|

Megérkeztek a Csődörök Izraelbe

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Izrael használt Sikorsky CH-53 Sea Stallion típusú szállítóhelikoptereket szerzett be az Amerikai Egyesült Államoktól. Nos, a gépek megérkeztek új otthonukba.

Az 5 alkatrészbázisként használandó gép Arizonából Houstonba történő átszállítását trélereken végezték, ahol óceánjáró teherhajókra rakodták az alkatrészekkel együtt. Az Izraeli Légierő által kiadott sajtóanyag szerint a forgószárnyasok a közelmúltban megérkeztek Izraelbe, ahol a Tel Nof támaszpontra kerültek a 22. Karbantartó Egységhez.

Fotó: IAF

Fotó: IAF ,

Az Izraeli Légierő 23 darab repülőképes CH-53-essel rendelkezik, melyek közül 18 darabot CH-53 2000 szabványúra korszerűsítettek, míg 5 példányt Yasur 2025 típusú forgószárnyast faragtak új elektronikus hadviselési rendszerek és műholdas kommunikációs berendezések segítségével.

Az izraeli vezetés jelenleg nem rendelkezik a típusváltáshoz szükséges “felesleges” összeggel, emiatt akár el is húzódhat a döntés, de a légierő illetékesei figyelmeztettek, hogy 3-4 éven belül meg kell hozni a döntést, különben a Sikorsky CH-53D ‘Sea Stallion’ helikopterek kirepülik a sárkányukból az utolsó repült órákat is.

Fotó: IAF

Fotó: IAF ,

Ajánlatok már vannak a váltótípusra, a Sikorsky a CH-53 jelenleg fejlesztés alatt áll a típus legújabb verzióját, a CH-53K ‘Super Stallion’-t ajánlja, mely talán legesélyesebb a győzelemre. Emellett a Boeing egy CH-47G jelzésű masinával próbálja elnyerni az izraeliek szívét, mely inkább a V-22 Osprey felé húzna.

2 hozzászólás “Megérkeztek a Csődörök Izraelbe”

  1. Ügyes húzás volt, hisz olcsón jutottak alkatrészekhez, mellyel időt nyertek!
    Osprey-t egy ideig úgysem kapnának, mert abból az USA-nak sincs elég. Mely ráadásul drága és megbízhatatlan – bár ez majd minden új gépre jellemző…!!!