|

Kecsegtető ajánlatot kaptak a horvátok Svédországból

Ahogy arról már évekkel ezelőtt írtunk, Horvátország már 2008 óta érdeklődik a Saab JAS-39 Gripen vadászbombázó iránt, a svédek korábban már ajánlatot is tettek déli szomszédunknak, melyet most egy újabb opcióval fejeltek meg.

A Croatian Times hasábjain megjelenő bejegyzés szerint a skandináv fél újabb lapot fedett fel a kártyáiból. A svéd kormány állítólag felajánlotta, hogy amennyiben Horvátország a Gripent választja, úgy megveszik az eladásra váró horvát hajógyárak egyikét. A „valamit valamiért” ajánlat déli szomszédainknak kecsegtető lenne, hisz sokkal koncentráltabban kerülne felhasználásra a svéd ajánlatban ígért 100 százalékos ellentétezés.

A honvédelmi költségvetésből komoly szeletet hasít ki a Gripen-program ,

A Saab 8-12 darab JAS-39C/D Gripen vadászbombázót kínál Horvátországnak eladásra vagy tartós bérletre. Amennyiben 19 éves lejáratú szerződés keretében rendelik meg a típust, az első három év lízingdíját elengednék.

A svédek annak ellenére nagyon igyekeznek, hogy a horvátok tavaly év elején közbeszerzési pályázatot indítottak a 8 darab MiG-21bisz típusú vadászgépeinek nagyjavítására és modernizálására, emellett további MiGeket szereznének be Indiából.

5 hozzászólás “Kecsegtető ajánlatot kaptak a horvátok Svédországból”

  1. Valóban így van ! Nem igazán látunk a háttérbe, csak nagyon ritkán derülnek ki konkrét adatok.
    ( Így például a Dreamliner nagy sikere is áron múlott, indiaiak szivárogtatták ki,hogy féláron vásároltak ! )

    Ahogy a cseh példa is mutatja, a svédek keményen tartják áraikat….