|

Mindenki támogatja a helikopterhelyzet megoldását

A Századvég Alapítvány legfrissebb felmérése szerint mind a szakma, mind a lakosság támogatja a honvédségi helikopterfejlesztést. A Századvég szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a helikopterfejlesztést a megkérdezettek 87,3 százaléka, míg általában a hadsereg technológiai fejlesztését a megkérdezettek majdnem háromnegyede támogatja valamilyen formában.

A Századvég Alapítvány kutatói szerint a Magyar Honvédség munkáját mind idehaza, mind külföldön – többek között a nemzetközi missziókban végzett kimagasló helytállás miatt – elismerés övezi. Azonban – mint kiemelték – „a szövetségesek által is megkövetelt magas színvonal a kimagasló emberi helytállás mellett sem biztosítható megfelelő technikai háttér nélkül”. A kormányzat erőfeszítései ellenére a honvédség gépparkjában még mindig a szovjet időkben vásárolt gépek találhatók jellemzően, amelyek egy része közeledik ahhoz az időhöz, amikor már nem lehet őket hadrendben tartani. Ez a Századvég Alapítvány kutatói szerint a Honvédség több képességének a létét is veszélyeztetheti, ami elengedhetetlenné tesz meghatározott fejlesztéseket a haderőnél.

A Századvég közvélemény-kutatással tesztelte a haderőfejlesztéssel kapcsolatos lakossági véleményeket. Ennek eredményei szerint a megkérdezettek 32,6 százaléka fontos nemzeti érdeknek tartja, ezért „minden körülmények között” támogatja a honvédség technikai fejlesztését. Emellett a válaszadók 41,5 százaléka támogatja, ha olyan felszerelésekkel bővül a hadsereg, amelyek közvetlenül a polgári lakosságot is szolgálják. Mindösszesen a megkérdezettek alig több mint 1 százaléka mondta azt, hogy a hadsereget egyáltalán nem kell fejleszteni. Ezen eredmények alapján a megkérdezettek több mint 74 százaléka, azaz majdnem háromnegyede támogatná a hadsereg valamilyen technológiai fejlesztését – írták.

Mint kifejtették: a szakértők véleménye szerint a képességfejlesztés a légierőnél a legsürgetőbb, azon belül is a közelmúltban sajtóvisszhangot is kapott helikopter-képesség területén. Jelenleg a honvédség szovjet gyártmányú MI-24-es harci helikopterekkel, valamint MI-8/17-es szállító helikopterekkel rendelkezik. A helikopterek egyrészt nélkülözhetetlenek a szárazföldi erők bevetéseinek támogatásához, de katasztrófavédelmi, mentési feladatok ellátásához is” – hangsúlyozta a Századvég, hozzátéve:, hogy a honvédség helikopterei korábban is nagy segítséget jelentettek például az árvízvédelemben, de a kolontári vörösiszap-katasztrófa során is nélkülözhetetlenek voltak a túlélők felkutatásában és kimentésében. Mindezek miatt a lakosság „kiemelkedően nagy hányada” tartja szükségesnek a honvédségi helikoptereket.

A helikopterflotta már csak árnyéka önmagának  | Fotó: Csontó Dorottya

A helikopterflotta már csak árnyéka önmagának| Fotó: Csontó Dorottya ,

Kitértek továbbá arra, hogy pártpreferenciát tekintve legnagyobb arányban (93,3 százalék) a Fidesz-KDNP szavazók tartják szükségesnek a polgári célokat is közvetlenül szolgálni képes honvédségi helikoptereket, de még ebben a kérdésben a legkevésbé támogató Jobbik szavazók aránya is eléri a 75,5 százalékot.

A Századvég közvélemény-kutatását január 11. és 13. között 810 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú telefonos megkérdezésével végezte el. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,8 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna – olvasható a Századvég közleményben.

A Századvég Alapítvány szakértői szerint ezért a honvédségi helikopterfejlesztés nemcsak a „szakmai érvek miatt, hanem a közvélemény körében annak szükségességét övező konszenzus miatt is támogatandó”.

Mint felidézték: az Egyesült Államok által felajánlott, hadrendjéből már kivont, 1970-es években gyártott 24 használt UH-1N típusú helikopter jelentette a helikopter probléma megoldásának egyik alternatíváját. Ez csaknem 100 milliárd forintos költséggel járt volna. Az ajánlat 2013 januárjában tárgytalanná vált, a honvédelmi kormányzat ugyanakkor a helikopterek kiöregedésének problémájára több megoldási lehetőség közül is választhat. Egyfelől dönthet a meglévő helikopterek felújítása mellett, amely azonban csak ideiglenesen, nagyjából 2021-ig oldaná meg a helikopterek kérdését, illetve dönthet használt, esetleg új gépek, illetve a fenntartásához szükséges technológia beszerzéséről is – fejtette ki a Századvég.

Hende Csaba honvédelmi miniszter január 31-én, Budapesten az éves feladatszabó állománygyűlésen az egyik legfontosabb idei feladatnak nevezte a „helikopterképesség” fenntartását. Itt három út lehetséges: vagy felújítják a régi szovjet gépeket, vagy használtakat vásárolnak, vagy esetleg újakat. A miniszter szerint a leggazdaságosabb az lenne, ha új helikoptereket vehetne a tárca – mondta a miniszter.

Forrás: MTI

3 hozzászólás “Mindenki támogatja a helikopterhelyzet megoldását”

  1. Én azt gondolom, hogy itt -persze a pénz mellett- a kulcsszó az idő! A helyzet az, hogy mint uniós állam, csak közbeszerzés útján vásárolhatunk nagy értékű dolgokat. Az meg tudjuk mit jelent… Én debreceniként végigkövettem, hogy a villamos beszerzés kapcsán hogy öli egymást az Ansaldo-Breda (italy) és a CAF (spain). Ezek már gyűlölték egymást és csak azért is megtámadtak minden közbeszerzési döntést. felváltva nyertek. Na most ha ez a magyar helibeszerzés elindul, rögtön ott lesz az AW (italy) EC (france) és még sokan mások. Ez csak úgy kerülhető ki, ha államközi szerződést köt Mo. egy másik állammal és úgy vásárol. Így került szóba az UH-1, AW-139, és Putyin elvtárson keresztül a Mi. USA, Olaszország, Oroszország állam, vagyis van ilyen nevű ország. Sikorsky nevű állam- sajnos- nincs. Persze ezzel én is letettem a voksom…