|

Nagyszabású norvég hadgyakorlat

Norvégia a héten egy új képzési modell előfutáraként mind a három fegyvernemet érintő hadgyakorlatot tart az ország északi részén.

A „Flotex Silver Rein II”-re keresztelt gyakorlat célja, hogy a fegyvernemek együttműködését még szorosabbra hangolja, ahogy azt az utóbbi időben az északi ország hadvezetése céljául tűzte ki. Minden haderőnemnek meglesz a saját gyakorlata: a „Flotex” a haditengerészeté, a „Falcon Silver” a légierőé és a „Rein” a szárazföldi egységeké, de a fő hangsúly azon eljárások begyakorlásán van, amelyek segítik a teljes összhang és közreműködés kialakítását a három rész között. A gyakorlat közben természetesen mindhárom területen hajtanak végre éleslövészet, valamint tesztelik a hálózat alapú védekezés működését.

A Fridtjof Nansen az Ádeni-öbölben | Forrás: Defense Industry Daily ,

Egyébként nem csak norvég, hanem külföldi országok is képviseltetik magukat az eseményen, illetve a Fridtjof Nansen fregatt is, amely norvég vezetés döntése értelmében 2009 óta vesz részt a szomáliai kalózok elleni harcban és hamarosan ismét az Ádeni-öbölbe indul, így neki némileg speciálisabb feladatokat állítottak össze. Jövőre még négy hasonló összhaderőnemi gyakorlat lebonyolítását tervezik.

A Thor Heyerdahl | Forrás: www.defenceturk.com ,

Nem szorosan, de mégis kapcsolódó hír, hogy egy parlamenti döntés értelmében Norvégia minden évben egy méretesebb hadihajót küld a Spitzbergákra, hogy képviselje érdekeit az északi vizeken. Jelenleg ez a legfiatalabb Fridtjof Nansen-osztályú fregatt, a Thor Heyerdahl, amelyet 2011-ben állítottak szolgálatba és múlthét szerdán hagyta el a honi kikötőjét, hogy észak felé vegye az irányt. A fagyos vizeken átívelő útján több gyakorlaton is részt vesz.

11 hozzászólás “Nagyszabású norvég hadgyakorlat”

  1. Jó öreg Heyerdahl bácsi nem tudom mit szólt volna ha valaki azt mondja neki anno, amikor a nádtutaján szelte a vizeket (és mellesleg a békés világért küzdött) – hogy egy modern hadihajó fogja a nevét viselni.

    Nekem ez olyan, mintha Szent Ferencről neveznének el egy bálnavadász hajót…

  2. Fain hajó, jártam rajta:)

    A norvég hadsereg elméletileg a Japánhoz hasonlóan csak honvédelmi feladatokat végezhet, bár az iraki afganisztáni jelenlétükkel, és a minden éghajlatra kiképzett elitkommandójukkal már kicsit megdőlni látszik ez az alaptézis. Mindenesetre nagyon profi a hadseregük, rengeteg gyakorlaton vesznek részt, és számos más ország elitje is jár hozzájuk továbbképzésre.

  3. Úgy tudom a r2 az túlélte, de majd megkeresem a könyvespolcomon. A kon tiki expedíció azt hiszem, de lehet hogy az összes elég nagy merészség volt. A könyvbe úgy olvastam, hogy mire rájöttek a jármű irányításra arra már régen úton voltak. Azt hiszem ezt hívják kalandorságnak. Sőt igazándiból nem is tudták irányítani ezért futottak zátonyra. Igaz az időjárás sem segítette őket. A korallzátony meg útban volt. Érdekes az volt hogy az elméletüket ennek ellenére igazolva látták.