|

NATO szabványos rendszereket kapnak az orosz hadihajók

Az orosz haderő vezérkari főnöke, Nyikolaj Makarov tábornok a napokban úgy nyilatkozott, hogy a kalózvadászatot a NATO-val karöltve végző Oroszország a hatékonyabb együttműködés érdekében NATO szabvány kommunikációs rendszerekkel szereli fel hadihajóit.

„Úgy döntöttük NATO standard navigációs és kommunikációs rendszerekkel látjuk el az orosz hadihajókat a kalózkodás elleni globális küzdelem koordinálásának megkönnyítése érdekében.” – nyilatkozta Makarov szerdán, a Brüsszelben megtartott NATO – Oroszország Tanács ülése során megtárgyalt kérdés kapcsán.

A NATO nevével fémjelzett – 2014-ig meghosszabbított – Operation Ocean Shield keretében Kelet-Afrika partjai mentén, azon belül is elsősorban Afrika szarvának környezetében ténykedő hadihajók között immáron évek óta található egy orosz hadihajó is – legtöbb esetben egy Udaloj-osztályú romboló és kísérete. 2008 óta az orosz hadihajók több mint 130 kereskedelmi hajót kísértek át a kalózveszélyes vizeken, illetve tudatosították a helybéli pirátokkal, hogy jobban járnak, ha nem keresztezik orosz hadihajó útját.

Jelenleg egyébként az orosz Északi Flottához tartozó Vice Admiral Kulakov hajózik az Adeni-öböl irányába, hogy május elejétől Oroszországot képviselje a régióban.

4 hozzászólás “NATO szabványos rendszereket kapnak az orosz hadihajók”