|

Következő fázisba lépett Izrael IED fenyegetésre adott válasza

Az IAI (Israel Aerospace Industries) a közelmúltban végzett az UGV (Unmanned Ground Vehicle) kategóriába tartozó „autonóm IED felderítő és semlegesítő rendszer” fejlesztésével, amely ezt követően egy meg nem nevezett vásárló részére kerül (vagy már került) átadásra tesztelés és értékelés céljából.

A téma iránt érdeklődő olvasóknak nem lesz idegen a hírben szereplő, immár felszerelt és hivatalosan „műszaki felderítőként” hivatkozott jármű, mely az IAI Sahar névre hallgató, hasonló feladatkörű család legifjabb tagja. Az eredeti verzió egy kereskedelmi Bobcat átalakításával született, mely a felszerelt érzékelőknek és eszközöknek köszönhetően a legtöbb esetben képes volt autonóm módon ellátni feladatát. Ezzel szemben a 6×6 kerékképletű Robattle robosztus felépítményét már a robotizált feladatok végrehajtására tervezték (kiemelt kép).

„A Sahar rendszer fejlett érzékelőket és önálló navigációs megoldásokat alkalmaz, hogy megtisztítsa azon veszélyeztetett útvonalakat, amely művelet eddig katonák életét sodorta veszélybe” – nyilatkozta Meir Shabtai, a Robotic Systems Division vezérigazgatója.

Az izraeli fejlesztés számos érzékelőt használ a különféle aknák és IED-k felderítéséhez és semlegesítéséhez. A különböző érzékelőknek köszönhetően a rendszer képes felismerni – és ha szükséges – a járműre szerelt karral semlegesíteni a felszínen, a felszín alatt, illetve „összetett” környezetben található fenyegetést. Mindezt teljesen önállóan képes végezni, minimálisra csökkentve az emberi élet veszélyeztetését.

A Sahar-család minden tagja az IAI által fejlesztett „robotkit-et” használja, amely megfelel a vásárlók által támasztott igényeknek. A csomag magában foglalja magát a platformot, a különböző érzékelőkből összeállított rendszert és az irányítóegységet. A bármely terepviszonyok között bevethető „robotkit” alkalmazásával az integráció gyorsabban végrehajtható, mely hozzájárul a küldetések sikeres végrehajtásához.

„Robotkit” szemei a Caterpillar D9 dózeren. Az autonóm működést a különféle képalkotó, valamint elektro-optikai és elektro-mechanikai képalkotó rendszerek és érzékelők biztosítják. Forrás: defense-update.com ,

Egy másik fejlesztés keretében az IAI Caterpillar dózereket alakít át szintén autonóm működésre, hogy komplex tereprendezési feladatokat tudjanak végrehajtani veszélyes területen. A földmunkagépre integrált rendszer különböző fokú autonómiát biztosít az eszköznek, amely segítségével a mozgást, földmunkát és különböző feladatokat képes beavatkozás nélkül végrehajtani. A gyártó a specializált feladatok alatt az terepakadályok – és védművek eltávolítását, előkészítését és építését „vállalja”, továbbá érzékelőinek következtében bármely időjárási – és látási viszonyok között alkalmazható az elakadás veszélye nélkül. Utóbbi fejlesztés több éves értékelést/tesztelést követően elnyerte az IDF bizalmát és rendszeresítése mellett döntöttek.

Caterpillar D9 munkára készen. Forrás:defense-update.com ,