|

HTKA Hírhalom 2012. 19. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Megkapta második C-295 taktikai szállítógépét a Ghánai Légierő. A védelmi minisztérium néhány éve rendelt két példányt az európai típusból, az elsőt tavaly vehették át, majd közvetlenül szolgálatba is állították szállítási feladatok valamint kutató mentő akciók elvégzésére.

—-

A BAE Systems közel áll egy 500 millió fontos – ez 808 millió dollárnak felel meg – szerződés aláírásához Szaúd-Arábiával. Közismert, hogy a közel-keleti államban sosem a modern vadászgépek hiánya okozta a légvédelem problémáját, annál inkább a megfelelően kiképzett pilóták alacsony száma. Ez a jövőben csak tovább romlana a 72 Typhoon és a 80 F-15SA szolgálatba állítása után. A szaúdi kormány azonban felismerte a hibát, és a pilóták hatékonyabb képzésének érdekében 30 Hawk kiképző beszerzéséről kértek adatokat az angol cégtől. A BAE Systems információi szerint az üzletkötésre az elkövetkezendő hónapokban sort kerítenek, ezzel tovább javulna a kapcsolat a vállalat és a Szaúd-Arábiai Királyi Légierő között. A légierőnek nem jelentene újdonságot a Hawk beszerzése, már üzemelnek példányai a királyságban.

A Szaúdi Sólymok egyik Hawk 65-öse |Fotó: Łukasz Golowanow ,

Újabb neves céggel gazdagodott a brazil KC-390 típus beszállítóinak sora: a Thales elektronikai vállalat is csatlakozott a szállítógép fejlesztéséhez. A franciák a KC-390 navigációs rendszeréért felelősek, pontosabban ők fejleszthetik az inerciális navigációs rendszert és a GPS berendezést.
A franciák mellett az amerikai Goodrich Corporation is a brazil típus beszállítói közé került, ők az eljegesedés jelzőt, a szélvédő jégtelenítő berendezését és az üzemanyag elosztó kapcsolótábláját tervezik és gyártják majd.

—-

Kanada légiereje formálisan is átvette 17. utolsó CC-130J Super Hercules-ét – azaz a Lockheed Martinnal 2007 végén kötött szerződés szállítási vonatkozását teljesítette az amerikai gyártó. Méghozzá idő előtt, lévén a szerződés értelmében a 17. gépet legkésőbb 2012 végéig lett volna lehetősége átadni. A szállítások egyébként 2010-ben, a januárban átadott első gép berepülése után indultak be. A május 8-án, az amerikai Mariettában átadott átadott 17. Hercules május 11-én érkezett meg a kanadai Trenton bázisra.

Az első kanadai CC-130J szűzfelszállása

Szu-35 géppár (az első és második prototípus) ,

Tajvan kormánya 43,1 millió dolláros szerződéssel bízta meg a Sikrosky helikoptergyártót négy UH-60M különleges átalakításáért. A forgószárnyasok jövőbeli konfigurációja egyelőre ismeretlen. A munkát Stratford-ban hajtják végre, 2014 október 31-i határidővel.

Sikorsky UH-60M Black Hawk

Sikorsky UH-60M Black Hawk ,

A Saab kibővíti az együttműködést két brazil céggel a Gripen NG program keretében. Az Akaer elnevezésű vállalattal 2007 óta folytatnak közreműködést, a Saab most 15%-ra növelte tulajdonjogát a cégnél. Az Akaer a Gripen új variánsának törzsközéprészének gyártásában vesz részt a szárnyak egyes részeivel együtt.
A másik vállalat mellyel aláírt a svéd gyártó a Aeroeletronica Ltda (AEL), a cég a Gripen NG avionikai berendezéseinek hosszútávú logisztikai támogatását végezheti az üzemeltetőknél. A meghosszabbított együttműködés vajon a Gripen NG brazíliai győzelmét vetíti előre?

—-

A hosszú, évekig tartó késedelmek után úgy tűnik végre sínre került az indiai LCA programja, ezt jelzi a hajófedélzeti variáns első felszállása. Az NP-1 jelzésű prototípus még április 27-én helyi idő szerint 10 perccel dél után emelkedett el először a bangalore-i repülőtér kifutójától. Az első repülés összesen 20 percig tartott és a futóművek is végig kint voltak, de ennek ellenére minden a terveknek megfelelően zajlott. A fejlesztők bíznak benne hogy a sikeres teszt után a kormány nem vonja el a támogatást és a hazai építésű hordozóra már hazai vadászbombázó kerülhet.

A Northrop Grumman 25 millió dollárt kap a Pentagontól 5 Fire Scout pilóta nélküli helikopter és egy földi irányítóállomás leszállításához. A határidőt 2013 decemberére jelölték ki, a munka 55%-át a Moss Point-i gyár, a maradék 45%-át a San Diego-i létesítmény végzi el.

106 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2012. 19. hét”

 1. Pilóta nélküli harci repülőket vetettek be Jemenben

  Pilóta nélküli harci repülőgépet/ket vetettek be Al-Kaida központok ellen Jemenben. Jemeni nyilatkozatok szerint a támadásban legalább 25 Al-Kaida tag hallt meg. A támadásra Sindschibar és Dschaar városokban került sor.

  További harcokra került sor Abyan városában és az ország déli régiójában melyekben további 15 terrorista hunyt el.

  http://www.sueddeutsche.de/politik/politicker-tote-nach-drohnen-angriffen-im-jemen-1.1355742

  Újabb harcok Szudánban

  Egyes információk szerint Szudán hadereje visszaszorította Dél-Szudán és a velük szövetséges lázadók seregeit a határ menti térségekből. (Kafia Kingi régió)

  Ezt megelőzően Dél-Szudán haderejének vezetője arról tájékoztatta a médiákat, hogy Szudán ismét bombázta Dél-Szudán területét. A bombázások során állítólag nem csak katonai hanem civil települések is bombáztak.

  http://www.sueddeutsche.de/politik/kaempfe-trotz-un-resolution-sudans-armee-draengt-suedsudanesische-truppen-zurueck-1.1353555

  Elhunyt Horst Faas német fényképész

  A híres német háborús fényképész néhány képe (Vietnam) itt tekinthetőek meg:
  http://www.sueddeutsche.de/medien/fotograf-horst-faas-ist-tot-krieg-hautnah-1.1354447

  UN konvojt ért támadás Szíriában, Kofi Annan esetleges polgárháborúról beszél

  Bombatámadás érte a Szíriába megfigyelőként érkező UN erők egyik konvoját. A támadásban az AFP ügynökség fényképésze szerint 6 szíriai katona sérült meg. A konvojt képező egyik járműben utazott Robert Mood a misszió vezetője is.

  Az események után az UN rendkívüli ülést hívott össze, az ülésen felszólalt Kofi Annan is aki szerint a terrortámadások száma ugyan csökkent Szíriában, de az erőszak és támadások mérete folyamatosan növekszik. A béketárgyalások bukása esetén polgárháború törhet ki Szíriában, mely Annan szerint könnyen átterjedne több szomszédos országra is és a teljes térséget instabillá tehetné. Annan szerint további fegyveres megfigyelők, békefenntartó erők bevetésére van szükség.

  http://www.sueddeutsche.de/politik/furcht-vor-eskalation-in-syrien-annan-warnt-vor-buergerkrieg-1.1352446

 2. Egykori lázadók támadtak a libiai ideiglenes kormány épületére

  A támadás a milíciáknak szánt pénzek folyósításának felfüggesztése után következett be. Az új ideiglenes kormány a forradalomban résztvevő milíciáknak anyagi támogatásokat ítélt meg, hogy azokat lefegyverezhesse. Azonban az országszerte tapasztalható visszaélések miatt befagyasztotta a kifizetéseket. Ezt követően 200 volt lázadó 50 gépjárművel és különböző fegyverekkel megtámadta az új kormány épületét. A támadásban több katona, egy lázadó és a belügyminisztérium egy alkalmazottja hunyt el.

  http://www.sueddeutsche.de/politik/wegen-ausstehender-zahlungen-ehemalige-rebellen-greifen-libyschen-regierungssitz-an-1.1352594

  Megnyert háború, elvesztett csata

  Afganisztáni látogatása során Obama bejelentette az amerikai csapatok kivonását. A német cikk szerint a háborút ugyan megnyerték USA erői azonban a csatát elvesztették. Sokat tettek azért, hogy Afganisztánban minden jóra fordulhasson és megváltozzon. Azonban a német elemző szerint minden hiába volt. Az Al-Kaida csapatai ugyan meggyengültek, de a szövetségesek kivonulása után 2 éven belül újra hatalomra kerülhetnek. A jelenlegi vezetés nem képes uralma alatt tartani az országot, minden egyes a kormánynak szánt dollár csak a korrupciót és a visszaéléseket erősíti. Nagy valószínűséggel a csapatok kivonulása után véget fog érni az átmeneti javulás és újra káoszba fog dőlni az ország, mely talán rosszabb körülményeket fog szülni mint amilyen korábban volt.

  http://www.sueddeutsche.de/politik/aufstand-gegen-assad-damit-syrien-nicht-libyen-wird-1.1353300

 3. Újabb tüntetések Egyiptomban

  Több ezren tüntettek újra Egyiptomban a katonai vezetés ellen, a tüntetésre kivezényelt katonák és rendőrök először kölcsönös kődobálásba kezdtek a tüntetőkkel majd a fegyveres erők könnygázt és vízágyúkat vetettek be a tüntetők ellen. A tüntetésben többen megsérültek mindkét oldalon.

  http://www.sueddeutsche.de/politik/aegypten-tausende-protestieren-gegen-militaerrat-viele-verletzte-1.1349219

 4. “tüntetésre kivezényelt katonák és rendőrök először kölcsönös kődobálásba kezdtek a tüntetőkkel”

  Ezt ugy kell erteni, hogy a rendorok meg a katonak is kovekkel dobaloztak? Mert ha igen, akkor annyit tudnek hozzatenni, hogy ez nem kelt tulzottan professzionalis benyomast. Mondjuk meg mindig jobb, mintha civilben a tuntetok koze vegyulve bicskaznanak.

 5. Igen, jól értelmezted, a cikk szerint ottani informátorok jelentették, hogy mind a fegyveres mind a tüntetők oldaláról repkedtek a kövek.

  Egy érdekes komment Zord blogjáról:

  zord 2012.05.14. 10:05:56
  Beat it! 2012.05.14. 09:53:24

  Küszöbön a NEWFIP 2012:
  http://www.raketaezred.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=406:zavarban-sem-joennek-zavarba&catid=1:friss-hirek&Itemid=95

  Hogy kell értelmezni ezt a mondatot?
  “…a kontingensnek a magyar és szlovén légtérben is repülő Gripeneket, illetve Cobhameket kell felderítenie és követésbe vennie”.
  A szlovén légtér miatt kérdem.

 6. “Az átlag orosz utazik, és magabiztosan, megnyerően beszél a külföldivel. Magánlakásban lakik, amelyet a városon kívüli óriási IKEA bútoráruházban vásárolt cikkek díszítenek. Van bőven ennivaló, és az áruházakban pedig nagy a választék.”

  Aha! csak a kegyetlen munkatáborokat kihagyták.

 7. Roni:

  Condit mindig is a végtelen tájékozottságáért és intelligenciájáért szerettük.

  Az orosz piac egyik nagy érdekessége pont a magánlakások viszonylag alacsony aránya az átlagjövedelemhez képest horror ingatlanárak miatt. Pont ezért ellenben az egy főre jutó GDP-hez képest az elkölthető jövedelmük viszonylag magasabb, és pl. sokkal többet költenek divatra, mint ami az átlagjövedelemből következne. És a férfiember aki volt már Szentpéterváron vagy Moszkvában, tudja jól miről beszélek, nagyon durva, hogy az orosz csajok mennyire jól néznek ki és milyen igényesen öltöznek.

 8. Monte hol vagy ehhez mit szólsz.

  Stratégiailag szempontból a Putyini politikai a Kína számára egyértelmű helyzetet teremet. Észak-Nyugatnak nincs értelme menni egy gazdasági partner ellen aki egyben atom nagyhatalom is.
  Marad a Csendes-Óceán térsége.
  Pont az ilyen mozzanatok miatta kínai haderő fejlesztés a haditengerészet és a légierő irányába fog még jobban eltolódni.

  Közben politikailag és gazdaságilag Oroszok alternatívát tudnak kínálni az Északi félteke kis államainak az USA-val szemben.

  Miközben maga Oroszország belső viszonyait tekintve egyre erősebb lesz.

 9. Egyszer volt itt egy vita hogy nyugatbarát kormány lenne jobb vagy orosz barát kormány .

  És ekkor jött elő molniból az hogy:

  Látom sokan akarnak munkatáborba menni,esetleg még meg is mutatok pár munka gyakorlatot .

  Na ezért írtam is én a munkatábort ami ma már nincs, de valamivel azért legyen démonizálni őket: DD

  Nehogy azt higgye már valaki hogy komolyan gondoltam .

 10. Üdv Monyok!

  Sokat nem tudok hozzászólni. Putyin nyert (nem nagy meglepetés), a szórványos és ezidáig valójában kis létszámú tüntetők mögött nincs valódi társadalmi bázis, így a belső hatalma nem sok kérdőjelet hagy maga után.
  Oroszország államadóssága jelenleg a GDP 8,5%-a (viszonyításképpen: Magyarország: 72,3%, USA: 61,2%, Franciaország: 82,1%), ami gyakorlatilag egy nagyon jó arány.

  Kína és Oroszország viszonya elsősorban az USA és a NATO “kezében” van, eddig “jól halad” a szorosabb orosz-kínai katonai együttműködés, legalábbis a Nyugat sokat tesz ezért.
  Akárcsak azért, hogy Ukrajnát is visszalökdösse Moszkva keblére (Oroszo. + Ukrajna + Kazahsztán + Belarusz = kvázi egy új SZU, vagyis EÁU, ebből már csak Ukrajna hiányzik).
  Indiával kapcsolatban ugyanez a helyzet, hiába van kínai-indiai ellentét, India minden esetben orosz szövetségessé válik. Még akkor is, ha orosz-nyugati csörte fog kialakulni kínai támogatással.

  A két fő rivális: USA-Kína. Hogy az orosz-indiai vonal hova fog esetleg besorolni (már ha besorol egyáltalán), az még kérdéses, majd kiderül.
  Az mindenesetre látszik, hogy amennyiben a kínai katonai fejlesztések és átcsoportosítások valóban azok, mint amiről Peking eddig beszélt, akkor Kína nem az oroszok ellen készül.
  Moszkva sem Peking ellen.

  Hogy mit szólok ehhez? Gratulálok a Nyugatnak. Jól csinálta…

  Üdv: M

 11. Elképzelhető, hogy Kína sikeresen exportálta Pterodactyl elnevezésrü fegyveres UAV-ját Üzbegisztánba.

  Forrás:

  http://www.flightglobal.com/blogs/the-dewline/2012/02/spotted-a-mystery-ok-maybe-chi.html

  Itt egy telefonnal felvett reklámanyag a gép bemutatójáról és néhány kép:

  http://v.youku.com/v_show/id_XMzA2OTg3NzQw.html

  http://img529.imageshack.us/img529/8506/20101120005239795411.jpg

  http://img10.imageshack.us/img10/1249/12097128.jpg

  Ehejj, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik:))

 12. Monyok és Mac!

  A múltkori – nevezzük egy sajnálatosan feszült pénteki hangulatnak – leadott „MZ jelentés” mellett szerencsére mindenki elsikkadt, így azt a bukott vonalat nem erőltetem. A helyzet az, hogy megint látszott, hogy repműszaki részletkérdésekben hajlamos vagyok felületesen olvasni. Magyarul: ha figyelmesen elolvastam volna Tcat cikkét, mielőtt okos véleményt írok, akkor most nem égnék.

  Ja, ez nem a reklám, hanem a magyarázkodás helye volt.

  Ettől függetlenül azt mondom, hogy érdemes figyelni akár csak a napi hírmorzsákat is, érdekes információk is vannak közöttük. (Mentsük a menthetőt! ;D )

  Putyin még szinte bele sem – pardon, vissza sem szokott az elnöki székbe, az első útja máris Kína felé visz.
  Igaz, előtte még lesz egy orosz-EU csúcs, de azt Szentpéterváron rendezik.

  http://mno.hu/kulfold/putyin-elso-utja-kinaba-vezet-1075333

  Nógrádi Úr azért mond biztatót is!

  http://www.hirado.hu/Hirek/2012/05/14/13/Nogradi_Egy_ev_mulva_lehet_Europaban_kozeptavra_tervezni.aspx

  Egy év múlva már középtávra is lehet majd tervezni Európában. Ez egy jó hír.

  Az is igaz, hogy fogalma nincs senkinek sem, hogy mi lesz az EU-val, de azért, biztos ami biztos még lesz egy gyors menet Észak Velencéjében. Ahhoz képest, hogy az EU-orosz párbeszéd nem tűnik reménytelen ügynek, a NATO-orosz mintha mostanában kissé akadozna:

  http://www.echotv.hu/?akt_menu=16&r_id=30&hir_id=284638

  A NATO csúcson Oroszországot Zamir Kabulov afganisztáni különmegbízott fogja képviselni. És képzeld el, ez nem vicc. Annak elég durva lenne.

  Orosz játszma: EU vs. NATO

  http://hungarian.ruvr.ru/2012_05_07/74077392/

  És még csak nem is titkolják…

  Bár látom, már van 2 db J-20, de Kína miatt nem kell aggódni:

  http://hungarian.ruvr.ru/2012_05_13/74588853/

  Vagy mégis?

  http://www.afriport.hu/hirek/13162-afrika-atveszi-kina-helyet-es-a-vilag-leggyorsabban-fejld-regioja-lesz.html

  Üdv: M

 13. Monte a gondolatot folytatva. Egyik gazdasági portálon. Napi vagy a világgazdaságon olvastam szintén egy érdekességet. 2-3 napja
  USA a Iránt az olaj kereskedelmen keresztül próbálja megfogni. Lényeg a dolognak azok a pénz intézetek amelyek részt vesznek az Iráni olaj eladásával kapcsolatos pénzügyi adásvételbe. USA és az általa felügyelt pénzügyi rendszerbe nem kívánatos szereplőnek minősülnek.
  Valamint USA diplomácia nyomásra rábírta Dél-Koreát, Japánt és Indiát az Iránnal való kőolaj kereskedelem nagyságának időszakos jelentős csökkentésére. USA 3 Kínai bankot is meg zsarolt.

  Igen ám de Iván megint közbeszólt. Mivel Orosz-Irán kereskedelmi szerződés értelmében ügyleteket nemzeti valutáikba számolják el.
  Kína ezt kihasználva a Iráni olaj kereskedelmének egy nagy szeletének elszámolást egy orosz bankon keresztül bonyolítja ezek után. A történet még kerekebb legyen, Kína már tervez egy juan alapú elszámolási rendszert is Irán kapcsán.

  Ezen eseményekre felfigyelve India, Dél-Korea,Japán ilyen irányba kezdett el mozogni.

 14. Mért érdekes.

  Dollár kőolaj kereskedelembe való kiemelkedő szerepe elkezd megkopni. Ez az egész hadigépezet negatívan befolyásolja.

  Valamint Irán elleni katonai csapás nem mostanában fog bekövetkezni. Ezért próbál az USA így lépni. Ezzel saját magának is problémát generálva.

 15. Mért van az hogy minket már megint a vesztesek közé löktek be minket!
  89-90 Nyugat alá löktek be :( Megint mi leszünk a vesztesek közt az egyik legnagyobb.

  Ukránok ha belépnek az vámunióba hazánknak is gyorsan át kellene ugrani.
  Nincs mért hűségesnek lenni. Talán Trianonért? Vagy az álságos kettős mércéért ? Amivel hű uraink minket súlytanak

 16. @monyok

  Hát azért én azt belökésnek nem nagyon nevezném :) A nyugat felé teljesen önkéntesen mentünk, ami 40 év keleti blokk után meg is érthető. Igazából ha jól tudom a magyarok mindig is a fejlettebb nyugat felé mentek, már egészen a kezdetektől (de nyugodtan javítsatok ki, ha tévednék).

  A nemzetközi gazdasághoz nem igazán értek, de ez a vámuniós dolog szerintem nem lenne nekünk zökkenőmentes, lévén már EU-tagok vagyunk, része egy vámuniónak (vagy a kettő nem üti egymást? valaki legyen szíves homályosítson fel), szóval szerintem előbb itt kéne hagyni pár dolgot, hogy kelet felé orientálódhassunk, amiből nem hiszem, hogy per pillanat jól jönnénk ki.

 17. GrGLy
  Nézd tömören. 90-ben a nép azt tudta hogy szeretne nyugati államok lakosainak életszínvonalát elérni. Ehelyett jött az EU-s csatlakozásig amit átéltünk. Eu csatlakozás kor a régi új szlogennel( majd elérjük az osztrák béreket, Bécsbe majd magyar cukrászda lesz) elhittük csatlakoztunk, ellen tábor jogellenesen el haltagtaták. Idén nyeret ez ügyeben Dudaházi Györgyék jogerősen kártérítési pert.
  Ehelyett van amibe élünk. Zsebszerződésekkel Nyugat-Dunántúli földek 20-30% már osztrák tulajdon :) a bruttó minimál bér 90 000 ft körül van ami még mindig 300 euró. 2000 évekbe mikor 200 forint körül volt az euró árfolyam akkor meg a minimálbér 60 000 ft körül volt ami szintén 300 euró-nak felelt meg körülbelül.

  Most még ennyit akartam ebben a témába írni.

 18. Fogjuk már fel, hogy ezek a dolgok baromira nem mások hibái. Nem az EU miatt vagyunk rossz helyzetben, hanem a saját, oldaltól függetlenül ostoba és szar vezetésünk miatt. Az EU egy csomó esetben az a vicc, hogy pont hogy megvéd tőlük, pedig nem ez lenne a dolga.

  Ha ugyanezt a teljesítményt keletre orientálódva produkáltuk volna, még rosszabb lenne a helyzetünk. Nagyon elcsúsztunk, pedig 2000-ig elég szépen haladt minden.

 19. @monyok

  Nem szeretnék mélyebben belemenni a témába, mivel egyáltalán nem illik az oldalhoz ez a kérdéskör, illetve úgymond eléggé ingoványos terület és könnyen elszabadulhatnak az indulatok is, ezért csak személyes véleményemet osztanám meg. Szerintem a mostani állapot nagyrészt a mi hibánk (pontosabban a döntéshozóké, mivel nekik van meg a hatalmuk hozzá és mivel ők is magyarok, illetve magát az országot képviselik, ezért áttételesen közülünk, földi halandók közül valók) és a csatlakozás óta lehetett volna ezt sokkal jobban is csinálni. Persze tisztában vagyok vele, hogy az EU-ba lépés rengeteg megkötéssel, komplett iparágak megszüntetésével járt, de azért előnyei is voltak a dolognak: egyetemista lévén első kézből az egyetemi kutatásokból tudnék példát hozni, ahol pl. ott van a Pannon Egyetemen készülő fénytani laboratórium, amely egyedülálló a világon és Uniós pénzből megy, illetve jelenleg is a tudomány “krémjéhez” tartozó munka folyik az energiatakarékos és hosszú élettartamú világítótestek terén szintén EU-s pénzből, de oktatási támogatások mellett még számos más támogatás is érkezett az országba. Valamint nem hiszek abban, hogy Magyarország ellen egy összehangolt ellehetetlenítési mozgalom lenne, ahogy azt sok helyen kommunikálják (a mostani kormány-EU-IMF csiki-csukit leszámítva), mivel hosszútávon egy lerabolt és tönkretett ország csak kolonc lenne az EU nyakán és egy ennyire a szociális rendszerre épülő berendezkedésben nagyon hamar ráfizetésessé válnánk.
  A keletre orientálódás nem rossz ötlet, ha ésszel csináljuk, viszont én óvakodnék a túlságosan oroszokhoz dörgölőzéssel (mert ugye valamilyen szinten elmondhatjuk, hogy az új vámunió = oroszok), mert gazdaságilag lehet, hogy megérné, de könnyen előfordulhat, hogy egy idő után Moszkva dirigálna, mivel náluk alapvetően is tekintélyelven alapul a kormányzás, amely, mint láthatjuk működik, hiszen náluk robog a szekér, de lehet, hogy nálunk egyáltalán nem lennének pozitív hatásai. És ismét mondom, hogy ez nekem csak személyes véleményem és nem akarok mást meggyőzni, hogy nekem van igazam.

  Én a véleményem leírása után érdemben nem szeretném folytatni ezt a témát, mivel általában próbálom kerülni a(z akár kül-, bel-, geo)politikai tárgyköröket (főleg, hogy mi vagyunk a 10 millió politológus országa :D ), de ha tovább folytatódna az eszmecsere, akkor kérek mindenkit, hogy azt megfontoltan, kulturáltan és mások véleményét tiszteletben tartva tegye az oldalra látogató, aktuálpolitika iránt egyáltalán nem érdeklődő olvasók érdekében :)

 20. Nekem ebben az EUs dologban igazából az a szomorú, hogy a Visegrádiak közül mindenki tudott élni a lehetőséggel kivéve mi. De még ha azokat nézem akik tényleg a legmélyebbről jöttek KEUban, pl Románia, még náluk is brutális a fejlődés.

  Így körbenézve meg az EUt(IMFet…) hibáztatása nekem szimpla nonszensz. Ezt max a “híres” Magyar vezetés akarja, mert az EU/IMF… a hibás és nem a mi.
  Egy történelmi lehetőség játszottak, játszanak el. Ez van.

 21. Belegondolva mondjuk ez annyira Magyar jellemző.
  Egyrészt a “nem mi hanem más a hibás”.
  Másrészt amikor ott van az orrunk elött a lehetőség akkor is kihagyjuk. (és más a hibás mert kihagytuk.)

 22. Sziasztok!

  Nem kívánom ezt az uniós témát tovább forszírozni de részemről 2 dolgot jegyeznék meg:

  Magyarország és közvetlen szomszédságában lévő országok csak azért kerültek be az unióba mert az EU vezető hatalmainak piacra volt szükségük. Ez nem titkos dolog, sosem volt az és most sem az. Minden egyes gazdasággal kapcsolatos EU-s törvénynél látható a vezető hatalmak lobbija. Aki követi a nemzetközi híreket és nem a magyar médiából próbál tájékozódni, az minden nap szembesülhet ezzel. Ajánlom a német nyelvű hírportálok, ott több témánál kerek-perec le van írva, hogy az adott törvénytervezetnél a németek vagy franciák éppen milyen számukra kedvező módosításért lobbiztak. Ennyi. Alapvető gazdaságtan, nem kell zsidókról meg koboldokról fantáziálni, ez a kőkemény kapitalizmus és a rideg valóság.

  Az uniós tagságunkkal és a térségbeli országokban bekövetkezett gazdasági fejlődéssel kapcsolatban pedig egy dologgal kell tisztában lenni, 2011-et megelőzően volt lehetőségünk különböző EU-s pályázati pénzek lehívására. Minden létező kategóriában mint pl.: közlekedésfejlesztés, oktatásügy, gazdasági fejlesztés, megújuló energiatámogatások stb. volt lehetőségünk több ezer milliárd forintnyi támogatás lehívására. Nekünk ebből az esélyből csak digitális táblákra és a közlekedésfejlesztési keretünk 1/3-nak lehívására volt képességünk. Ellentétben pl. a lengyelekkel akik központilag, külön irodából kordinálva hívtak le minden egyes 90% v. 100%-os támogatottságú pályázatot illetve államilag finanszírozottan hívhatták le a versenyszektorban szereplő cégek a különböző forrásokat. A V4-ek országai összehasonlíthatatlanul jobban használták ki ezeket a forrásokat. Ebből haladtak az elmúlt években egyről a kettőre.

  A lehetőségeink ezen a téren lezárultak, nincs tovább. Azt kell beosztanunk amit drága vezetőink néhány évvel ezelőtt lehívtak. Bár még ezen a téren is jelenleg úgy néz ki, hogy több száz milliárd forintot kell visszaköhögni az EU-nak a pályázatok során fellépő korrupciós botrányok miatt.

 23. Panzerfaust

  GrGLy:
  Igaz hogy nem tartozik hozzá a témához, de azért el kell mondani még néhány dolgot, Mo. éves adósságszolgálata 4000 milliárd forint, ebből csak a kamat 1300 milliárd körüli. Az állam privatizációs ballépéseiből származó, egyéb céges kivéttel együtt – 7000 milliárd forintnyi deviza áramlik ki az országból.
  Ezért látjuk azt amit, kínai boltok, elhagyatott falvak, lepukkant házak, satöbbi. Tehát annyiban igazad van hogy lerabolt, mert tényleg azok vagyunk.
  Az EU nem ad támogatást konkrétan a termeléshez kötődő beruházásokhoz, csak infrastruktúrához, létesítmények megépítéséhez, stb. Továbbá megemlíteném a csatlakozási szerződésben lévő egyes fejezetek rossz letárgyalását, konkrétan a legnagyobb ballépéseket a mezőgazdasági részben követte el e kormány. Iszonyat baj a nemzetgazdaságban a hozzáadott-érték nagyon minimális mértéke, amelynek oka hogy egyrészt nem engedik hogy az felfusson, másrészt nekünk nincs már meg a saját feltételrendszerünk hozzá, ezért nem mi döntjük el a dolgokat.
  Amit az ellenünk folyó mozgalomról írtál azzal egyáltalán nem értek egyet, de ha gondolod a részletekről tudok adni némi tájékoztatást.

 24. Üdvözlet!

  Sok igazság van abban, amit mondtatok, valóban nem lehet egyfolytában másokra mutogatni a saját hibáink miatt. (Pl. a 4-es metrótól kezdve a 25 év alatt kiépítetlen budapesti körgyűrűig bezárólag nehéz lenne bűnösöket keresni külföldön.)

  Az EU kérdése ellenben nem megkerülhető téma. Sem biztonságpolitikai – ebből eredően – sem haditechnikai vonatkozásban.

  A kis európai államoknak a valós kiút: sem kelet, sem nyugat, hanem regionális összefogás és saját unió.
  A skandinávok valamint a mediterránium országai már elindultak ezen az úton. (Sőt, keleten is.)
  Ha lenne egy lengyel-cseh-magyar-szlovák-horvát-szerb(!!!) közös unió, akkor sem Brüsszel, sem Moszkva nem tudna dirigálni. De erről majd tesznek, hogy véletlenül se legyen.

  Ui: Én eddig úgy tudtam, hogy a 10 millió football szakértő és gazdasági guru országa voltunk eddig.

  Üdv: M

 25. Horst Faas képeire visszakanyarodva, lefordítanám a képek alatti szöveget, direkt linket adva a hozzá tartozó képhez. Úgy gondolom, hogy egészen történelmi pillanatokat tudott megörökíteni a művész. Jómagam is fényképezem időnként hobbiból ezért nézzétek el elfogultságomat (zárójelben a saját megjegyzéseim olvashatóak):

  Békekötés a Gízai piramisok előtt:
  Richard Nixon amerikai elnök Anwar Sadat egyiptomi elnök 1974. 07. 14-én békét kötnek egy jelképes kézfogással:

  http://www.sueddeutsche.de/medien/fotograf-horst-faas-ist-tot-krieg-hautnah-1.1354447-15

  A diktátor:
  A képen a rettegett, véreskezű ugandai diktátor Idi Amin látható, aki a 20. sz. egyik legvéresebb kezű vezetője volt.
  (több embert ő maga ölt meg, sokakat egy óriási kalapáccsal vert agyon, volt akinek mellkasát roppantotta össze hatalmas súlyával. Rendszeresen rendezett brutális játékokat amikor az egyes elítélteknek kellett kalapáccsal egymást agyonverni, megcsonkítani, egymást megenni stb.)

  http://www.sueddeutsche.de/medien/fotograf-horst-faas-ist-tot-krieg-hautnah-1.1354447-14

  A híres kongói gyermekkatonák
  (Lemészárolt törzsektől elrabolt gyermekeket képeztek ki katonáknak, akik később saját véreiket ölték halomra.)

  http://www.sueddeutsche.de/medien/fotograf-horst-faas-ist-tot-krieg-hautnah-1.1354447-19

  Ételosztás
  (Kongó legsötétebb korszakában, a híres törzsi mészárlások és gyermekkatonák idején osztottak ételt egy kórház előtt, a képen az éhező emberek láthatóak akik egy kis adag szárított halért s pálmaolajért könyörögnek a tisztségviselőnek)

  http://www.sueddeutsche.de/medien/fotograf-horst-faas-ist-tot-krieg-hautnah-1.1354447-18

  Tűzpárbaj
  Saigontól 20 mérföldre amerikai és a vietkong katonái vívnak intenzív tűzpárbajt, a földeken dolgozó asszonyok az amerikai katonák mellett az iszapos öntözőcsatornában kerestek menedéket.

  http://www.sueddeutsche.de/medien/fotograf-horst-faas-ist-tot-krieg-hautnah-1.1354447-11

  Fedezékbe!
  1966-ban amerikai katonák menekülnek fedezékbe, miután az Észak és Dél-Vietnám között húzódó demilitarizált övezetben lelőnek egy leszálláshoz készülődő amerikai helikoptert.

  http://www.sueddeutsche.de/medien/fotograf-horst-faas-ist-tot-krieg-hautnah-1.1354447-10

  Merénylet
  1966. 03. 30-án Saigonban robbantás történt az amerikai nagykövetség előtt, több mint 22 ember meghalt és 183 további megsérült.

  http://www.sueddeutsche.de/medien/fotograf-horst-faas-ist-tot-krieg-hautnah-1.1354447-9

 26. Montezuma szerint:
  2012. május 15. kedd @ 08:46

  “Ha lenne egy lengyel-cseh-magyar-szlovák-horvát-szerb(!!!) közös unió, akkor sem Brüsszel, sem Moszkva nem tudna dirigálni. De erről majd tesznek, hogy véletlenül se legyen.”

  Igen alapvetően ez egy jó elképzelés. (valahova régebben írtam már be)

  Amúgy 100%-ban igaz, hogy a mindenkori magyar vezetőség a hibás DE, a demokrácia alapszabálya, hogy a középszerűséget jutalmazza, vagyis olyan vezetőt/vezetőket szavaznak meg az emberek maguknak, mint az átlag. Szóval amikor a Fletóra vagy a Viktórióra nézel akkor az átlag magyar színvonalát látod és ez engem eléggé elszomorít…

  Továbbá mi is hibásak vagyunk, de az EU is. Mindig elmondják mennyi pénzt add az EU, azt, hogy mennyit visznek ki azt elfelejtik közölni. Amiről én tudok az 4-5 szörös szorzó de ezek csak “becsült” adatok erre hivatalos objektív adat nincs. Valamiért ha ilyen kimutatást szeretnél csinálni mindenki elzárkózik tőle.

  Továbbá az ország fő gondja a belső fogyasztás hiánya, hiszen a devizahiteleknek hála hatalmas pénz áramlik ki az országból, gyakorlatilag ellenszolgáltatás nélkül. Az államunk is devizában adósodott el, mert ő is olyan mint az átlag magyar. Szóval ez komoly probléma. Export-import mérlegünk nagyon jó első ránézésre. Csakhogy az a helyzet az exportunk jelentős részét külföldi cégek adják , ők meg a haszon jelentős részét ki viszik az országból. Szóval ami be jön az ki is megy. Kevés magyar cég van ami nagyobb exportteljesítménnyel rendelkezik , így kevés is a hazai beruházás és kicsi a tőkekoncentrációnk. Importunk kimerül az energia hordozókban és a silány minőségű élelmiszerekben.
  A magyar gazdaság fő ereje a mezőgazdaság, az élelmiszer és könnyűfémipar, a gépgyártás (busz és autó) és a kémiai iparág (gyógyszer, vegyszerek, kompozitok) lehetne. De ezeket valahogy nem fejlesztjük, ráadásul a mezőgazdaságunknak nem piac az EU. Egyedül a németek és az angolok vesznek valamennyi élelmiszert.

  Két sztori a végére. Két hete volt nálunk egy “úr” kínáról beszélgetni, (18 éve kint van) és mesélt egy két érdekes dolgot. Az egyik a rendszerváláshoz kötődik amikor a magyar acél iparnak a kínaiak egyszerű fémszerkezetek gyártására adtak volna le hatalmas megrendelést. Az akkori értelmes MDF-s illetékes miniszterelvtárs ezt elutasította. Meg lett az eredménye….
  Másik sztori az mostani, hogy kint saját szakállukra csináltak magyar bórkóstolókat. Az egyik tartomány nagy pláza mogulja mondta, hogy rendelne próba mennyiséget, kíváncsi rá hogy tudja eladni a “piacon”. Hát ez a próbamennyiség 30 000 üveg bor lett volna! A baj annyi volt, hogy ezt a mennyiséget sem tudták a magyar borászok szállítani, mert összesen nem volt ennyi boruk abból a fajtából amiből a kínaiak rendeltek volna… Szóval kereslet lenne a termékeinkre csak épp kínálatunk nincs. Ez pedig csak két példa volt , mi meg egy délutánt beszéltünk ilyenekről….

  Szóval kicsit értelmesebb vezetéssel szerintem nagyon sok mindent el lehetne érni, bár én személy szerint az EU-n kívül látnám magunkat szívesen (több okból is)!

 27. Gyújtogatás az osztrák Bundesheer hörschingi laktanyájában

  Egyenlőre tisztázatlan körülmények között, május 6-án kiégett 7 db jármű a hörschingi laktanyában. A járművek között több vezető beosztású katonatiszt autója is volt. A lángokat egy járőrözést végző katona észlelte és értesítette az illetékes szerveket valamint feletteseit. A Bundesheer becslése szerint a kár meghaladja a 250 000 Eurót.
  A nyomozók a tettest még nem tudták felderíteni, de a médiának kiszivárogtatott információk alapján feltételezhetőleg egy katonatisztekből álló radikális csoportosulás állhat a cselekmény mögött. Az bűncselekmény okát nagy valószínűséggel a Bundesheernél véghezvitt reformok jelentik. Egyes információk szerint az esettel kapcsolatban készült egy titkos jelentés mely tartalmazza a feltételezett elkövetők neveit is. A titkos jelentést átadták Darabos Norbert védelmi és sportminiszternek.

  Az eset nem egyedi a Bundesheer történelmében, 2007-ben volt egy hasonló eset, amikor szintén vezető beosztású tisztek autóját gyújtották fel és egy közeli fára az alábbi üzenetet tűzték ” Gondoljátok meg, hogy mit tesztek!”. A 2007-es gyújtogatás hátterében is valószínűleg az akkor megkezdett Bundesheer reformok állhattak.

  http://www.nachrichten.at/oberoesterreich/art4,885067
  http://www.nachrichten.at/oberoesterreich/art4,881283

 28. danielblack

  És mikor lesz pozitív változás? :-/ Erre lennék én kíváncsi. És kire szavazzanak az emberek. Szinte már az összes párt bebizonyította a tökéletes alkalmatlanságát. És mégse akarnak arra a pártra szavazni sokan, amelyiknek a legkidolgozottabb programja van, nemzeti érdekeket képvisel és kettős kereszt a jele. Pedig más lehetőségünk már nem nagyon van a kitörésre.

 29. @monyok

  GrGLy remélem nincs harag hogy a hír halom rovatból egy kis gazdasági és egyéb háttér vita fórumot lett.

  Természetesen nincs harag, hiszen láthatod, hogy milyen jól elvagyunk itt :) Igazi eszmecsere folyik, ráadásul a magyar politikáról, ami azért a mai világban nagy szó :D

 30. “És mikor lesz pozitív változás?”
  Amikor mindenkinek 2 szavazata lessz. 1 +,és 1 -. Így a nagy elutasítottságú pártok, mint a Fidesz és az MSzP egyből kiesnének. Ez mindenkinek jó lenne, kivéve azoknak, akik épp a szart keverik. Na, ezért nem lessz belőle semmi.

 31. “És mikor lesz pozitív változás?”

  Hát mondjuk én megpróbálnám a parlamentáris “közvetett” demokrácia helyet a Svájci típusú “közvetlent”. Azt mondják erre nem állunk készen. Hát szerintem erre egy ország lakossága sem áll készen amíg be nem vezetik… Utána nem lesz kit hibáztatni magunkon kívül, viszont így végre rájönne mindenki arra,hogy az X a választáson az nem két keresztbe rakott vonal hanem egy felelősség teljesen meghozott döntés. (ideális esetben) Szóval szerintem nagyban segítene abban, hogy az emberek végre felelősen kezdjenek el gondolkodni, és elkezdjenek érdeklődni mondjuk a honvédelem vagy a gazdaság iránt. Amúgy Svájcban úgy tartják, hogy aki nem ment el szavazni az automatikusan elfogadta a többség véleményét (akármi legyen is az). Én ebben látok fantáziát, mert ami most van az szar.

 32. Észak-Korea gesztust tett: abbahagyja (!) a polgári légijáratok GPS vételének zavarását. Ezt annak hatására tette, hogy Dél-Korea bepanaszolta a szomszédját az IATA-nál, az IEEE-nél és közvetlenül a Phenjannál. A zavarást 2012. április vége óta észlelték Dél-Koreai repülőgépekről, a zavarás végét május 14-ével megerősítette Dél-Korea is.

  http://www.avia.ru/news/?id=1337073178

 33. HM – MH Eseménynaptár

  2012 MÁJUS

  17-20. Nyeregszemle és EU Huszártalálkozó Ópusztaszeren

  18. Katonai bemutató az Andrássy úton, a Stefánia úton, valamint a Városligetben

  19. Az MH 12 Arrabona Légvédelmi Rakétaezred nyílt napja

  19. III. Ludovika Fesztivál az Orczy-kertben

  21. Honvédelem napja a Budai várban

  A Lajta monitor múzeumhajó megnyitása a Parlament előtti Duna-szakaszon

  25. A Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének sportnapja Szentendrén

  26. Békefenntartók napja a Pákozdi Katonai Emlékparkban

  26. Családi nap az MH 86 Szolnok Helikopter Bázison

  27. Magyar Hősök emlékünnepe országszerte

  https://www.facebook.com/magyarhonvedseg/app_115462065200508

  http://katonakhosok.kormany.hu/esemenynaptar

 34. Gondolom 20 év alatt amég a nép éhezett fölhalmoztak annyi tőkét, hogy vegyenek egy GPS zavarót az oroszoktól vagy a németektől (másról nem tudok hogy gyárt ilyet) és most ezzel rajoskodnak. Örülnek, hogy milyük van… Elég szánalmas.

 35. Nem találom a linket ahol olvastam a dologról. Szóval GPS zavarni nem olyan nehéz, de katonai cuccok esetében mint pl a JDAM szinte lehetettlen.
  Mivel a műholdak nagyon magas pályán mozognak ezért a földről könnyen lehet zavarni a jelet. Volt egy eset mikor San Francesco kikötőjében valami véletlenül zavarta a GPS vevőket mittoménmekkora körben. Azonban az ilyen katonai cuccokban a GPS antenna jórészt le van árnyékolva, csak “felfele lát”. Így előfordúlt az, hogy 2003-ban GPS vezérlésü bombával lötték szét az irakiak GPS zavaróját.
  A DK repcsik esetében sem jött be a dolog.

 36. Üdv!

  Danielblack:

  „És mikor lesz pozitív változás?”

  Mármint melyik szempont szerinti pozitívumra gondolsz? Ugyanis lehet gazdasági, ökológiai, politikai, demográfiai szempontokat is figyelembe venni. De ezek néha ütköznek egymással.

  Nézhetjük Magyarország vagy Európa szempontjából is, de nem biztos, hogy ami jó lenne most Európának, az jó lenne az egész világnak is.
  Én inkább a közös bolygó elvére szavaznék – azaz annak drukkolok, hogy az egész Föld és az alapvető életfeltételek jövője szempontjából fontos az, hogy pozitív változások történjenek. Már csak azért is, mert egyébként no future.

  Ha a Titanic elsüllyed, akkor a luxusosztályon utazók is vizesek lesznek.

  Mackensen:

  „… ennél a duplakeresztes dolognál már meg kéne állni.”

  Hála az égnek a belpolitika az a téma, ami mindig hidegen hagyott. Amúgy sem látok egyetlen hiteles vezetőt sem, így édes mindegy, hogy egy hülye, vagy egy gátlástalan, vagy egy hülye gátlástalan vigyorog éppen rám az esti híradóból. Én is mindig visszamosolygok. Én rajtuk, ők rajtunk.

  Persze tudom, nem ez a megfelelő hozzáállás, hiszen éppen ezért nem változik semmi, hiszen sokan belesz.rnak az egészbe. Van aki azért, mert még megteheti, van aki azért, mert már megteheti.

  Fip7:

  Hiba volt úgy belépni az EU-ba, ahogy tettük. Most kilépni lehet még nagyobb lenne – pusztán csak azért, mert hirtelen olyan vámok szakadnának az amúgy is fing magyar gazdaságra és kereskedelemre, hogy hangsebességgel előznénk be a görögöket.
  Az események haladnak a maguk útján, most mégis azt mondanám, hogy van esély. Na nem azért, mert Európa annyira ura a helyzetnek, inkább azért, mert van néhány nagyhatalom, akinek per pillanat stratégiailag fontos az EU megmaradása. És most nem az USA-ra gondoltam kivételesen.

  Üdv: M

 37. danielblack

  Montezuma:

  Szerény véleményem szerint meg nem hiteles vezető kell, hanem hiteles párt. Egy személy az csak egy személy marad, de ott van mellette rengeteg miniszter, tanácsadó és igazgató, és az a fontos, hogy az együttes párt álláspont mi. Azaz, hogy magyar érdekeket képviseljünk vagy lopjuk szét azt is ami megmaradt. :-D

 38. Danielblack:

  Hiteles vezető nélkül nincs hiteles párt, közösség, akármi.

  Mac:

  Az én összes OFF témám biztpol irányultságú, ahogy írtam, a belpolitika nem érdekel. Kivéve abban az esetben, ha Magyarország biztonságpolitikai környezet emiatt rohamosan romlani kezd.Ez pedig kőkemény katonai téma. A hazai pártocskák mutyik miatti civódása nem érdekel.

  Üdv: M

 39. Najó, akkor megmondom én a tutit:)
  A legnagyobb baj a hatami ágak összefonódásában keresendő. A politikum gyakorlatilag bekebelezte úgy a végrehajtó, mint az bírói hatalmat. A végrehajtó hatalomban (adminisztráció) az előremenetelt elvileg a meritokrácia kéne szabályozza. Azt kéne bevenni/előléptetni aki arra a legkiválóbb. Ehelyett az épp aktuláis politikai formátumhoz való lojalitás az, mely ezekben a kérdésekben dönt. Így pedíg könnyű bármit szétmutyizni következmények nélkül. Bármilyen elszámoltatás egy hatalomváltást követően teljesen reményvesztett, mivel a helyi “erős emberek” szinte ugyanazok és az összmutyizásban is hatalmasak az átfedések. Ha a váltó hatalmo elszámoltatásba kezd a felszin megkaparászása után észbekap, hogy saját farkába fog harapni ha tovább folytatja.

  “Montesquieu a mérsékelt kormányzás biztosítékát a törvények uralmában vélte megtalálni, szerinte ugyanis a hatalom elfajulásának csakis hatalom szabhat határt. Úgy vélte, hogy az általa megkülönböztetett három államhatalmi ág (törvényhozói, végrehajtó, bírói) közül bármelyik kettő nem megfelelő szétválasztása zsarnokságot eredményez. Ezért a hatalmat úgy kell megosztani, hogy egyik ág se kerekedhessen a másik fölé, hanem azok kiegyensúlyozzák egymást.”

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Hatalmi_%C3%A1gak_sz%C3%A9tv%C3%A1laszt%C3%A1sa

 40. Montezuma szerint:
  2012. május 16. szerda @ 09:54

  Szerintem teljesen igazad van. A politika nem haditechnikai téma, de a politika más eszközökkel való folytatása a háború, vagyis a politikai igények, a biztonságpolitikai környezet határozza meg azt, hogy milyen haditechnika kell és ezért fontos! Egy ország választási rendszere is lehet biztpol. kérdés: Mennyire arányos?—->Minden etnikumú, vallású, ideológiájú ember képviselve van-e? Egy ország stabilitását ilyen apróságok teremtik meg. Egy ilyen “hírhalom” cikknél meg inkább lehet OFF-olni, mint egy konkrét technikai cikknél, ezért is csinálom/csináljuk itt. A többi helyet kíméljük meg ettől az OFF-olástól, ha ide írunk.

 41. Mackensen szerint:
  2012. május 16. szerda @ 10:23

  Én valamennyire vitatkoznék. Szerintem a döntő probléma az “emberi minőség”. Alapvetően az a baj, hogy szar emberek ülnek kulcs pozíciókban, mert a rendszerváltáskor nem történt meg az elit csere. Jó példa erre pont a bíróság, ahol hülyébbnél hülyébb ítéletek születnek, és csak minimálisan a politikai nyomás következtében. Egyszerűen ebben az országban az emberi minőséggel van baj. A demokrácia nem az egyetlen egy államforma ami jó lehet, mert minden társadalmi környezet más. A magyar történelemből is számtalan példát lehetne felhozni az emberi minőség fontosságára. Ezt leegyszerűsítve voltak silány királyaink meg kiválóak is! A rendszer ugyan az volt, csak az emberi minőség volt más. Demokrácia ugyanígy működik csak ott három lehetőség van:
  1. Sok silány, mint nálunk.
  2. Sok kiváló ember, mint ahogy elvileg lenni kéne.
  3. Vegyes, mint általában szokott lenni.

  Alapvetően nálunk azért rossz a rendszer, mert rossz emberek vezetik és változtatni csak az ő pozíciójukból lehetne. Erre a legjobb példa az, hogy bármi jót átveszünk nyugatról azt úgy alakítjuk át, hogy szar legyen. Mert akik átalakítják azok is szarok, nem a közösség érdekét nézik. Az “egykapus ügyintézés” az egy jó ötlet. (azt hiszem Új-zélandi piaci modell a neve), ezt mi átvettük és párhuzamosan üzemeltetjük a régi elavulttal+ kitaláltuk, hogy nálunk egy ügyintéző nem mondjuk minden adóügyet intéz , hanem mindent, a földhivatalit is XD Vicc az egész. Vagy a PPP. Korporatív-Etatista modell, Németországból. Náluk elvileg mindenki jól jár, nálunk meg csak a haveri cég az állam kárára…. Nah ez itt a probléma, remélem sikerült jól leírnom. Honvédelemben detto ilyen impotensek!

 42. Naigen, de egy elvileg jól kitalált és megépített renszer gyenge “emberi minőséggel” is működőképes kéne legyen. Az, hogy a bírák balfasz döntéseket hoznak politikamentes ügyekben is, lehet, hogy a szakmai inkopetenciájuknak köszönhető. Vagyis tettünk egy kört és feltehetjük a kérdést, hogy mit keresnek inkompetensek a rendszerben stb. stb.
  De ugyanilyen inkompetenciát az adminisztráció minden részlegében megtalálsz.

 43. Mackensen szerint:
  2012. május 16. szerda @ 12:03

  Hát igen, megint odajutottunk, hogy minden úgy rossz ahogy van, hiszen nem történt elitcsere és akik bekerültek az elitbe azok se jók semmire, akárcsak a rendszer amit működtetnek:(

 44. Üdv Fiúk!

  Mac:

  A Nyugat és a nagy általánosságban nyugatinak nevezett társadalmakban a legnagyobb probléma a plutokrácia, mint önálló (és lassan egyetlen) hatalmi ág megjelenése.

  Ezt a jelenséget illetve az emögött meghúzódó összefüggéseket szokták sokan és tévesen összeesküvés-elméletnek titulálni és leszólni. Pedig ez így működik, nem kell messzire menni, tessenek csak megnézni, hogy egy átlag magyar kistelepülésen az állami és uniós források elosztásánál micsoda sz.rkeverés megy a háttérben. Ott nem számít, hogy ki fityeszes, ki maszopos. Minél nagyobb a tortaszelet, annál inkább elsikkadnak az eszmei ellentétek – igyekeztem nagyon finoman megfogalmazni a mindennapi kis helyi opportunizmust

  Hiába van demokrácia, hiába vannak választások, a képlet nagyjából ennyi:
  – valójában két oldal közül választhatsz (Anglia: munkáspárt vagy konzervatívok, USA: demokrata vagy republikánus)
  – mindegy melyikre szavazol, a „publikus” hatalom béklyóba van verve (pénzügyek, adósság, fiskális vállalások, stb., akinél a pénz, az diktál)
  – bármilyen próbálkozás a jelenlegi monetáris viszonyok megváltoztatására egyenlő lehet Dallas+Kennedy vagy Líbia történetével, finomabb kivitelben egy eltűnt szakdolgozat vagy plagizált doktori olcsó cirkuszával

  Ázsia előnye ebből a szempontból az alapkultúrájukból ered: Ázsia kaptártársadalom, a nyugati individualista. Egy kiélezett gazdasági/társadalmi/katonai helyzetben egy ázsiai magállam sokkal hatékonyabban képes megmozgatni az egész társadalmat egy irányba, mint egy európai vagy egy alapvetően európai kultúrkörből „szocializálódott” amerikai rendszerben.

  Egy kínai két marék rizsért egész nap robotol, egy japán vezérigazgató akkor sem menne szabadságra, ha a szakszervezet küldené. Ugyanakkor a nyugati ember hasonló helyzetben belázad, felmond, perel – vívja az egyszemélyes háborúját a világgal.

  Egyet jegyezzen meg mindenki:
  „A hatalom mindig büdöset sz.rik és sohasem töröl segget.” Azt ugyanis velünk törölteti ki.

  A J-20-ra még később visszatérek!

  Fip7:

  Köszönet a megerősítésért.

  Én nem vagyok ellene az OFF témának, amennyiben
  1. kapcsolódik szegről-végről a cikk témájához
  2. sokakat érdeklő téma kerül terítékre – és itt az „érdeklő” szón van a hangsúly!

  Más érdeklődni, más fikázni és megint más ész nélkül fújni a magunkét.
  Nem tudom, ki hogy van vele, de múlt pénteken estére én akkor éreztem magam tök egyedül, amikor feljöttem az oldalra, holott pont fordítva kéne, hogy legyen. És szerintem nem csak én éreztem ezt.

  Lenne egy csomó olyan téma, ami kőkemény katonai vonatkozású, biztonságpolitikai csemege lehetne, de nem lehet kitárgyalni, mert azonnal konteót kiabálunk. És mi van, ha kiderül egy szép nap: mégis igaz volt? Volt erre már néhány példa a történelemből.

  Üdv: M

 45. Üdv Forest!

  Egy ideje figyelem, hogy mit csinálsz, csak az a baj, hogy sokaknak nem fog összeállni a kép, amikre utalni akarsz.

  Valaha régen Árkus József Parabola című műsora volt az, ahol görbe tükröt tartva egy kifordult világ elé elég egyenes képest adott a helyzetről. Nekem hiányzik az a régi műsor.

  Üdv: M

 46. Montezuma

  OFF Írásod remek. Viszont az egyén szabadsága az egyén rabsága is egyetembe. Nyugati társadalmakra erőltettet populizmus. A régen létező közösségi rendszereket igyekszik szét zúzni. Az ember már csak egyén ként probléma létezni nem pedig egy közösség része vagy kis közösséget részeként. Ebből adóan kiszolgáltatottabb, irányíthatóbb. Mivel ha bajba van nincs igazán védő háló mögötte. Egy egészséges közösség figyel a tagjaira. ON ON ON

 47. Monyok:

  „Egy egészséges közösség figyel a tagjaira.”

  Ha jobban belegondolok, akkor ez természetesnek tekinthető, még az állatok is jobban vigyáznak egymásra, mint sokszor az emberek önmagukra.

  De vannak aggályaim az olyan közösségekkel kapcsolatban, akik nagyon-nagyon vigyázni akarnak rám, még akkor is, ha én ezt köszönöm, de nem kérném.
  Én nem attól tartok, aki az igazságot keresi, hanem attól, aki hirdeti. ;)

  Mac:

  Mivel sokatokhoz képest gyakorlatilag semmit sem tudok a katonai repülésről, így magáról a gépről sokat nem tudok mondani. Nekem speciel tetszik, de ez tényleg csak ízlés kérdése (oké, végül is a SZU-22 is tetszik, ez van).
  Főleg szemből! A J-20 arca szemből nyers agresszív, az F-22 hozzá képest egy jóképű srác, a Pak-Fa meg egy dögös csaj. Elnézést kérek mindenkitől, de ennél jobban nem tudom megfogalmazni azt, amit általános laikus sztereotípiának neveznék: ha egy fegyver látványra is veszélyes, akkor biztos valójában is az…

  De nem ez jutott eszembe a képekről, hanem az, hogy látom, már két darabbal játszanak arrafelé. Ezek szerint lehet, hogy tényleg komolyan gondolják a témát. Mikorra akarják ezeket hadrendbe állítani a kínaiak?

  M

 48. Azoknak, akik még kételkednek az MH harckocsizó- és tüzér fegyvernemének jövőjében:

  “Középtávon az országvédelmi képességek helyreállítását, a korábban csökkentett fegyvernemi képességek (harckocsizó, páncéltörő, tábori tüzér tűztámogató, hídépítő, légvédelmi rakéta) visszaállítását említette fő célkitűzésként. Mint mondta, az országvédelmi feladatokra való képesség erősítése folyamatban van, és átalakítás alatt áll ”

  http://www.honvedelem.hu/cikk/31832/nemzeti-onerovel-es-szovetsegi-tamogatassal-valosithato-meg-a-haza-vedelme

 49. Monte: Egészséges, pedig nem extrém! Valamint egy jó közösség 1-2 évtized alatt kapja meg végleges formáját ha előtte nem létezett.

  J-20 nem lehet mégis csak valami kísérleti egér! Valamint míg komolyabb vasak jönnek hiányt pótol.
  Méretei engem mindig egy távolsági csapás mérőre emlékeztetnek F-111.

  Tankman legalább elvi szinte egy tárcánál kompetens vezetők vannak jó hír. Van jövőkép ráadásul reális.

 50. tankman

  Van egy jó hírem
  1 a szocik megosztottak DK VS MSZP
  2, szocik szavazó tábora 60 és a halál között van. Így számuk évről évre csökken.
  A jelenlegi kormány bázisa a 90 évek elején 20-30 korosztály aki fiatalnak szabadnak és demokratának érezték magukat.

  Az én korosztályom most 16-25 éves diák fiatalok meg zömmel radikálisok.
  Az tök mindegy hogy szélső liberális vagy nemzeti.
  Megjegyzem mind a kettőnek meg van a kultúrája öltözködése, zenéje, hajviselete.
  Ami már nem is politikai meggyőződés hanem egy életmód.

  Szumma szummárum. A ésszerű honvédelmi fejlesztési tervek nyugodtan pihenhetnek.

 51. Látható, mintha igyekezne kommunikálni több irányba, üzenni úgymond a tárca, hogy fejlesztések lesznek.
  Ne feledjétek, mindez pénzbe fog kerülni, el is kell fogadtatni egyrészt a társadalommal majd, valamint a politikai élet szereplőivel is.
  Igaz, az utóbbi, nem olyan lényeg, lévén ők csak ellenzék most, de azért nem árt ha megértik, miről is lesz szó.
  Mert ők csak a leépítést ismerték.
  A társadalom irányába még szélesebb körű, hatékonyabb tájékoztatást sem tartanék haszontalannak.
  Az átlag ember szintjéig sem árthat eljutni, hogy megértsék a szélesebb rétegek is, miért fontos a honvédelem, miért kell tehát rá költeni.
  Hisz az átlag honpolgár, nem foglalkozik ezzel a témával, megvan a maga baja.
  Ugyanakkor, felkapja majd a fejét, ha a híradóban látja, milyen eszközöket is szerez be a Honvédség és az mennyibe kerül.
  Érthetően, türelemmel, többször is, ki kell kommunikálni, mit miért is….

 52. Magyar származású katonát tüntetett ki Obama
  http://kitekinto.hu/amerika/2012/05/17/magyar_szarmazasu_katonat_tuntetett_ki_obama/

  Az új Btk. tervezetről, Tóásó per (videó)
  http://mno.hu/rajatszas/ossztuz-1076679

  Befagyasztás: leállhat Japán olajimportja
  http://mno.hu/kulfold/befagyasztas-leallhat-japan-olajimportja-1076731

  Észak-Korea ismét ügyködik a reaktorral
  http://mno.hu/kulfold/eszak-korea-ismet-ugykodik-a-reaktorral-1076730

  Irán figyelmeztette a Hezbollahot, hogy ne támadjon Izraelre
  http://www.bumm.sk/68763/iran-figyelmeztette-a-hezbollahot-hogy-ne-tamadjon-izraelre.html

  Kína megtorlással fenyegeti Észak-Koreát
  http://mno.hu/kulfold/kina-megtorlassal-fenyegeti-eszak-koreat-1076619

 53. Sziasztok !

  Kíváncsi vagyok, hogy az osztrák Leokhoz milyen kiszölgálóeszközöket veszünk, ugyanis a Bundesheer csak az M-88-as vontató harckocsit használja, továbbá nem rendelkezik hídvető harckocsival sem.
  A jelenlegi VT-55A,VT-72B,JVBT-55A és BLG-60M a T-72M1-es harckocsival egy időben lesz kivonva a Leok beérkezése után…

 54. Újabb robbantás Szíriában

  Szíria messzebb van jelenleg a békétől mint valaha. Újabb autóbomba robbant, a cél ismét a Szíriai titkosszolgálat egyik központja volt, ezúttal Deir al-Saurban. A mostani támadás eredménye 9 halott és több mint 100 sérült, a robbanás után egy 3,5 méteres kráter maradt hátra. Az állami televízió szerint öngyilkos merényletről volt szó, az autó egyes feltételezések szerint 1 T robbanószert tartalmazott. A felkelők vezetői szerint a támadást a kormány rendezte meg és minden kapcsolatot tagadnak a terrorcselekménnyel kapcsolatban.

  Az eseményekkel egy időben, Szíriában rekord méretű lázadások törtek ki Aleppo városában. A hatalom nem nézte az eseményeken szó nélkül és a tüntetők közé lövetett. Sarmada városában is harcok folytak a katonaság és a felkelők között, információk szerint a felkelők több katonai járművet megsemmisítettek. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint eddig 10-12 000 embert öltek meg az 1 éve zajló felkelésekben.

  http://www.sueddeutsche.de/politik/anschlag-auf-geheimdienst-explosion-in-syrien-toetet-mehrere-menschen-1.1361028

  Kemény amerikai kritika a németeknek

  “Egy gyenge Németország gyengíti a szövetséget!” – fogalmazta meg Nicholas Burns egykori vezető amerikai diplomata. Az egykori vezetővel olvasható interjúban kitér arra, hogy Németországnak mint európai vezető hatalomnak több pénzt kell a Bundeswehrre fordítania. A jelenleg a GDP 1,3%-át éppenhogy elérő katonai költségvetés nem elégséges egy ilyen pozícióban lévő országnak. Németországnak nagyobb részt, vezető szerepet kellene vállalnia és példát kellene mutatnia a többi EU országnak. Kritikaként fogalmazta meg továbbá a németek Líbiával kapcsolatos álláspontját is. Az amerikai szerint miközben Németország gazdaságilag vezető pozíciót őriz, addig katonailag bujkáló politikát folytat. Egy korábbi írásában a Burns a németeket “egy elvesztett (bukott) országnak” nevezte. Burns továbbá felhívta a figyelmet Törökországra is, akit szerinte ezidáig másodvonalas NATO tagként kezeltek azonban mára egyértelműen térségének vezető hatalmaként kell kezelni és ennek megfelelő pozíciókhoz kell juttatni a NATO-n belül.

  http://www.sueddeutsche.de/politik/us-kritik-an-berlin-vor-dem-nato-gipfel-ein-schwaches-deutschland-schwaecht-auch-die-allianz-1.1360020

  2014 után Németország évi 150 millió euróval fogja támogatni Afganisztánt

  http://www.sueddeutsche.de/politik/nach-abzug-der-bundeswehr-deutschland-unterstuetzt-afghanistan-mit-millionen-euro-1.1358969

 55. Ingatlaneladási láz az osztrák Bundesheernél

  A 2006-os reformok óta a Bundesheer összesen 118 ingatlant, kiképzőközpontot és raktárat értékesített. Az ingatlaneladások Norbert Darabos 2007. január 11-ei kinevezése óta kapcsoltak “turbó fokozatba”. Legutóbb a Dachsteinben található hegyi kiképzőközpont került árverezésre, az 53 000 m2-es hegyi kiképzőközpont mindössze 173 000 euróért kelt el. A Bundesheer az eddigi 118 eladott ingatlanjából 166,5 millió eurós bevételt könyvelhetett el.

  A SIVBEG nevű cég, (melyet kifejezetten a Bundesheer ingatlanjainak eladása céljából alapítottak) jelezte, hogy hamarosan további nagy mennyiségű ingatlant kívánnak értékesíteni. A legújabb eladásra kínált ingatlan a 437 000 m2-es erdőrészt, 10 objektumot és 13 föld alatti robbanószer raktárt magába foglaló linzi bázis.

  http://www.krone.at/Nachrichten/Bundesheer_verschleudert_Uebungsplatz_in_OOe-Kostete_nur_173.000_Euro-Story-310502

 56. forest szerint: 2012. május 19. szombat @ 18:20

  “a Bundesheer katonái még a biciklinek is örülni fognak.”

  Nem rég olvastam valahol hogy a svájci katonáknál most rendszeresítenek új biciklit. (Drágább mint amit nálunk a postásoknak akartak rendszeresíteni és botrány lett belőle.)

 57. Leállították az speikkogeli radart Ausztriában

  Egy rutinvizsgálat során fedezték fel az osztrák Bundesheer szakemberei, hogy az osztrák légtérellenőrzés legújabb egységének számító Speikkogel hegységbeli radarjuk kupolája megrepedt. A repedést nagy valószínűséggel villámcsapás okozta. A sérülés olyan mértékű, hogy felmerült a beomlás veszélye is. Ezért elrendelték a radar azonnali leállítását és környezetének biztosítását. A javítás hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat, a költségek több százezer euróra rúghatnak.

  http://www.ots.at/presseaussendung/OTS_20120517_OTS0033/bundesheer-radarstation-am-speikkogel-voruebergehend-ausser-betrieb

  Az olasz hatóságok lefoglalták Gaddafi vagyonát

  Az olasz hatóságok lefoglalták Gaddafi Olaszországban befektetett vagyonát. Mintegy 1,1 milliárd euro értékben. Gadaffi számos olasz cég részvényeit birtokolta, több számlát is vezetett ott illetve több mint 150 hektárnyi földet birtokolt Pantelleria szigetén.

  http://www.spiegel.de/politik/ausland/italien-beschlagnahmt-gaddafi-vermoegen-in-hoehe-von-1-milliarde-euro-a-824419.html

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.