|

Újabb Chinookok a briteknek

Bár komoly megszorítások sújtják a brit haderőt, van olyan szegmens, amely töretlen támogatást élvez: az afganisztáni misszió. Ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a szigetország újabb Chinook szállítóhelikoptereket vásárolt.

Tegnap jött a bejelentés, hogy Nagy-Britannia 14 darab CH-47 Chinook típusú nehéz szállítóhelikoptert vásárol mintegy 1 milliárd font (1.7 milliárd dollár) értékben. A HC6-os verziójú gépek első példányait 2013-ban kell átadni tesztelésre, míg az utolsó Chinookok 2015 végéig kerülnek leszállításra. A gépeknek és személyzetüknek 2017-re kell készen állni az afganisztáni bevetésre. A logisztikai támogatást is magába foglaló kontraktust Dr. Liam Fox védelmi államtitkár írta alá a Boeing vállalat képviselőivel a RAF Odiham bázisán, Hampshire-ben.

Nagy-Britannia számára nem ismeretlen a típus, a Chinook közel 30 éve szolgálja a szigetország katonáit. Jelenleg 38 darab HC2/2A változattal és 8 megnövelt hatótávolságú HC3-assal rendelkezik, melyek élettartam-hosszabbítás és HC4-es szintre való korszerűsítés után 2040-ig maradhatnak hadrendben. A most megrendelt 14 forgószárnyassal a brit Chinook-flotta 60 darabosra duzzad, a korszerűsített és a vadonatúj gépek digitális vezérlőrendszerrel lesznek felszerelve, melynek köszönhetően biztonságosabb lesz a korlátozott látási viszonyok közötti üzemelés is, mely már két brit Chinook elvesztéséhez vezetett Afganisztánban.

9 hozzászólás “Újabb Chinookok a briteknek”

  1. Hát ez érdekes…
    Lehet Angliában tudnak valamit, ami nem szándékoznak nagy dobra verni…
    Vagy csak annyi van a hírben, hogy 2017-re kell elérni a hadrafoghatóságot mind a 12 új gépnek tokkal vonóval együtt. Habár ez viszonylag elég sok idő…

  2. „Irán már nagy falat lenne.”

    „Irakra is ezt mondták”
    „Meg ők amúgy is kínai védelem alatt vannak nem?”
    Pesze pesze csak úgy mint Szíria és Líbia orosz védelem alatt, úgy áll Irán is kínai védelem alatt .