|

A svájci kormánytól függ a Gripen-beszerzés

A svájci védelmi minisztérium közleménye szerint a Szövetségi Tanács arra kérte a svájci parlamentet, hogy hagyja jóvá 22 darab JAS-39E/F Gripen beszerzését.

A Northrop F-5E/F Tiger II típusú repülőgépek váltótípusának kiválasztott svéd vadászbombázó beszerzésének finanszírozására egy „Gripen Alap” nevű pénzalapot hoznak létre, a felmerülő költségek fedezésére 3.126 milliárd svájci frankot (3.36 milliárd dollár) különítenek el. A tájékoztatás szerint nagyobb összegekben 2014-ben és 2016-ban történik majd a gépek kifizetése, a skandináv fél pedig 100 százalékos ellentétezés vállal. A megrendelt svéd vadászbombázók a hivatalos tájékoztatás szerint 2018 és 2020 között kerülnek leszállításra.

A Gripen Demo Svájcban | Fotó: Saab AB

A Gripen Demo Svájcban | Fotó: Saab AB ,

A svájci típusváltás folyamata 2008-ban kezdődött meg, ekkor tesztelték az első nevezőt, mely történetesen egy Gripen volt, igaz egy „D” verzió. Emellett a Dassault Rafale és a Eurofighter Typhoon küzdött a megrendelését, mivel a Boeing már az elején visszalépett, miután látta, hogy az F/A-18E/F Super Hornet jelentősen túlteljesíti a svájci igényeket.