|

Csehország végül mégis meghosszabbítja a Gripen-szerződést?

Úgy tűnik mégiscsak sikerült egyezségre jutni a többéves tárgyalássorozatot követően a svéd féllel, így a csehek is kitartanak a Gripenek mellett.

Vlastimil Picek, a cseh védelmi miniszter bejelentette, terveik szerint meghosszabbítják a svéd kormánnyal kötött lízingszerződést és továbbra is Gripenek vigyázzák majd Csehország légterét. Picek elmondta, felterjesztette Jiri Rusnok kabinetfőnök és Milos Zeman miniszterelnök számára a szerződéshosszabbítást, melyet még a cseh parlamentnek meg kell szavaznia, csak utána köthető meg az új lízingszerződés.

Azt sajnos nem közölte, hogy hány évvel hosszabbítják meg a lízingszerződést. Helyi médiaértesülések szerint 3-11 évvel tolhatják ki a lejárati időt, és mindez az időtartamtól függően 5 és 14.5 milliárd korona (252.75 és 733 millió dollár) közötti összegbe fájna a cseh adófizetőknek.

Fotó: HTKA.hu - Block 50

Fotó: HTKA.hu – Block 50 ,

Csehország 24 darab JAS-39C/D Gripen vadászbombázó beszerzése mellett döntött még az ezredfordulót követően, majd a korrupciógyanús ügyletek miatt éveket pangott a beszerzés, ám a MiG-21-esek élettartamának vége rohamosan közeledett. Végül 2003-ban 12 darab együléses és 2 darab kétüléses, csak légvédelmi feladatokra alkalmas változat rendszeresítése mellett döntöttek. Ráadásul a megvásárlás helyett 10 éves lízinget választottak teljes logisztikai támogatással, ezzel harmadannyi költséggel használhatják a Gripeneket egy évtizedig. A 19.6 milliárd korona, azaz 984 millió dollár értékű lízingszerződést 2004 júniusában írta alá a két fél.

A kiöregedő 21-esek villámgyors típusváltást igényeltek, az első gépek leszállítása 2005 áprilisában megkezdődött, akkor érkezett az első hat gép a Caslav légibázisra. A maradék hat gépet még ugyanazon év augusztusában leszállították. A gépeket azóta elégedetten üzemelteti a Cseh Légierő, de a lízing 2014 végén lejár.

A magyar szerződéshosszabbítás után a cseheknél is ez merült fel legracionálisabb megoldásként, de mivel sokáig nem sikerült megegyezni a svéd féllel, a Gripenek utódlására elmerült több változat is, a németek használt Eurofighter Typhoonokat ajánlottak, használt F-16-osok vásárlásáról is lehetett hallani, de volt olyan lehetőség is, hogy használt Gripeneket vesznek Svédországtól és 24 gépesre növelik a flotta méretét.