osztályú, avagy Type 209/1100 típusú tengeralattjárója a HS Proteus (S 113) július 10-én a felszínen, lassú tempóban haladva, partközelben összetalálkozott egy ősi móló maradványaival, melynek következményeként két vontatóhajó segítségére szorult. Utóbbi két hajó az öbölben található hadikikötőbe segítette vissza a pórul járt tengeralattjárót – amin szerencsére senki sem sérült meg. A Görög Haditengerészet közleménye szerint maga a tengeralattjáró se sérült meg komolyabban – ebben nyilvánvalóan szerepe volt annak, hogy kis sebességgel szelte az öböl habjait.

A Szouda-öbölben megfeneklett HS Proteus. | Forrás: Flashnews.gr

A Szouda-öbölben megfeneklett HS Proteus. | Forrás: Flashnews.gr ,

A HS Proteus a görögök aktív tengeralattjárói közül a harmadik legöregebb? 1973-ban állították hadrendbe. Osztályának másik két tagjával egyetemben 1993-1996 között esett át a Neptune I nevezetű modernizálási csomagon, melynek részeként megjelent az arzenálban a torpedóvetőcsőből indítható Harpoon, frissült a tűzvezető rendszer és oldalszonárral is ellátták a nevezett tengeralattjárókat.