|

Repült az első brit HC6-os Chinook

Még március 15-én levegőbe emelkedett a Brit Királyi Légierőnek készülő első Boeing Chinook HC6, bár csak most érezték elérkezettnek az időt, hogy ezt az orrunkra kössék.

Az Egyesült Királyság még 2011 augusztusában adott le megrendelést 14 darab Chinookra, amely gépeket élvonalbeli technikákkal aggatnak fel, így például mindegyiken lesz FLIR, valamint a kor igényeinek megfelelő navigációs és kommunikációs rendszer. A 14 darab Chinookból azonban csak 12 fog ténylegesen is szolgálatba állni, ugyanis a maradék kettő alkatrészként kerül majd átadásra.

RAF Boeing HC6 | Forrás: Boeing

RAF Boeing HC6 | Forrás: Boeing ,

„… (ez) egy igazán lenyűgöző teljesítmény a Boeing és a projektcsapat részéről.” – nyilatkozta a repüléssel kapcsolatban David Childs kapitány, UK Defence Equipment & Support Chinook csoportvezetője. „Repülni látni az első helikoptert a szerződés aláírása után kevesebb mint 20 hónappal büszkeségre adhat okot mindenkinek, aki részt vesz ebben a kulcsfontosságú projektben.” – tette hozzá. Utóbbi kijelentéssel egyébként arra utalt Child kapitány, hogy a tervezett időpont előtt sikerült végrehajtani a tesztrepülést az új Chinookkal.

A brit Chinookok története közel nagyjából 30 évre nyúlik vissza és a királynő helikopterei azóta már több háborút is megjártak, mint például a falklandi, iraki vagy éppen afganisztáni háborúkat.