|

Megtette ajánlatát a Saab Horvátországnak

Az FMX (a svéd haditechnikai eszközök exportjáért felelős ügynökség) egy sajtótájékoztató keretében mutatta be Zágrábban a horvát kormánynak tett ajánlatát.

Az ajánlat a Saab JAS-39C/D Gripen vadászbombázón alapszik, melyből 8 vagy 12 darabot kínálnak Horvátországnak eladásra. A benyújtott anyag magába foglalja a logisztikai támogatást, valamint a műszakiak és a pilóták képzését is. Ahogy több más tenderen, a skandináv gyártó most is 100 százalékos ipari ellentétezést ajánl a gépek mellé. Továbbá, amennyiben 19 éves lejáratú lízingszerződés keretében rendelik meg a típust, az első három év bérleti díját elengedik. A program árát – nem meglepő módon – nem hozták nyilvánosságra, ám a tucatnyi gép árcéduláján szereplő összeget 675 millió euróra becsülik.

Fotó: Svéd Fegyveres Erők ,

Annak érdekében, hogy a kivonásra ítélt MiG-21-esek és az új gépek érkezése között is elláthassa feladatait a Horvát Légierő, Svédország használt, ‘A’ verziójú Gripeneket biztosítana délnyugati szomszédunk számára.

Bár erre lehet, hogy szükség sem lesz, ugyanis a horvátok év elején tendert írtak ki 8 darab MiG-21bisz nagyjavítására és modernizálására, melyek mellé Indiából vásárolnának további példányokat.

6 hozzászólás “Megtette ajánlatát a Saab Horvátországnak”

  1. Puma. Pannon Puma

    Ha nem NG – én így értelmezem – akkor kissé soknak tűnik a 675 millió euró, még az ellentételezés beszámításával is ! A hír nem tartalmazza a vételárban van-e fegyverzet ezért valószínűleg azt még külön meg kell vásárolni !

    A 8 bisz korszerűsítése meg kijön kb. tizedéből !

  2. Érdekesség hogy az egyik iráni fórumon szavazást rendeztek a vadászgépek tekintetében, és különös módon a Gripen valamilyen csoda következtében a legmagasabb pontszámot kapta. Pedig az egy hajtómű, és az 1 hátsó vezérsík arrafelé nem divat.