|

NATO-n kívül érkezik segítség Izland légtérének védelmére

A svéd külügyminiszter október 31-i bejelentése szerint az Északi Miniszterek Tanácsa (Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország) arra a döntésre jutott, hogy 2014 első 4 hónapjában Svédország és Finnország besegít Norvégiának a NATO tag, Izland légterének védelmébe. A döntés véglegesítése a svéd és a finn parlament feladata lesz, ám hogy erre pontosan mikor kerül sor, azt egyelőre még nem tudni.

Fotó: Hansjorn, Wikipedia ,

Nyilatkozatában Carl Bildt egyébként kitért arra, hogy ennek azonban semmi köze nincs a NATO-hoz, mindössze a skandináv szolidaritás megtestesüléséről van szó.

A nyugati katonai blokktól független döntés kihangsúlyozása elsősorban Finnország szempontjából lényeges, lévén az Oroszországgal határos finnek a szintén katonai blokkon kívüli Svédországgal egyetemben bár együttműködnek a NATO-val, a Moszkvával való jó viszony további fenntartása végett azonban továbbra sem érdekeltek a NATO csatlakozásba.

Az oroszok a nyáron, Nyikolaj Makarov vezérkari főnöknek júniusban, Helsinkiben tartott beszéde során egyébként még így is figyelmeztették a finneket, hogy nem igazán tetszik nekik, hogy az utóbbi időben egyre szorosabb viszonyt ápolnak a NATO-val, mely bizonyos körülmények közepette fenyegetést jelenthet Oroszország biztonságára.

Mint ismert lehet Izland a NATO alapító nemzetek között található, de értelemszerűen nem a nem is létező haderejének, hanem stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően. Az önálló haderő felállítására nem kötelezett, mindössze egy apró parti őrséggel rendelkező Izland védelmét 2006-os kivonulásukig az Egyesült Államok látta el, ám 2008 óta a NATO Icelandic Air Policing programja felelős a sziget légterének védelméért.

Skandináv mitológiai elemmel díszített dán F-16-os landol a keflavíki nemzetközi repülőtéren | Fotó: Dán Királyi Légierő ,

Hasonló rendszer működik a Baltikumban is, ám jelentős különbség, hogy míg a Balti államok kapcsán a NATO tagok egymásnak adják a stafétát, addig Izlandon – Rejkjavik kérésére – nincs folyamatos NATO jelenlét. Ehelyett évente átlagosan 3 kitelepülés van, melyek egyenként 3-5 hetesek – a sort 2008-ban a franciák nyitották meg. Az idei évben március 5. – április 2. között kilátogató németeket amerikai Sasok váltották május – június 7. között, míg az idei „szezont” a portugálok zárták: a Portugál Légierő 201. és 301. századától összesen 6 F-16 MLU települt ki, összesen 70 fős kísérettel. Augusztus 7.-i érkezésük, illetve szeptember 20-i távozásuk között 220 órát töltöttek a levegőben.