|

Kettő az egyben – Akciós szaúdi bevásárlás

Alig két hónappal ezelőtt vált nyilvánossá, hogy a Szaúdi Királyi Légierő újabb BAe Hawk kiképzőgépeket rendel, ám tegnap kiderült, hogy a brit típus mellett a svájci PC-21-est is rendszeresítik.

A BAE Systems vállalat folyamatosan tárgyal a szaúdi illetékesekkel, a 30 darab Hawk T128/T2 típusú haladó sugárhajtású kiképzőgép mellett a pilótáik alapképzésére a svájci Pilatus Aircraft által gyártott PC-21-est kínálják saját gépükkel egy csomagban. A “kettő az egyben” csomag árát nem hozták nyilvánosságra, ám a helvét gyártó biztosan enged masinája árából, hiszen foggal-körömmel ki akarják tolni a típus gyártását, ami a svájci és az emíri megrendelés teljesítése után bezár.

Pilatus PC-21

Az ausztrálok számára nem ismeretlen a Pilatus PC-21 | Fotó: Wikipédia ,

A szaúdiak számára nem ismeretlen a Pilatus, ugyanis a ’80-as években 50 darabot rendszeresítettek a PC-9-esből, mely a PC-21-es közeli rokona. A típusból mára már csak 47 áll hadrendben.

Egyébként a Pilatus és a BAE Systems közötti együttműködés nem ér véget az esetleges szaúdi megrendeléssel, közösen indulnak a brit MFTS (Military Flying Training System) programban is.

One Response to “Kettő az egyben – Akciós szaúdi bevásárlás”

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.