|

Selejtes árút szállítottak az ukránok az irakiaknak?

Az iraki parlament védelmi bizottságának egyik tagja szerint az Ukrajnától eddig átvett BTR4-es páncélozott szállító harcjárművek gyenge minőségűek, használhatatlanok, továbbá vizsgálatok korrupcióra derítettek fényt az ukrán fegyvercsomag környékén.

Az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozó bizonyos Shiwan Muhammad Taha elmondása szerint nem elég, hogy az évekkel korábban aláírt 456 millió dolláros szerződésben foglalt 420 járműből ezidáig csak 100 darab érkezett meg, még azok is használhatatlanok – az eddig leszállított járművekről úgy nyilatkozott, hogy azok karosszériája igen öreg, rozsdás.

Megjegyzendő, hogy az irakiak részéről korábban olyan nyilatkozatok láttak napvilágot, miszerint elégedettek az ukránokkal, a BTR-4 járművek kapcsán nem merültek fel komolyabb problémák. (Persze egészen 2012 májusáig, mikor a távirányítású fegyvertorony vezérlőrendszerének problémáiról röppent fel egy szűkszavú hír.)

A BTR-4 bár külsőre hasonlóságot mutat a BTR-80-assal azzal nem megegyező konstrukció. Már csak azért sem, mert megalkotásakor a harkovi Morozov Gépgyár tervezőirodája a belső kialakításnál más megközelítést alkalmazott - erről a jármű végén kialakított ajtók is tanúskodnak. A 2006 nyarán bemutatott harcjárműhöz többféle fegyvermodul rendelhető és maga a jármű is többféle kialakításban elérhető.

A BTR-4 bár külsőre hasonlóságot mutat a BTR-80-assal azzal nem megegyező konstrukció. Már csak azért sem, mert megalkotásakor a harkovi Morozov Gépgyár tervezőirodája a belső kialakításnál más megközelítést alkalmazott – erről a jármű végén kialakított ajtók is tanúskodnak. A 2006 nyarán bemutatott harcjárműhöz többféle fegyvermodul rendelhető és maga a jármű is többféle kialakításban elérhető. ,

Irak és Ukrajna között amúgy még 2009-ben köttetett megállapodás egy 2,5 milliárd dolláros csomagról, melyben a fentebb említett BTR-4 szállító harcjárműveken felül 6 An-32B szállítógép és 2 iraki Mi-8-as felújítása szerepelt. Az ukránok az Antonovokat amúgy a tavalyi év őszére szállították le, míg a BTR-4-esek szállítása 2011-ben kezdődött meg.

Az első iraki szállítmány 26 járműből állt össze.

Az első iraki szállítmány 26 járműből állt össze. ,

14 hozzászólás “Selejtes árút szállítottak az ukránok az irakiaknak?”

  1. háát igen.. Ezt úgy szokták mondani olcsó húsnak híg a leve. Nem igazán értem az ukránokat, mert ez a mentalitás oda vezet hogy a kutya nem fog Tőlük rendelni, de ugye láttunk már ilyen hozzáállást mástól is. A rövidtávú haszonszerzésért feláldozzák a jövőt. Most majd jön az egyezkedés meg egymásra mutogatás.
    Kicsit olyan ez, mint amikor valaki fillérekért vesz cipőt a kínai piacon majd csodálkozik mikor egy hónap múlva szétesik…

  2. Azért én kíváncsi lennék, hogy valóban hibás termékek állnak a jelenlegi felháborodás mögött, úgy rémlik, mintha már több bizottságuk is nézte volna őket, de eddig nem volt probléma.
    Mindenesetre, ha valaki ma olcsón akar viszonylag jó páncélozott technikát venni, akkor az ukránokat kell megkeresnie, a néhány újabb gyártmányuk mellett a felújított/még használható hidegháborús maradékokkal ők látják el kb a 3. világot.

  3. Szerintem Irak bármennyire lezúzták is, anyagi lehetősgei miatt nagyon nem a 3. világ ;)
    Nekik van pénzük és szerintem rendesen és időben fizetnek. Az ukránok meg azt hitték hogy elmegy ez oda jó lesz nekik ez is, mert nem ehhez vannak szokva.
    Ez kb ugyanaz mint amikor hazai vállalkozók az M-6os építésénél azt mondták az építtetőnek hogy jajj csúszni fogunk egy kicsit, mennyi a kötbér. Hozzá voltak szokva hogy ez itthon elmegy , azok viszont közölték velük hogy na lehet összepakolni és elmenni, mert itt ez nem megy..

  4. Szörnyű a toronynak ez a dobozszerű kialakítása.

    „mikor a távirányítású fegyvertorony vezérlőrendszerének problémáiról röppent fel egy szűkszavú hír.)”
    és ha távirányítású akkor miért ilyen magas?