|

Beszüntetné az üzletelést a Rosoboronexporttal az USA

Az Amerikai Egyesült Államok képviselőháza megszavazta azon javaslatot, miszerint a következő költségvetési évtől Washington nem köt üzletet az orosz Rosoboronexport vállalattal, amiért az nagy mennyiségű fegyvert szállított Szíriának. A demokrata Jim Moran által benyújtott indítványt 407-5 többséggel fogadta el az amerikai törvényhozási hatalomban az alsóház szerepét beöltő képviselőház. Reményeik szerint a szenátus is hasonló véleményen lesz majd, és ha nem is hasonló többséggel, de rábólint a javaslatra. Az orosz exportcégnek jelenleg több száz millió dollár értékben van megrendelés-állománya az Egyesült Államoktól, amit teljesítenie kell még akkor is, ha a szenátus is igent mond Moran javaslatára, viszont a jövőben búcsút inthet a további szerződéseknek. Az USA egyébként Mil Mi-171 közepes teherszállító helikoptereket vásárolt az oroszoktól, amiket az afgán önvédelmi erők számára adtak át.

Afgán Mi-171-esek | Fotó: Cecilio M. Ricardo Jr., USAF ,

Moran a szíriai szállítások mellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a Rosoboronexport a kormányzati felülvizsgáló szervek szerint, az Iránnal szemben fennálló szankciókat is megsértette, valamint hangsúlyozta: nem elsősorban azzal van gondjuk, hogy korábban fegyvereket adtak el a szír rezsimnek, hanem azzal, hogy azután is folytatták a szállításokat, hogy a kormány a civilek ellen vetette be az orosz haditechnikát. Némi amerikai hadiipari lobbi-tevékenység is felsejlik azonban az indítványban: a felülvizsgálat megállapította, hogy a Rosoboronexporttól beszerzett helikoptereket az oroszok nem feltétlenül a legjobb árban szállították, valamint a vállalt időpontokat sem tartották be. Ezen felül amerikai gyártmányú alternatíva is lett volna a Mi-171 típusú helikopterekre, így indokolt lett volna egy beszerzési program indítása.

Amerikai képviselők egy csoportja egyébként már március óta bombázza leveleivel a védelmi minisztert és magát Obama elnököt is, melyekben sürgetik a Rosoboronexporttal való üzletelés beszüntetését. Ha minden a tervek szerint alakul, nem kell már sokat várniuk, és sikerrel járnak.

29 hozzászólás “Beszüntetné az üzletelést a Rosoboronexporttal az USA”

  1. „nem elsősorban azzal van gondjuk, hogy korábban fegyvereket adtak el a szír rezsimnek, hanem azzal, hogy azután is folytatták a szállításokat, hogy a kormány a civilek ellen vetette be az orosz haditechnikát.”

    Hmmmmmmm-és ők melyik rezsimeknek adnak el fegyvert?
    Pont a ők pofáznak mikor ők támogatják a terrorizmust?
    A zavargásokat amiben 100 000 halnak meg .

    http://www.oroszvilag.hu/?t1=posztszovjet_terseg_es_a_vilag&hid=3391

    Bírom az amcsi filmeket amikor azt mondják hogy :

    „Terroristákkal nem tárgyalunk”!!

  2. Még ok pofáznak, akik megalkották az Al-Kaidát, Uszamát pénzelték fegyverezték fol ( még Afganisztánban).A világ legnagyobb terrorista támogatója az USA.
    Létre kell hozzni nagy Orményországot is, Torokországtól elvenni az ormények lakta terulete . Létrehozni egy fuggetlen Kurd államot, mivel ok a legnagyobb nemzet akiknek nincs saját államuk. ěs némelyik kis nemzetnek még 2 onálló állama is van….
    Oroszországnak vissza kell adni a Krímet és Kelet-Ukrajnát valamint Észak Kazahsztánt (oroszok lakta teruletek).

  3. Szerintem mindenki költözzön a Holdra, utánna újra elosztjuk a Földet sorsolással négyzetkilóméterenként. Amcsik képmutatásának azért vannak hazai okai, bár nekünk lennének hasonló problémáink, hogyaszondja: Rába vagy MÁVAG harckocsi, WM heli stb.

  4. Iránt semmilyen orosz fegyver nem tudná megvédeni.
    Ha minőségben hatékonyak akkor is kis db szám estén semmire sem mennének .
    SS-18 rakéta kellene Iránnak atomtöltetekkel hogy egy csapás estén kiüsse a térség USA seggnyalóit.
    Jó jó tudom hülyén hangzik de van más lehetősége?

  5. Egy kérdés.
    Az FSZB, nem a KGB szegről-végről való utódja?
    Mert ha az, akkor azért én nem mondanék rá olyat, hogy „nincs sehol és nem is csinál aljas módon olyanokat mint a jenkik”.
    Nem hinném, hogy ők is olyan szerény ministráns fiúk lennének.

  6. Ha jól tudom az FSZB a KGB utódja.
    Most azért, hogy az orosz titkosszolgálatok akcióiról nem hallunk sok mindent, még nem jelenti azt, hogy egyrészt csak égből lepottyant angyalok dolgoznak ott, másrészt nem olyan aktívak (és sikeresek), mint amerikai kollégáik. Az oroszok a titkolózásban mindig is nagyon jók voltak.
    Sőt, igazából az oroszoknak szerintem sokkal több lehetőségük van „piszkos kis dolgok” végrehajtására, mivel ott egyrészt majd 50 év múlva fog talán nyilvánosságra kerülni az akta, vagy ha ki is derül a turpisság, akkor sem lesznek szívbajosak az orosz vezetők: egy-két újságíró eltűnik, néhány érintett felrobban a kocsijával együtt, a diplomácia meg az állami média elsimítja a többit (elvégre ez a dolga). Ilyen szemszögből nézve az FSZB-nek sokkal jobb helyzete van, mint a nyugati szervezeteknek.

  7. Az FSZB valóban KGB-utód, de csak „félig”: a belbiztonság tartozik hozzájuk, a (külső) hírszerzés nem, az ugyanis az SZVR játszótere. Ennek megfelelően az FSZB-CIA összehasonlítás nem túl szerencsés, lévén az FSZB amerikai megfelelője sokkal inkább az FBI.
    Az FSZB-ről legyen elég annyi, hogy amíg az FBI-t egy bírói engedély hiánya igencsak hátráltathatja, addig ugyanez a szitu Oroszországban max. a bírót fogja hátráltatni, az FSZB-t ugyan nem. :)

    gacsat:

    „Lényegében bebizonyosodott, hogy az FSzB csinálta.”

    Tiboru egy rendkívül értelmes és korrekt pali: ha az egyik verzióról bebizonyosodik, hogy az az igazság, akkor nem sorol fel merő poénból még pár verziót, vagyis nem a konteóblogon hozza le a sztorit. Csak szólok.
    Egyébiránt Oroszországban a „minden jel arra mutat” típusú hárombetűs sztorik pont annyira megbízhatóak, mint bármelyik meteorológiai szolgálat: semennyire.

  8. Csak egy rövid észrevétel a kommentekkel kapcsolatban: A hozzászólások színvonalát maguk a hozzászólók adják meg. Ebben nincs kivétel, hiszen a hangos kritikusok eddig is ehhez asszisztáltak, már elnézést.
    A leghangosabbak eddigi baja a túl sok biztpol volt miközben a következő cikk után zh szintű bizpol elemzéseket olvasok – némi kaján vigyorral, de gondolom, ez érthető.

    Várom végre pontosan definiálni, hogy mi szükséges az elvárt színvonal tartásához. Mivel biztpol kérdésben néhány kivételtől eltekintve félanalfabéta a hangos többség, a technika oldaláról meg erősen egyoldalú, így tényleg kíváncsi lennék végre, hogy mi lenne az, ami kielégítő magasságokba emeli a többi földi halandó egyszerű meglátásait. Valami használati utasítás, házirend vagy akármi…