|

Japán elégedetlen rakétavédelmi rendszerének reakcióidejével

Mint az idén tavasszal kiderült, Japán kiemelt fontosságúként kezeli az észak-koreai rakétaprogramot, mely – Phenjan szerint – elvileg békés célokat szolgál, ám gyaníthatóan a kommunista ország ICBM tesztjeit igyekszik lebonyolítani általa. Ezt az április 12-i teszt során bizonyították is, tudniillik mozgósították teljes rakétavédelmi rendszerüket, beleértve SM-3-as elfogókkal felvértezett AEGIS-rombolóikat, melyek a Kelet-kínai-tengeren és a Japán-tengeren várták Tokió tűzparancsát. Mint ismeretes, az észak-koreai rakéta végül az ő közreműködésük nélkül is megsemmisült, ám a japán kormány nincs megelégedve védelmi rendszerének hatékonyságával, mivel szerintük reakcióideje elmaradt a megfelelőtől.

Május 30-án kiadott közleményében a japán védelmi minisztérium beismerte, hogy a rakéta fellövéséről, valamint annak útvonaláról csak késve kaptak információkat. Ez nyilván nem órákban-percekben értendő, hanem másodpercekben, ám még így is döntő fontosságú lehet, lévén az észak-koreai rakéta alig több mint egy percig repült. Éppen ezért tegnap úgy határoztak, hogy tovább szigorítanak védelmi rendszerükön, aminek részeként a Japán-tengeren tartózkodó AEGIS-rombolóikat az eddiginél jóval közelebb küldik Észak-Korea felségvizeihez. A minisztérium ettől azt várja, hogy egy esetleges jövőbeni indítást már lényegesen hamarabb észlelni fognak, és szinte élőben követhetik a rakéta útját.

Térkép a japán lépésekről az észak-koreai rakétafellövés kapcsán

Térkép a japán lépésekről az áprilisi észak-koreai rakétafellövés kapcsán | Forrás: The Asahi Shimbun ,

Ezzel egyetemben a Tengerészeti Önvédelmi Erők ballisztikus rakéták lelövésére képes rombolói rendelkezésére bocsátják az amerikai korai előrejelző műholdak adatait, valamint növelik az együttműködés mértékét a térségben állomásozó csillagos-sávos lobogós AEGIS-rombolókkal. De a szárazföldi rakétavédelmi elemek sem maradnak ki: ezek is megkapják majd a friss műholdas adatokat, valamint kormányzati szinten igyekeznek szorosabbra fűzni a kapcsolatokat a környező országokkal annak érdekében, hogy rakétavédelmi rendszereiket jobban hangolják össze, így védekezve a mindnyájukat érintő fenyegetettség ellen.

7 hozzászólás “Japán elégedetlen rakétavédelmi rendszerének reakcióidejével”

  1. „Szerintem meg a japánok jobb lenne a nem az északiak atomja miatt aggódnának hanem azzal a nagy lakival ami Fukusimában kezd kialakulni.”

    Hát elég régóta nem mondanak róla semmit, de bezzeg ha Kínával történt volna hasonló akkor má menne ( heeeeeej azok a mocskos komcsik!!! )
    :DD

  2. Roni, azért ennél árnyaltabb a dolog. A japán kommunikációt nem lehet egy lapon említeni az egykori SZU-val, pláne nem É-Koreával. Azt ők sem tagadják, hogy van baj elég, de ők ’45 óta együtt élnek ezzel. A nyugati sajtó épp eleget írt Fukusimáról és elég videó is megjelent. Kint lévő ismerősöm szerint pedig inkább az európaiak mennek el Japánból, már aki. Ha Kínában történne meg ugyanez, nem biztos, hogy egy héten belül megtudnánk bármit is, kivéve, hogy Kínán kívül mit mértek. A japánok is követnek el hibákat, sőt, ott a felelősségre vonás sem hiányzik. Még az önkéntes sem (seppuku). Ellenük képes összefogni majdnem egész Ázsia, és Kína erre játszik, mikor közeledik Dél-Koreához.

  3. Ami számomra érdekesebb, az a térkép. A japán rakétavédelmi rendszer kiegészülve az USA ázsiai rendszereivel valamint Tajvannal azért elég szépen félkaréjba zárja keletről Kínát is. Ezt nehéz lenne tagadni.

    M