|

Olaszországban készülhetnek a svájci F-35-ösök

A svájci delegáció amerikai látogatása során több témát is érintettek, többek között az F-35-ösök gyártásának helyszínét is.

Januárban az Egyesült Államokba látogatott az Armasuisse delegációja, ahol többek között meglátogatták az Amerikai Légierő „4-es gyáregységét” a texasi Fort Worth-ben, melyet a Lockheed Martin üzelemtet és ahol jelenleg az F-35 Lightning II vadászbombázók készülnek. A találkozó során érintették az F-35 program jelenlegi helyzetét, egyeztették az F-35-ös megrendelésért cserében a Lockheed Martin által vállalt gazdasági ellentételezést, valamint megállapodtak, hogy a svájc számára gyártott F-35A vadászbombázók az olaszországi Cameriben található FACO (Final Assembly and Check Out) üzemben kerülnek végszerelésre.

Fotó: Jensen Stidham, USAF

Svájc 2011-ben döntött a Saab JAS-39 Gripen típusú vadászbombázó beszerzéséről, mellyel a 22 darab F-5E/F Tiger II típusú repülőgépüket váltották volna le. A tender sikerrel zárult és Svájc Nemzeti Tanácsának (Nationalrat) Védelmi Bizottsága a Gripen-beszerzés megvitatását követően a helyi parlamentben is igennel szavazott a programra, a beszerzés végül elbukott, mert a helyi lakosok népszavazás útján megvétózták a döntést.

Az új megmérettetést, mely során 36 gép beszerzését tervezték, már nem csak az F-5E/F Tiger II-esek, hanem a 31 darab F/A-18C/D Hornet leváltását is szolgálta, végül a Lockheed Martin nyerte az F-35A-val 2021. június 30-án.