|

HTKA Hírhalom 2012. 44. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Az angol parlament felsőházának kérésére a Védelmi Minisztérium összeszámolta az Afganisztánban szolgáló pilóta nélküli repülőgépeinek számát. A kutatás eredményeként kiderült, hogy a távoli harcmezőkön összesen 335 brit felségjelt viselő UAV végzi dolgát nap mint nap, ám ezek közül mindössze az 5 MQ-9 Reaper képes fegyverhasználatra szükség esetén. Ez az 5 példány a Brit Királyi Légierő 39. századának kötelékében szolgál Kandaharban, immár 5 éve, mialatt 293 AGM-114 Hellfire rakétát, valamint 52 226 kg-os GBU-12 Paveway II lézerirányítású bombát használtak fel a lázadók elleni harcban.

A Boeing október 24-én leszállította a 4. és egyben utolsó Boeing 737 AEW&C (Airborne Early Warning and Control) légtérellenőrző repülőgépet Dél-Koreának. Az E-737 Peace Eye típusjelzésű gép még nincs kész, a korábbi háromhoz hasonlóan az elektronikai felderítésre és harcászatra használható berendezéseiket (radart, a barát/ellenség felismerő rendszert, továbbá az elektronikai hadviselésre szolgáló, az önvédelmi és a kommunikációs eszközöket) a Korea Aerospace Industries (KAI) sacheoni üzemében szerelik be.

—-

Megoldódni látszik az F-35-ös sisakkijelzőjével kapcsolatos probléma. Az eszköz plexije mellett oldalról bevilágítottak a pilótafülke berendezései, ami zavarta a pilótát. A Lockheed Martin tájékoztatása szerint a kellemetlenséget sikerült orvosolni, ezt a sikeresen lefolytatott éjszakai próbák is alátámasztják.

Az új sisakkijelző ,

Október 26-án került a mozikba az új James Bond film, a Skyfall. Az alkotásban nem csak Daniel Craig és a Bond-lányok vonzzák a szemet, feltűnik a vásznon több helikoptertípus is. A megtiszteltetést az AugustaWestland kapta, hisz AW101 és AW159 Lynx Wildcat típusú forgószárnyasok is szerepet játszanak a történetben.

Virít az AW101 az új James Bond filmben ,

Olaszország vezetése 5 darab NH90-est vezényelt Afganisztánba, a kompozit masinákat C-17-esek fedélzetén szállították a Közel-Keletre augusztus folyamán. A sokat kritizált forgószárnyasok Heratból üzemelve bizonyíthatnak a kételkedőknek.

—-

Csehországban találkoztak a Gripen-t üzemeltető nemzetek küldöttei október 22-e és 26-a között. A ” Conference of Gripen User’s Group” elnevezést kapott találkozót Csehországban, Olomucban tartották. A konferencián részt vett mind az 5 Gripen-t üzemeltető állam küldöttsége, hogy új lendületet adjanak az együttműködésnek valamint az üzemeltetésből származó információk cseréjének. A megvitatott területek közé tartoznak többek közt az üzemeltetési eljárások, karbantartás, logisztika és a biztonság, ám a találkozó végén kiadott „Action List” a legfontosabbnak a különböző éghajlati viszonyok közötti üzemeltetési eljárások megbeszélését nevezte meg. Másik fontos téma az úgynevezett „Aircraft Cross Servicing”, mely azt foglalja magában, hogy egy Jas-39 pilóta egy olyan reptére is leszállhat, valamint el is hagyhatja azt, ahol nincsenek meg a típus kiszolgálásához szükséges eszközök.

—-

A svéd külügyminiszter október 31-i bejelentése, mely szerint Svédország és Finnország beszáll Izland légvédelmének biztosításába, vegyes reakciókat váltott ki a a Finn Kormány pártjaiból – míg a Szociál Demokrata párt óvatosan kezelnék a döntést, addig az ellenzék erősen azon van, hogy Finnországnak továbbra is ki kell maradnia más államok légterének őrzéséből. A végső döntés azonban a parlamenten áll vagy bukik, miután minden a küldetéshez kapcsolódó részletet tisztáztak.

—-

Az Airbus Military a francia ATK csoportot választotta az A400M programjának legújabb beszállítójának. A cég csoport 100 millió dolláros szerződést kapott, hogy a típus kompozit szárnymerevítőit gyártsa.

—-

Az EMBRAER újabb beszállítót bízott meg a KC-390 részegységeinek elkészítésére. A Safran elektronikai vállalat az új szállító és légi-utántölő repülőgép elektromos elosztórendszerét, valamint a vészhelyzeti áramellátó rendszert biztosítja, melyek kifejlesztése igazi kihívást jelent a cég szakemberei számára.

Fotó: EMBRAER ,

Közreműködött: Phoenix

131 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2012. 44. hét”

  1. Allesmor Obranna

    Terminator linkjéből:

    „…11/1/2012 – PAPA AIR BASE, Hungary (AFNS) — At this small, bare-bones, communist-era airfield located in the Hungarian countryside, midpoint between Budapest and Vienna, American Airmen are writing a dynamic new chapter in multinational cooperation and flight operations…”

    De furcsa ezt nekünk olvasni az egykori elsővonalas ezred bázisáról.
    Amúgy szerény véleményem szerint ez a cikkíró saját dramaturgiája, azaz az egykori keleti blokk egyik legkisebb országának ex-kommunista időkből származó reptere csak kicsi lehet. Egy ilyen cikket odaát csak egy ilyen felütéssel lehet kezdeni.
    A pápai reptér amúgy nem is kicsi.

  2. És még a németek akarták elfoglalni az egész világot:).

    Azért a szokásos indexes hatásvadász címezés itt se marad el.Ez a „lerohanás” elég erős és csak részben igaz,bár angolékat se kell félteni,rendeztek ők is népirtást Afrikában,Ázsiában.

  3. Nem akarok rosszmájú lenni vagy okoskodni de egy UAV-ot nem olyan ördögien nehéz kifejleszteni, mi miért még csak most kezdtünk bele? Más országok már 4-5-8 éve rendelkeznek ilyenekkel szerintem,csak azt ne mondja valaki,hogy Skylark beszerzését kellett megvárni és utána azt „lekopiztuk”(részben),mert akkor lehidalok. Tudom,hogy itt a belső a lényeg,mert a vázat/külsőt még egy modell rajongó is összedobja,nem kell ahhoz egy cég/csapat stb….

    Vagy a szokásos magyar fejlesztési idő/mentalitás van a háttérben.
    Jelzem nem predatorokat vártam,csak valahogy picit többre számítottam. Mindegy én nem vágom ezt:S.
    attól függetlenül szorítok,hogy fejlődjön itthon ez az egész.

  4. Unio…..
    Tényleg ne légy rosszmájú! :) :)
    Kis országnak kis Predator. Ez pont egy kis Predatorral több, mint pl. a román vagy a szlovák Predator.
    Különben is ugyanaz a kamera van benne, amely a parlamenti pártok finanszírozását és a közbeszerzések szabályosságát ellenőrzi, tehát megbízható.
    Van olcsóbb is, abban Kovács III. Zénó törm. bal szeme van egy eredeti házimacska-szem mellett. Az egyik nappal, jó látási viszonyok közt nézgelődik, a másik, mint igazi macskaszem, éjjel is lát.
    NA….

  5. Littlejohn:

    :):):D

    Kicsit hitetlen tamáskodtam na :). Tényleg örülök,hogy van ilyenünk,csak hát ugye ez Magyarisztán,itt az idő 4x lassabban telik + tele van fekete lyukakkal az ország. Mindegy majd ha hazánk kolonizálja a Marsot (Ha megérem),akkor megértem:).

    Kicsit szürke, kicsit (se) predator,de a miénk. :D

  6. Magyar dron – nagyon örülök neki.

    Telhetetlen lelkem mégis feltesz pár jelentéktelen apró kérdést, mert hogy repül és katonai felhasználás egy kicsit kevés.

    Hasznos teher súlya? Fegyver felfüggesztési pont…konténer? – kicsi gép, de mégis…
    Most komolyan 12-szeres optikai zoom?
    Ár, üzembentartási költségek…? Kiképzés, kiképzési költségek? Infrastruktúra igénye?
    Sebesség, járôrözési idô……egyéb paraméterek?

    A fülszövegen kívül mit lehet róla tudni?

    Vagy legaláb a hasonló kaliberü UAV-k-bôl kiindulva, mire lehet számítani?

  7. Köszönöm a linket tankman;).

    Á a jó öreg Csepel,Rákosi Elvtárs kedvenc teherautója:). Egyesek szerint nagyon gyenge minőséget produkált a gyár,mások szerint meg legenda. HTKA tagoknak (használóknak/nagyöregeknek) mi a véleményük ezzel kapcsolatban?

  8. karesz,tankman:

    Köszönöm a linket és az infót/választ.Élvezet volt olvasni ezt a mesés utazást,le is mentettem izibe:). Sok extra infót megtudtam a Csepelről,és ez alapján büszkék lehetünk rá, nem is értem,hogy más miért szidta.

    Azért az eléggé elszomorító,hogy nem lett semmi se a Kínai üzletből,nem értem,hogy miért nem érte meg (talán politikai döntés volt a háttérbe?). 100db miatt lehet,hogy még nem érte volna meg gyártani,szállítani de szerintem biztos,hogy még érkeztek volna rendelések közben/utána is. Mindegy,ezt már sajnos nem lehet visszacsinálni,ugyanakkor az is kiábrándító,hogy a Szűcs Antal úr a sok évnyi munkája/tapasztalata végeztével nem kapott semmit.
    Nem kellett volna hagyni szétlopni/szétrohadni a járműgyártást a rendszerváltás alatt/után,akkor talán nem mindent a nulláról kellett volna kezdenünk.

    Csepel D-344/HD 420-ast a kertembe!! :).

    jó éjszakát mindenkinek;).

  9. >Magyar fejlesztésű drónok iránt érdeklődik Algéria, Líbia és Mongólia.

    Most repült a prototípus. Melyik nemzetközi védelmi kiállításon reklámozták a fejlesztést hogy már tudnak róla Afrikában és Ázsiában?

    Ezek az országok nem vehetnek ilyen gépet az USA-tól, Izraeltől? Az európaiés más országok fejlesztései hogy állnak?

  10. @Terminator

    Ezek az országok nem vehetnek ilyen gépet az USA-tól, Izraeltől?

    Lehet a mi gépünket egyszerűbb (lesz) megvenni: felmész a minisztérium honlapjára -> webshop -> kiválasztod a gépet meg a darabszámot -> megjegyzésbe beírod, hogy a kormányzati rezidencia portása fogja átvenni -> 3 munkanapon belül küldik is.
    (ugyanitt T-72 eladó, illetve Komondornál kettőt fizet, hármat kap akció)

  11. „Édesapám szerint a Csepel D-344-es egy nagyon igénytelen és megbízható jármű volt.”
    Ezt meg tudom erősíteni. Ha meg hozzá kellett nyúlni azt többé-kevésbé egyszerűen és könnyen lehetett kivitelezni. A motorhangot is imádtuk, azt a jellegzetes kelepelést :)))

  12. Szerintem zseniális ez az Ikran drón. A kis méret nem igazán gond, ez először is megfigyelői feladatokra teljesen jó, másrészt költségvetésünkhöz kell igazítani a dolgokat, örülök, hogy helyi lehetőségeknek megfelelő dolgokat csinálunk mintsem a „ne csináljunk semmit ha nem lesz világszínvonalú”, mert ebből lehet tanulni.
    Ha majd nagyobb sárkány kell az nem gond, van sportrepülőgyártó Magyarországon (Apollo Fox, Egerben)

  13. Ma leváltottotta Putyin elnok Szergyukov (civil)védelmi minisztert, helyette Szergely Sojgu (tábornok)lett az új honvédelmi miniszter. Várható, hogy új vezérkari fonok is lesz Makarov helyett. Új szelek fognak fújni a katonai reform- átfegyverkezés programban.

  14. Why do American presidents love drone technology? The US would like to keep its hegemony, and drone technology makes this dream a reality. Now the US can wage war anywhere in world without putting American troops on ground, and the resulting loss of political capital. Drone warfare is also keeping the very strong American defense lobby happy and busy with new technology.

    http://edition.cnn.com/2012/11/06/world/asia/pakistan-drones-election-op-ed/index.html?hpt=hp_c2

  15. Programajánló:

    3. Nagy Októberi Szovjet Járműtalálkozó és évadzáró az Emlékparkban
    Ferihegy Repülőgép Emlékpark, Budapest

    November 11-én a Szovjet járműtulajdonosok baráti köre , a Repülőgép Emlékpark, valamint az Il-14 csapat közös évadzárót tart az Emlékparkban, ahol képviseltetni fogják magukat az orosz járműipar eme remekei, a Múzeumok Éjszakájához hasonlóan megtekinthető lesz mindegyik repülőgép belülről is, illetve reptérlátogatások is indulnak a nap folyamán. Malvinka 1900 lóereje is dübörögni fog, megmutatjuk, hogy mi járgányunk hidegben is pöccre indul :)

    Program tervek:
    – Szovjet Járművek (Volgák, Zsigulik, Moszkvicsok, Zaporozsecek Uralok, stb) az emlékpark területén,
    – az emlékpark megtekintése az Il-14-es csapat tárlatvezetésével,
    – repülőtérlátogatás a repülőtér utasoktól elzárt területeire,
    – a kiállított Il-14 -es repülő hajtóműindítása (1900 Le, 14 henger, 41200 ccm!),
    – minden, egyébként lezárt repülőgép is megtekinthető lesz belülről is,
    – egyéb meglepetés, melyről később értesülhettek!
    És érkezik a SzoFiM (Szovjet Filmes Műhely) csapata is! :-)

    Ha már úgy is napokon keresztül orosz autógyártással foglalkozott a fórum :)

  16. Programajánló a hétvégére:

    I. ORSZÁGOS MÁRTON NAPI MAKETT KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

    IDŐPONT: 2012.11.10-11.
    HELYSZÍN: BÉKÁSMEGYERI KÖZÖSSÉGI HÁZ 1038 BUDAPEST, CSOBÁNKA TÉR 5.

    Előadást tart: Szabó “Topi” Zoltán, Kovács Krisztián, Magó Károly.

    https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/28875_384897881589313_337079802_n.jpg

    Látogatói információk:

    A kiállítás nyitva:
    2012. 11. 10-én 10-18
    2012. 11. 11-én 10-16

    Belépő díj: 600 Ft/felnőtt, 400 Ft/gyerek

  17. Roni:

    Ezzel csak nem azt akarod mondani,hogy ők küldték Amerikára a Sandy hurrikánt,mert azok nem támogatják Izraelt az Irán elleni háborúban?

    Na ez összeesküvés-elmélet! :)

    És már küldik is a következőt,mondta a híradó :D.

  18. Nem olyan könnyű kiverni a ottani fejekből ezt az egészet.
    Én akkor lepődtem meg,mikor kb 2-4 hónapja volt egy felmérés náluk,hogy mi a véleményük a kommunizmusról,akkori vezetőkről meg úgy az egészről,és körülbelül az oroszok 50-60%-a nosztalgiával gondol a „régi szép időkre”.
    De ez részben itthon is visszaköszön.

  19. Ha jól emlékszem az utóbbi időben már csak az ottani kommunista párt megmaradt támogatói vonulgattak ilyenkor. Most meg majdnem olyan ünnepség van mint a Győzelem napján.

    A megkérdezettek többsége valószínűleg Sztálin halála után született, élt. Az idő meg mindent megszépít. Így abból az időszakból a németek legyőzésére, a nagy szovjet szuperhatalom létrejöttére, az építkezésekre emlékeznek. Sztálin után meg talán már nem volt annyira szörnyű (űrverseny, hatalmas hadsereg, stb.).

  20. Kicsit a Komondor védelmére kelnék . Lehet hogy „Tégla” , de a „cougar” vagy sok más hasonló többé kevésbé hasonló . És hát lehet hogy ez én vagyok de valahogy ettől jobban besza..nék hajnalban ahogy előbukkan a fák mögül mint a többitől ( nekem félelmetesebbnek tűnik mint a többi )
    ((( csak egy vélemény !!!! )))

  21. Ma már a hagyományos katonai feladatok sem azok mint egykor. Kiegyensúlyozott, minden fegyvernemet képviselő haderőre nincs pénz, olyan modellt kell alkotni amely egy súlyponti fegyvernem köré rendel kisegítő-támogató jelleggel néhány eszközt más fegyvernemktől.

  22. Nagy valószínűséggel nem a nehézpáncélosok és a hagyományos lövészpáncélosok lesznek a súlyponti fegyvernem hanem valamilyen precizíós nagy hatótávolságú fegyverrendszer,tüzérség. Ilyen rendszerekhez pedig éppen a Komondor és egyéb páncélozott kerekes járművek kellenek.

  23. Terminator!Úgy tűnik,hogy az index szépen átbaxta a tisztelt olvasóközönséget:)
    Az a kép lett a gyanús,ahol Szergyukov nyitott limóban állva figyeli a csapatokat. Azért mert egyrészt,miért vannak a tengerészgyalogosok nyári egyenruhában,a bajonettes díszsorfal szintén? Amikor röpködtek a mínusz fokok.Pedig a többi képen usankában vagy 1941-es rohamsisakban nyomják. A másik kulcs a Szergyukov mögötti épület volt. A történeti múzeum. Van előtte egy nagy vörös csillagos felépítmény amit mindig a győzelem napjára szoktak odarakni,május 9-re. A felirata „CCCP-Pobjeda”.Más képeken ezt a felépítményt sehol se látni. Miért? Mert alapból ott se volt. A tisztelt indexes szerkesztő odavágott direkt május 9-i fotókat,a november 7-i galériába. Jöjjön Putyin és Medvegyev.
    Megnéztem több orosz híradó felvételt. Egyiküket se mutatták,hogy ott lett volna! Ami igen furcsa,hiszen gyak.minen országban mutatják a nagy vezéreket,ha valahol ott vannak. Itthon is lehet látni a TV-ben ha mondjuk Orbán szotyizik a vidi-meccsen,vagy Obamát is mutatják ha ott van egy sporteseményen,vagy bármin.Megnéztem Putyin és Medvegyev honlapját. Putyinén egy szó sem említi,hogy ott lett volna,fotó szintúgy nincs. A november 7-ikét 2005 óta putyin javaslatára váltó új nemzeti ünnepükről,Nov 4-ről több fotó is beszámol,cikk is van,mert azon ott volt. Medvegyev honlapjáról kiderül,hogy ő november 7-ét Vietnamban töltötte! Tárgyalt a miniszterelnökkel és más fontos emberekkel.
    Sok videó és képgaléria végignézegetése után kiderült,hogy a legmagasabb rangú politikus aki tényleg ott volt a díszszemlén, az a moszkvai főpolgármester.Nagy biztonsággal kijelenthető,hogy a korábbiakhoz hasonlóan Putyin és Medvegyev nem volt ott az emlék díszszemlén.Továbbá Szergyukovot 6-án leváltják,2 beosztottját letartóztatják.Azonnal kinevezik a helyére Sojgut,majd másnap a már nem is miniszter Szergyukov vezényli le a parádét. Elég hihető… A csákó annak örül,hogy még nincs börtönben,nemhogy parádét vezetgessen. Ami nyilván nem menne Sojgunak,mert ő csak egy vezérőrnagy, míg Szergyukov közgazdász,és volt bútorgyári vezérigazgató helyettes.
    Egyébként meg az oroszok 2005 óta a nov 7-helyett nov 4-et ünneplik,1612 nov. 4 miatt,amikor egy népfelkelés kizavarta az országból Ál-Dmitrij cárt aki egy nagy adag szarkeverés(ma talán színes forradalomnak hívnánk) után jutott hatalomra lengyel segítséggel, behívva őket az országba. A lengyelek egyébként őt is kinyírták,de utána találtak másikat.A lengyelek végül Ulászlót ültették volna az orosz trónra,és hozzá akarták csatolni Oroszországot Lengyelországhoz. Csak nem jött nekik össze.
    Az indexes galéria helyett:
    http://ria.ru/photolents/20121107/909919027.html
    Videó:
    http://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=11445835@egNews

    Az oroszok filmet is csináltak 1612 címmel,amihez magyar felirat is elérhető:https://www.youtube.com/watch?v=XAKzvY6HGZ4

  24. NEM,NEM és NEM!!!

    Az MRAP egy páncélozott busz ami a gyakorlatban utakon történő csapatszállításon kívül semmire nem jó vagy csak nagyon korlátozott mértékben.A jövőben Puma szerű harcjárművekre van szükség mert nagy tűzerejű jó páncélvédettségű és a mobilitása is megfelelő amellett,hogy képes egy rajnyi katonát szállítani.Ha a jövőben is az afganisztánihoz hasonló konfliktusok lesznek(közel sem biztos)a fő hangsúly a könnyűgyalogság harcát minél jobban támogatni képes eszközök kerülnek előtérbe.

  25. Nem épp páncélozott búsz, hanem páncélozott kamion:))
    Azt nem értem, hogy egy vegyvédelmi felderítő jármű esetében nem fontos az úszóképesség?
    Ez a régi FUG-hoz képest is visszalépést jelent!!!

    http://videa.hu/videok/jarmuvek/fug-felderito-uszo-gepjarmu-auto-katona-tank-CXXhyYWzev8qSC1m

    Értem, hogy magyar gyártmány, meg minden, de nem kéne tökönszúrni magunkat.
    Max békefenntartók részére rendszeresíteném.

  26. danielblack:

    Tényleg örvendetes hír,hogy a KMZ-nél megjelent a multicamos ruházat/felszerelés,de szerintem a sereg egészénél nem fogják rendszeresíteni,hogy miért? Mert tudjuk,hogy a beszerzésnél milyen bűnöző egyének vannak + CG blog olvasói/tagjai tudnának erről mesélni :).

    Meg szerintem úgy kellene ezt csinálni,hogy én egy sajátos mintájú felszerelést rendszeresítenék a Honvédség sima alakulatainál (lehet az MultiCam is),és a különlegeseknél pedig meghagynám azt a szabadságot,hogy szabadabban választhatnak a különböző terepszínű ruhák között.
    Ha most rosszmájú akarok lenni,akkor azon se lepődnék meg,hogy a KMZ saját szakállára szerezte/rendszeresítette(?) a multicam-ot (tudjátok,hogy ez Magyarisztán:)).

    Mintákkal kapcsolatosan:

    Nekem nagyon tetszik a Lett pixeles egyenruha:

    http://img201.imageshack.us/img201/5139/gata7880yi8.jpg

    Maga a pixeleknek a mérete tetszik,hogy egy picit nagyobbak a többi ilyen típusú mintánál.

    A szlovákoknál is nagyon jól eltalálták a pixelek méretét,plusz a színösszetételt:

    http://img208.imageshack.us/img208/4166/002210334obr1.jpg

    De amik még idehaza passzolnának,azok a: MARPAT,Vegetato,a dán és a német Flecktarn vagy az AOR 2-es ami egyenlő MARPAT. Persze a színösszetételek és az árnyalatok változtatásával simán kilehetne hozni egy jó saját jól rejtő egyenruhát:).

  27. Amúgy meg dudinak van igaza (és valahogy én is ezt éreztem),hogy rendelt az alakulat (vagy a képen látható baka) magának egy bizonyos mennyiséget,oszt jónapot. Ne várjuk,hogy egyhamar itthon lesz az egyenruha beszerzés terén egyhamar valami,ott kihalásos alapon mennek a dolgok :).
    Viszont a KMZ-nek készített hazai sivatagi gyakoroló változata már nem volt annyira gyatra.

  28. dudi:
    Javítom magamat:
    Rosszul fogalmaztam,én is úgy értettem,hogy a minta egy és ugyanaz,csak a színek nem:S.

    Én még talán raknék az AOR-ba egy kis sötétbarnát,vagy nem tudom.A MARPAT-al annyi bajom,hogy azt a sáros/rosdás barnás színt kivenném belőle.

  29. Ez a videó szerintem megmutatta a legnagyobb problémát,a totális érdektelensége.Egyszerűen az embereket nem érdekli ez az egész és emiatt fogalmuk sincs arról,hogy mit csinálnak a katonák,mi a feladatuk.
    Az előbbiekből következik,hogy bármit mondasz nekik elhiszik…

  30. dudi

    Ez előny is lehet. Jókat kell nekik mondani. Erre jók ezek a Gripen riasztásos hírek is.
    Amúgy béke időben, gazdasági válság idején szerintem normális dolog az, hogy az embereket nem érdekli annyira a honvédség. A lényeg az, hogy az információ hiány ellenére pozitív a megítélése a szervezetnek. Szerintem egy nem túl agresszív de jól összerakott PR tevékenységgel sokat lehet a helyzeten javítani.

  31. Dudival megint 100%-osan egyetértek (már megint :)).
    Voltak akik itt anno írták,hogy azért mégis érdekli a fiatalokat meg úgy az embereket a honvédség.Én erre azt válaszoltam,hogy akkor tegye össze a kezét,hogy nekik ilyen ismerősei vannak. Egyszerűen k*rvára nem érdekli őket,hogy mi megy a seregen belül SAJNOS!

    1: Sz*r a honvédség PR-ja,nincs közvetítés a civilek felé,vagy csak alig. Most mellőzük a Magyar Honvéd újságot meg a „nyíltnapokat”,mert nem csak azzal kellene az emberek felé nyitni. Jó érezhető egy kis pozitív változás pl: Interjúk,Riportok de jobban ki kellene használni az internet adta lehetőségeket,mert a fiatalság OTT VAN! Olyanra már gondolni se merek,hogy amit Amerikába alkalmaznak,hogy két katona elmegy a plázába és névjegykártyákkal próbálják a fiatalokat meggyőzni maguknak (itthon talán nem is lenne értelme).De azért még rugalmasabbnak kellene lennie a seregnek,és most nehogy jöjjön valaki a nincs pééz dumával mert azért ezt egy kevés ráfordítással is meg lehetne csinálni.+ Talán a HM az önnön belső hibáit is bevallhatná (JÚÚJ olyan soha se lesz,nem hülyék a lopósok se ugye :D).

    2: A videóban szereplő emberek többségétől azt vártam,amit már sajnos én is sokszor megtapasztaltam és amit dudi is írt,hogy nagy ívbe bele*szrnak az egészbe,amit a TV-ben látunk/hallunk az jóóó oszt van sereg hö hö hö,de minek? Szerencsére itt is voltak gondolkodó emberek,meg azok,akiknek részben igazuk volt: Például az a srác akinek a fején volt a napszemüveg,az mintha kicsit utánanézet volna a dolgoknak,meg szerintem lett volna negatív kritikája is csak vagy diplomatikus akart lenni,vagy mondta csak kivágták (ilyen videóknál mindig megcsinálják a kivágásokat,ne legyetek már naívak,önmagukat nem fogják lejáratni HM-ék se).

    Aztán ott volt a lila polós öregúr,aki volt katona és igaza volt a megbecsülésről,de arról,hogy ma már nincs értelme úgy a honvédségnek,hogy a haza védelem abban szerintem nincs igaza,persze ha így értette.
    Azután ott volt a szakállas csíkos polós úr,aki mondta,hogy volt nevelő hatása a sorkatonaságnak,ennek megszűntével meglátszik a brutalitás a fiatalokon. A mai fiatalok nagyon elkapatták magukat sőt még az én korosztályomban is vannak olyanok,akiket legszívesebben kiküldenék a tajgára egy szaros iránytűvel a kezében,oszt találj haza köcsög!

    3: Ilyenkor engem vagy minket miért nem találnak meg?!:) Mindig a nagyon nem rálátókat kérdezik meg,olyat miért nem,aki úgy oda-odaszúrna egykét mondatot/kérdést? Persze nem durván,hanem cselesen,mondjuk mit erőlködök én itt hiszen vagy kivágnák a kész anyagból vagy végig se hallgatnának.

    Összegezve flip én nekem ez még mindig oltári nagy csalódás,persze van benne egy két gondolkodni próbáló egyén de még mindig az érdektelenség és az agymosottság megy sajnos :(. Szerintem majd olyan 5-10 év múlva talán lesznek leleményes megjegyzések vagy felvállalósabb beszélgetések.

    Az ilyeneken akaratlanul is felidegesítem magamat,áhh én bolond:S.

    Még valami tisztelem becsülöm a lányokat/hölgyeket de én szerintem a nők többsége meg még jobban nem ért ehhez az egészhez,mint az átlag férfiak.Én még eddig életem folyamán egy olyan nővel se találkoztam,aki egy kicsit is értett volna a honvédséghez vagy a haditechnikához,egyszerűen nem az ő világok és most lehet engem le hímsovinisztázni,de nem nekik való ez az egész (tisztelt a kivétel).

  32. Az MRAP egy páncélozott busz ami a gyakorlatban utakon történő csapatszállításon kívül semmire nem jó vagy csak nagyon korlátozott mértékben.

    Nem is az volt a cél, hogy IFV-ket váltsanak ki velük, hanem hogy hatásos aknavédelmük legyen, és ennek a célnak tökéletesen megfelelnek. Nem tudom miért kell mindent fikázni, amit a jenkik találnak ki.

  33. Unio

    Az alapkoncepció lehet onnan ered, de a lényegen nem változtat. Ahogy te is kifejtetted, ha a rendszeresített típusok hetven-nyolcvan százaléka usákoktól ered, széles körben tőlük származtatják.

    Még a Bushmaster-ról tudok, az ausztrál. Kuruc erről tudna bővebben is mesélni, mik eddig a tapasztalatok vele.

  34. Amúgy valóban, napjainkban már boldog boldogtalan nekiállt MRAP-okat gyártani. Mivel annyira „divatos” lett az elmúlt konfliktusokból kiindúlva. De emiatt telített is lett ám a piac.

    http://china-defense.blogspot.ro/2012/02/but-wait-there-is-more-if-you-call-in.html

    http://china-defense.blogspot.ro/2012/06/from-mrap-norincos-8m-joint-tactical.html

    Ja, és al alibabáról is lehet rendelni.

    http://www.alibaba.com/product-free/125925836/MRAP_TYPHOON.html

  35. Mackensen

    Legjobb tudomásom szerint a jelenleg széleskörűen alkalmazott, és jelenleg is további megrendelés alatt lévő típusok: Maxxpro, Cougar, M-ATV, Caiman, Buffalo, Bushmaster, RG-31, RG-33.

    Ebből 5 jenki, 1 ausztrál, és utóbbi 2 valóban Dél-Afrikai. Elfogadom amit mondtok, nem is vitatom, de az ezen kategóriába tartozó járművek továbbfejlesztése, és különböző változatainak nagy számban történő rendszerbe állítása, és nyílt terepen való alkalmazása a jenkikhez fűződik. Még akkor is, ha a Dél-afrikai típusokat is alkalmazza a USMC és a U.S. Army.

  36. Ma már annyi országban gyártják a saját MRAP klónjaikat/fajtáikat,hogy szerintem nem kell máglyára vetni azt a hozzá nem értő embert,aki azt állítja,hogy a MRAPok amerikaiak,mert ő csak azt látja a hírekben,hogy batár nagy dögök amerikai felségjelekkel ellátva rohangálnak Irakba/Afganisztánba.
    Szépen le kell neki vázolni,hogy az ősök Dél-Afrikából származnak és a világ (főleg az amcsik) kezdte el használni/elterjeszteni.:)

  37. Unio

    Értem az aggályaidat de én a videóban szereplő véleményeknél azért rosszabbra számítottam, szóval lehet nekem ezért volt kicsit pozitív. Amúgy a PR tényleg nem lenne egy drága dolog.

    Dudi

    Ez is igaz. Ezért kell a HM PR osztályának pozitív de valós dolgokat kommunikálni és igen a hibákról is beszámolni.
    Én például csak egyetlen egy miniszterrel vagyok elégedett az egész kormányban és az pont Hende. Nem kis korrupció volt a felső vezetésben és lehetőségeihez képest rendet vágott. (Bár korrupció mindig lesz.) Továbbá úgy érzem, hogy megpróbál a lehetőségekhez mérten mindent megtenni. Ez is pozitív dolog, nem kell az embereket hülyének nézni, mert ha rájönnek akkor kontra produktív volt az egész PR tevékenység.

  38. fip7:

    Ha úgy nézem,hogy összehasonlítom más ehhez hasonló utcaemberés videóval,akkor úgy pozitívabb kép jelenik meg a honvédségről (felfogják,hogy mi a misszió stb..). Szóval így igazad van ezzel kapcsolatban,de ha belegondolok (és tudom),hogy mi megy a HM-be,akkor rájövök,hogy amit most láttam az egy édes máz,alatta ami meg van az egy rothadó gyümölcs:(.

    Ha ezek a megkérdezett emberek az interjú előtt fél órával megtudták volna,hogy két bevethető Mi–24esünk van,hogy kb 3db Mi8asunk,nincs megfelelő minőségű egyenruháink (van vagy 10-20 verzió a világ összes színárnyalatában+ a beszerzési osztályon lopnak,csalnak,hazudnak ), 2db An–26-osunk repül (azok se sokáig) és nincs rá váltótípusunk+ nincs értelmes tüzérségünk,sehol a láthatáron nyuszibuszok/tankok váltótípusai+ az AK modernizálás körül is voltak sunyiságok,akkor szerintem a megkérdezésükkor a legtöbb férfitársam vagy elküldte volna a halál f*szára a riportert és a HM-et,vagy ott a helyszínen lincselésbe torkollott volna az egész :).

    Én egyik politikai pártot se szeretem,mindegyik a legalja világviszonylatban.Valahol a Dél-amerikai banánköztársaságok politikusainak a szintjén vannak a mieink,viszont azt én is elismerem,hogy Hendével nincs semmi gond/bajom.Próbálja ő (és még mások is) a sz*rból kihozni a Honvédséget,és nem tűnik hülyének,szóval eddig pozitív véleménnyel vagyok róla. Ugyanakkor én kíváncsi lennék arra mennyi az ő érdeme,és hogy mennyi Szekeres érdeme (tekintsünk el a részeg ünnepi szónoklatól:)),mert én nem hiszem azt,hogy az előző hadügyminiszter csak is 100%-ban rontott helyzeten és csak a pénzt várva ült a babérjain.

    A HM PRosai helyére meg majmokat is ültethetnék,azok is százszor jobban elvégeznék a dolgukat,mint ezek a „szakértők” :).

  39. @fip7

    És ez a döbbenet. Mikor volt gazdaságilag ennyire szar állapotban az ország? Talán 20 éve. Mikor volt ilyen penge állapotban – első látásra – a magyar vádászgépflotta krémje? Háááááááát… Nem emlékszem rá. Szóval ********* rég… Persze ez szép szép, csak közben meg megint ott tartanuk, hogy két „szakág” áll a megszűnés határán, a helisek és szállítógépesek is. Hogy mit hoz a jövő számukra…?

    A Gripen program alapvetően a saját balfaszkodásunk volt olyan amilyen és anayagilag szerintem nem sok + kellett ahhoz, hogy a mostani helyzet meglegyen. (Lásd Aero + Airbase blog.) Tehát kis $, nagy nyereség. A fent említett két szakág túléléséhez ÉS feltámasztásához, hogy ne csak vegetláljanak viszont mai szemmel nézve iszonyatosan sok pénz kellene. Na, ez emi nem lesz, mikor olyan megszorító csomagokat jelenetek be, amiket eddig kb. egyszer láttunk az utóbbi 20 évben…

  40. Visszatérés a gépkocsizó-lövészekhez?
    Egyes „hírek” alapján, ha a BTR-80/A, BTR-80 kivonása után (2016-2020), nem lesz elég anyagi forrás az összes BTR leváltására új PSZH-val, akkor valószínűleg néhány lövész alegység UNIMOG-, RÁBA csapatszállító tehergépkocsikkal vagy Mercedes G könnyű terepjárókkal lezs ellátva.

  41. Azon csodalkozom amugy hogy az Indonezek miert nem a Koreai harckocsit veszik mivel veluk most a tengo ugy kapcsan nagyon nagyon ossze borulkoztak.

    Nem is zarom ki hogy ha nem jon ossze a Leo uzlet a nemetekkkel akkor nem koreai harckocsi kerul oda.

    Amit meg nem tudok az az hogy MIERT , mikor total alkalmatlan egy nehezharckocsi manoverre az egesz orszag. Kozvetlen tuztamogatasra ennel sokkal jobb konyebb es mozgekonyabb eszkozok vannak azonos tuzerovel.

  42. Hát, ha csak a fegyvereiket nézzük, akkor igazad van. De egyéb termékben, mikor a licencadó nem nyúlt a hónuk alá, bitang nagy szarokat sikerült összehozni.
    teherkocsiban a DAC-665, mozdonyokban a dácsiák (összevásároltak, vagy loptak kiváló licenceket, de hát románok rakták össze, bár mostanra már életképesek lettek), szgk-ban a dácsiák (a mostaniak biztos elmennek, bár az meg ugye francia, autóban az is cinkes)
    Tulajdonképpen ami jól sikerült nekik és van benne román tervezés, az az ARO. (bár az meg megfeküdt néhány éve).
    Az UTB traktorok olasz, az Ifron rakodók svéd, az ASEA, meg Sulzer mozdonyok, svéd, svájci licenc gépek. Még a Rába Steigert is megpróbálták lekoppintani. talán még a TAF lehet román tervezés, de az is nagyon LKT kinézetű. Még a metróik, amik elketyegnek valahogy. A villamosaik már megjelenésükkor hulladékok voltak, kb. mint a buszaik.
    Megjegyzem, hogy mostanában egész ígéretes dolgokat raknak össze, de azoknak még bizonyítaniuk kell.
    Repülésben talán az IS-28, meg az IAR-99, ami saját ötlet és jól sikerült.
    Egy Kamovos mesélte anno, hogy mikor bejöttek a román gyártású M14-es motorok, azoknak minden baja volt. Többször előfordult, hogy kikönyökölt egy-egy dugattyú, a szeleprugók meg úgy törtek, mint a ropi.

  43. Azért az Iar-93 ról se feledkezzünk meg igaz hogy akkor még jugokkal közösen fejlesztették de az se lebecsülendő teljesítmény.
    De ott van nekik az IAR-330 (nem mellesleg a mai napig gyártásban van.Nekik nem gond a szállító heli beszerzés.) Nem mellesleg azért elég jól át is tervezték a 330ast.
    A harckocsijaik lehet régiek de a modernizálásuk zajlik (mi a 72eseket se nagyon tudnánk modernizálni önerőböl pedig ami ha azokat amik a TR-85 re be kerülnek meg rá tudnánk rakni a 72esekre elég szép előrre lépést jelentene)
    Az MLI-84 eiket is elég szépen tuningolják (már a gyártás elején több vólt mint BMP-1.)
    De a B-33 at (BTR-80) se felejtsük el lehet ez is licensze de áttervezték a saját igényeikre formálták ami mérnöki teljesítmény (ha román ha nem román)
    De ott a LAROM rakéta sorozat vető is nekik.
    Az ABC-79m se egy elcseszett dolog a légrakos változat meg pláne nem (pláne ha megtörténne egy rakétacsere).
    De gyártanak önjáró üteget is akár mijen is mégse vonatott és akkor is maguknak gyártják (amit nem mellesleg én már évek óta hiányolok a hadiipari kezdeményezések közül mert nem lenne ürteknika ha rábár vennénk pár normális löveget a többit meg a mérnökökre bízni)
    Mindent összevetve mi Magyarok lehet örömtáncot járnánk ha csak a román hadiipar felével rendelkeznénk.