|

A Queen Elizabeth megkapta a világ legerősebb tengerészeti turbináit

Akár úgy is mondhatnánk kicsit bulvárosan, hogy megturbinálták Erzsébet királynőt, de viccet félretéve a Rosyth hajógyárban épülő repülőgép-hordozó igen sok „lóerővel” gyarapodott az elmúlt napokban.

Mint ahogy arról már tegnap beszámoltunk a szóban forgó gázturbina-szörnyeteg a Rolls-Royce műve, amely 36 megawattnyi (~55 000 lóerő) energiát képes kisajtolni magából, bár ennek ellenére a nem túl hivalkodó MT30 névvel illették csak. A Queen Elizabeth-osztály minden tagjára kettő darab ilyen turbina kerül, amely így a 65 ezer tonnás hajó ellátásához szükséges mintegy 110 megawatt kétharmadát fogja adni. Ez annyi energia, amely képes ellátni egy Debrecen méretű várost. Persze a teljesítménynek súlya van: az MT30 egy ún. Gázturbina Generátorba (GTA – Gas Turbine Alternator) van beépítve, amely potom 120 tonnát nyom.

Rolls-Royce Marine Trent MT30

Rolls-Royce Marine Trent MT30 | Forrás: Rolls-Royce ,

„Az első MT30 sikeres beépítése jelentős mérföldkő a Queen Elizabeth-osztály projektben. A Rolls-Royce-nak hosszú és büszke története van a Királyi Haditengerészet részére szállított tengerészeti gázturbina technológia területén. Szerfelett örülünk, hogy számos partnerünkkel egyetemben részei lehetünk a projektnek ezen nagyszerű hajók energia-ellátó és meghajtó rendszereinek szállításánál.” – nyilatkozta Tony Wood, a Rolls-Royce elnöke.

Forrás: BAE Systems

Forrás: BAE Systems ,

„Ezen jelentős mérföldkő sikeres elérése a legnagyobb mosolyt csalta az arcomra karácsony óta. Az, hogy a Királyi Haditengerészet legerősebb hajtóművét a Királyi Haditengerészetnek épített legnagyobb hajóba emelik Európa legnagyobb kapacitású portáldarujával egy fontos esemény a Queen Elizabeth építése során. Akik ebben részt vettek azok nagyon büszkék lehetnek, hogy hozzájárultak e nemzeti törekvéshez.” – mondta Tony Graham, Brit Védelmi Minisztérium vezető beosztású munkatársa.

Az MT30 egyébként a Rolls-Royce Trent 800-as hajtóművön alapul, amely a Boeing 777-es utasszállító repülőgépet repteti. Ezen felül a szóban forgó monstrum nem most „lát” először belülről is hajót, mivel az USA Zumwalt-osztályú rombolókban és Freedom-osztályú LCS-iben, valamint Dél-Koroa Incheon-osztályú fregattjaiban ez a Rolls-Royce dübörög.