írtunk róla, hogy Svájc lecseréli F-5 Tiger II gépeinek jelentős részét. Április végén az is kiderült, hogy szokatlan módon kizárólagosan európai megmérettetés lesz a tender, hiszen a Boeing úgy döntött ezúttal nem indul a tenderen.">
|

Svájc hamarosan teszteli a Gripent

Az év eleje környékén már írtunk róla, hogy Svájc lecseréli F-5 Tiger II gépeinek jelentős részét. Április végén az is kiderült, hogy szokatlan módon kizárólagosan európai megmérettetés lesz a tender, hiszen a Boeing úgy döntött ezúttal nem indul a tenderen.

A most napvilágott látott információk alapján a svédeké lesz az első kör, a Gripen kerül először tesztelésre. Várhatóan július utolsó hetében kezdődnek meg a svájciak próbái, melyek vélhetően augusztus során is folytatódnak még. Értelemszerűen a Dassault Rafale és az EADS Eurofighter vizsgálata majd csak ezeután, egyelőre ismeretlen időpontban történik meg.

Gripen géppár a chile-i Andokban
Akár a svájci Alpok is lehetne, ha nem a chile-i Andok adná a hátteret ehhez a Gripen géppárhoz. (Nagyítható)

A hírrel kapcsolatban a Saab csoport szóvívője úgy nyilatkozott, hogy a hivatalos ajánlattétellel kapcsolatos döntés a tesztek eredményétől függően születik majd meg.

Bár Svájc ezidáig hivatalosan még nem erősítette meg mennyi gépet is képzelt el a mintegy 2 milliárd Dolláros tender keretén belül, a légierő elképzeléseiben 22-33 gép körvonalazódik az értesülések szerint. Annyi bizonyos, hogy a jelenleg F-5-el repülő 5 század közül hármat akarnak átfegyverezni a tender leendő győztesével.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.