|

Újabb izraeli-kanadai tengerészeti járőrgép érkezik

Decemberben számolhattunk be arról, hogy az izraeli IAI (Israeli Aerospace Industries) alá tartozó Elta és a kanadai Bombardier Aerospace egy, a Q400-ason alapuló tengerészeti járőrgépet mutatott be, ezúttal már egy jobb repülési tulajdonságokkal rendelkező típussal is kínálják a csomagot.

Az Elbit Systems a közelmúltban újabb promócióba kezdett, mely során egy tengerészeti járőrgépet hirdetett, amely azonban nem a nemrégiben bemutatott,a Dash 8 Q400-ason alapuló típus, hanem egy másik, gyorsabb, magasabb utazómagasságú és nagyobb hatótávolságú masina, a Global 5000-es szolgál neki platformként. Az üzleti repülőgép tengerészeti járőr változatának fő szenzorát minden valószínűség szerint az Elta EL/M-2022 tengerészeti felderítő radar adja majd, melyet optikai, illetve SIGINT szenzorcsomag egészít majd ki, ahogy a Q400-as esetében is történik majd. Szeptember 4-i bejelentésekor Nissim Hadas, az IAI vezérigazgatója elmondta, hogy emellett gondolkodnak egy Boeing 737 méretű járőrgépben is.

Egyébként nem ez az első katonai felhasználása a típusnak, hisz a Global 5000-es annak a Global Express gépcsaládnak a sarja, mely olyan masinák alapjául szolgált, mint a Brit Királyi Légierőben hadrendben álló Raytheon Sentinel R1, vagy az USAF kötelékét erősítő Northrop Grumman E-11A.

Raytheon Sentinel R1 | Forrás: Flightglobal ,