|

Újabb helikopterek Afganisztánnak

A Rosobornexport jelentése szerint az év vége előtt Oroszország további 12 darab Mi-17V5 szállítóhelikoptert szállít majd le Afganisztán részére. A helikopterek annak a 21 gépes rendelésnek voltak a darabjai, melyet a Pentagon vásárolt az újjáalakult Afgán hadsereg felfegyverzésére. Az eredeti szerződés 367.5 millió dolláros volt, amit tovább lehetett növelni 900-ra, ha felmerült további igény alkatrészekre és szervizelésre. Ezzel a lehetőséggel éltek is a vásárlók.

Afgán Mi-171-esek | Fotó: Cecilio M. Ricardo Jr., USAF

Afgán Mi-171-esek | Fotó: Cecilio M. Ricardo Jr., USAF ,

Grigorij Kozlov, a Rosobornexport igazgatója elmondása szerint a Pentagon újabb helikopterek vásárlását fontolgatja úgy, hogy közben nagyon komoly lobbiérdekek ellenzik az orosz beszerzést.

A hazai kritikák ellenére, melyek a fegyverüzletet próbálják ellehetetleníteni (legutóbb embargóra hivatkozva, mivel az orosz fél alkatrészeket szállított Szíria részére is) az afgán fél az orosz helikoptereket részesítené előnyben, mivel hosszú évek óra üzemeltetik a típust.

6 hozzászólás “Újabb helikopterek Afganisztánnak”

  1. Hende 100 milliárd Ft-os beszerzést írt.

    10 miilárd Ft, az kb.: 430 millió dollár.

    Orosz helikopterek simán beleférhetnek, hiszen, pl.: a 12 db Mi-35-öst 150 millió dollárért kapták volna meg, csak azért lett drágább, mert izraeli avionikát akartak, aminek a Mi-35-höz adaptálása megdobta kicsit az árat (de még mindig jóval alatta van a nyugati harci heliknek).

    Peru 24 db Mi-171-ért 407 millió dollárt fizetett az Oroszoknak tavaly!

    Tehát Orosz vonalon a 100 milliárd Ft-ból (430 millió dollár) kijön 20-24 helikopter, főleg úgy, hogy a korábbi verziót üzemeltetjük is (könnyebb az átképzés, eszközök, …).

  2. A keleti /orosz/ típüsok olcsóbbak, de drágá az üzemeltetésük! /Magas fogyasztás, sűrű és drága karbantartás, akadozó alkatrészellátás…./
    A nyugati típusok jóval drágábbak, de kisebb a fogyasztásuk és ritkábban szorulnak karbantartásra…!