|

Apró fejlemények a szerb vadászgép tender körül

Szeptember első hétvégéje kapcsán ugyan a szlovák repülőnap volt a komolyabb esemény, de ezen a hétvégén ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját a Szerb Légierő. Azon Szerb Légierő, mely másik déli szomszédunkhoz, Horvátországhoz hasonlóan típusváltás előtt áll. A vadászgépekkel jelenleg elég gyatrán álló szerbeknél már egy ideje napirendi ponton van ezen kérdés, és a hétvégi események kapcsán némi új infó került napvilágra a MiG-21 és MiG-29 géppark utódjának kiválasztásának folyamatáról.

Belgrádnak a vadászgép tenderrel kapcsolatos terveiről legutóbb 2011 vége felé lehetett olyan információkat olvasni, hogy a Szu-30, JF-17, Gripen, Rafale, Eurofighter, F-16, és F/A-18 vadászbombázókkal szemeznek. Azt ugyan továbbra sem tudni, hogy az orosz típusokat pontosan mikor, mivel és milyen mennyiséggel váltják majd, ám a szerb Blic napilap értesülései szerint a Szerb Légierőnek ezidáig 6 gyártó prezentálta portékáját.

Ezen vasmadarak nem mások, mint az orosz Szuhoj Szu-30 és MiG-29M2, az európai kacsák közül a vaskos árcédulájú Eurofighter és Rafale, az amerikai F-16, illetve a kínai-pakisztáni koprodukció terméke, az anyagilag kevésbé eleresztett vevőknek szánt JF-17. Azaz alapvetően mindössze annyi mondható el, hogy a gyártók mozgolódásán felül a szerbekkel szoros kapcsolatokat ápoló oroszok részéről bekerült a MiG is.

34 hozzászólás “Apró fejlemények a szerb vadászgép tender körül”

  1. Nem tudom, hogy milyen állapotúa a 21-es gépeik, de egy 12-18 gépes biz modernizáció tutira a legolcsóbb. Ma már akár BVR és prec. csapásmérő képessége is lehet. Szerbia nem egy gazdag állam…

    Mikor 3 éve jártam ott először, csak a Belgrádig vezető útat ás Belgrádot láttam. Hazafelé jövet kis hazánk utána a világ egyik legszebb helyének tűnt. Akkor el lehe képzelni, hogy az ország többi része mennyire lepukkant és mire futja nekik…

  2. Szerintem nem valami jók lehetnek azok a biszek már,most a repülőnapon is csak 1 repkedett és mivel ezek felküldtek mindent ami repül meg amit fel birtak dobni,gondolom csak 1 röpképes bisz van,utoljára 1 éve láttam 21es géppárt repülni.

  3. Ahhoz hogy a szerbek gripent vegyenek kicsit tovább kellett volna röpködnie a magyar gripennek batajnica felett vasárnap,hátha megtetszett volna Nikolicnak.:) De sajnos le se szállt,csak benézett,lerepült egy rövidke programot és már húzott is haza.

  4. Naná, hiszen egy szuperszonikus vadászgép. Ha már ennyire vad találgatásokban bocsátkoztunk, akkor a T-50 Golden Eagle az nem jó nekik? Félúton van egy telivér vadász és egy szubszonikus iskolagép között.

    (Szerinem új gépre nincs pénzük, semmilyenre…)

  5. Szerintem se invesztálnak nyugati gépbe. Még elég élénken él a szerbekben a NATO bombázások emléke. Nem egy fórumon olvastam mostanában „fuck Nato, fuck amerika” hozzászólásokat, pengevékonynak tűnik az atlanti-hívők tábora.
    Talán reális alternatíva a magyar Fulcrum flotta maradéka ? (orosz szakértők látogatása Kecskeméten) Inkább azokat volna érdemes felújítani, és használni, nem a 21-eseket. De, mint tudjuk, a matekon múlik minden.

  6. Van szerb származású munkatársam, meg a tolmácsunk is mondott ezt-azt. Igen sok szerb mai napig abban hisz, hogy elsz még nagy Szerbia. Ezek után a fenti kijelentés nem meglepő. Sajnos egyesek képtelenek belátni azt, hogy az idő kerekét tartósan visszaforgatni nem lehet. Ez eddig kb. két helyen sikerült. Kuba és Észak-Korea, de már Kuba is repedezik…

  7. Szerintem is orosz gép lesz a befutó, valószínűleg Mig-29. Vagy a meglévő gépek felújítása, korszerűsítése, plusz x mennyiség átvétele a magyar ajánlatból, bár valószínűbbnek érzem, hogy a leállított orosz gépek közül választanának. Nehezen tudnák lenyomni a szerb nacionalizmus torkán, hogy leállított magyar gépeket vesznek meg, akár bagóért.

    A másik variáció, hogy újonnan épített Szmt-ket vesznek, lehet, hogy meg tudnának állapodni Oroszország atyuskával, a régi nagy baráttal egy hosszú lejáratú katonai hitelben. Szerintem a Mig-35 túl drága lenne nekik. Viszont ha Kína be akar törni Európába, itt egy nagy lehetőség. Lehet, hogy komoly harc lesz az oroszok és köztük. Ki tudja, talán összeállítanak Szerbia számára egy „kihagyhatatlan” csomagot, pl itt van két század JF-17, hihetetlenül jutányos áron, és befektetünk még x milliárd dollárt a gazdaságotokba, munkahelyeket teremtünk nektek, stb.

  8. Amúgy a kínai jutányos ár nem biztos, hogy annyira jutányos valójában. Kína rengeteg fegyvert ad el afrikába, úgy, hogy „nem kér értük pénzt”. Azonban kér és kap halászati jogokat a felségvizeken, bányákat nyithat, vizierőműveket építhet amit később ő is fog működtetni stb.

  9. >Még elég élénken él a szerbekben a NATO bombázások emléke.

    Tegnapelőtt Batajnicában ott álltak az amerikai F-16-osok közvetlenül a szerb gépek mellett. A szerbek nézők egész nap az amerikai pilótákkal készítettek közös fotókat. Az amerikaiak meg mosolyogva tűrték a szép szerb lányok rohamait :)

  10. Kína gazdaságilag már betört Európába, és már itt is látszik, milyen. Pl Tesszalonikiben, ahol cégeket vásárolt fel, kirugta a jól képzett munkaeröt, hogy képzetlent vegyen fel harmad fizetésért. Nem azt mondom, hogy ez jó, de elöállhat olyan ajánlattal, aminek nehezen tud ellenálni a szerb kormány.

    Ha meg megrendelnék a JF-17-et,jönnének a kínai szakemberek is velük nagy számban.

  11. Szerintem kinának nem oszt nem szoroz az h veszünk e tőlük JF-17et vagy nem,ha igazán el akarnák adni akkor elhozták volna bemutatni a gépet,de ehelyett csak egy delegáció látogatott el batajnicára.
    OFF
    Ott álltam az amerikai F-16os előtt mikor egy szerb fiatalember megkérdezte a pilótát h bemehet e a kordon mögé h közelebbröl is megnézze a gépet,erre az nem engedte,ez meg legyintett eggyet,és odaszólt a pilótának h nem is annyira kiváncsi rá,látott már avianoi F-16ost a belgrádi múzeumban.:) Látni kellett volna az amcsi pofát meg a röhögő tömeget.:D

  12. „tt álltam az amerikai F-16os előtt mikor egy szerb fiatalember megkérdezte a pilótát h bemehet e a kordon mögé h közelebbröl is megnézze a gépet,erre az nem engedte,ez meg legyintett eggyet,és odaszólt a pilótának h nem is annyira kiváncsi rá,látott már avianoi F-16ost a belgrádi múzeumban.:) Látni kellett volna az amcsi pofát meg a röhögő tömeget.:D”

    XDXDXD
    Már csak azért megérte volna lemenni. :D
    Megnéztem volna a jenki arcát. :)

  13. „A szerbek nézők egész nap az amerikai pilótákkal készítettek közös fotókat. Az amerikaiak meg mosolyogva tűrték a szép szerb lányok rohamait :)”
    Nem tudtam hogy ennyire lecsökkent Szerbia lakossága, ami elfér egy F-16-os mellett :)))
    Mi is voltunk Belgrádban mocival, velünk szintén fotózkodtak párat – valószínű a szép kis chopi hatására – és bizony beszédes volt a helyi kanok arckifejezése …