|

Végleg elhagyta Nagy-Britanniát az HMS Ark Royal

A Brit Királyi Haditengerészet egykori zászlóshajója, a szebb napokat is megélt HMS Ark Royal (R07) repülőgép-hordozó május 20-án, hétfőn, története során utoljára hajózott ki (pontosabban vontatták ki) Portsmouth kikötőjéből, hogy hazáját elhagyva elinduljon végzete felé. A cél Törökország nyugati partvidéke, ahol az Izmar polgári és katonai kikötőben székelő Leyal vállalat, mely 2,9 millió fontért megvásárolta a hajót, szétbontja és értékesíti azt. A kikötőből való távozását tömegek kísérték figyelemmel – többen fekete zászlókat lengettek, illetve ugyanilyen színű karszalagot viseltek. Ennek oka, hogy az HMS Ark Royal utód nélküli kivonása és eladása újabb szeg a brit haditengerészeti repülés, és egészében a Royal Navy koporsójába, mely 2020-nál előbb nem válhat újra alkalmassá merevszárnyú repülőeszközök üzemeltetésére repülőgép-hordozó fedélzetéről.

Bár mostanra majdnem teljesen biztosnak tűnik legalább egy, Queen Elizabeth-osztályú repülőgép-hordozó elkészülte (a feltételes módot a bizonytalan gazdasági helyzet indokolja), az első ilyen egység leghamarabb 2020-ban léphet a Royal Navy kötelékébe, és még akkor sem biztos, hogy egyből lesz hozzá bevethető repülőgép – hiszen mindeközben az F-35B fejlesztése is csúszást szenved. Aprócska vigaszt nyújthat viszont az a tény a briteknek, hogy nem maradnak sokáig Ark Royal nélkül, hiszen az új osztály második egysége ezt a nevet viselheti majd.

Az R07 hadrendi számú Ark Royal története során több konfliktusból is kivette részét, például a balkáni háborúkból vagy Irak 2003-as lerohanásából és későbbi megszállásából. Ezek során fedélzetéről különféle helikoptertípusok, illetve a Harrier és Sea Harrier típusváltozatai üzemeltek, amik mellett néha sor került szövetséges országok repülőeszközeinek fogadására is. A hajó kivonásáról 2010-ben döntöttek az akkor bejelentett, drasztikus méretű megszorító csomag keretében, mely az egész brit haderőt súlyosan érintette, és több fontos képesség rovására ment. Az HMS Ark Royal 2011-es búcsúztatásakor, melyet nagyszabású ünnepség kísért, egyben a BAe Harrierektől is megvált a Royal Navy és a Royal Air Force, így dupla veszteség érte őket, amin nem enyhít az sem, hogy a hajó idő előtti kivonásával közel 100 millió fontos spóroltak meg.

Az Invincible-osztály három hordozója közül egyébként egy még szolgálatban áll: az HMS Illustrious (R06) helikopter-hordozóként tengeti napjait, melyek alaposan meg vannak számlálva, hiszen a haditengerészeti minisztérium tervei szerint 2014-ben ezt az egységet is deaktiválják, majd ezt követően minden bizonnyal értékesítik, hasonlóan az HMS Ark Royalhoz.

3 hozzászólás “Végleg elhagyta Nagy-Britanniát az HMS Ark Royal”