|

Csak a zöld jelzésre vár az MBDA

Már csak a politikai döntés áll az FASGW-ANL program útjában. A hajóelhárító rakéta létrehozását célzó angol-francia projekt már csak a fejlesztési megbízásra vár.

A FASGW-ANL (Future Anti-Surface Guided Weapon – Anti-Navire Leger) projekt elindítását 2012 júniusában halasztották el, mivel Franciaországban az új fejlesztési programok felülvizsgálatát rendelték el. Az európai fegyvergyártó konzorcium, az MBDA vezérigazgatója, Antoine Bouvier elmondta, várhatóan hamarosan ténylegesen nekivághatnak a programnak. A vállalat vezetője elmondta, még arra is javaslatokat tettek, hogy javaslatot tettek a kormánynak, mely komplex projektektől vonjanak el némi forrást, hogy egyéb finanszírozás híján megkezdődhessenek a fejlesztési munkálatok.

Fotó: MBDA

Fotó: MBDA ,

A FASGW-ANL hajók ellen kifejlesztendő rakéta a tervek szerint az NHIndustries NH90, a Eurocopter AS565 Panther és az AgustaWestland AW159 Wildcat helikopterek fedélzetén kerül integrálásra, de a felszíni indítású változat számos hajó fedélzetén is elhelyezésre kerülhet.