|

Brit-japán összeborulás?

A hírek alapján a jövőben Japán és Nagy-Britannia közösen kíván fegyvereket fejleszteni, ami a mai világban nem nagy hír, kivéve, ha figyelembe vesszük azt, hogy Japánban ez tiltott.

Pontosabban eddig tiltott volt és itt a múlt időn van a hangsúly, mivel a japán kormányzat még decemberben „lazított” kicsit egy 1967-es törvényen, amelyben kimondták, hogy szigorúan ellenőrzik (de még inkább tiltják) a külföldre történő fegyvereladásokat (amibe bele tartoznak a fejlesztések is). Tehát ebből fakadóan a japán vállalatoknak tilos volt külföldi cégekkel közös katonai fejlesztéseket folytatni, illetve fegyvert eladni idegen országoknak.

Az ATD-X-ről elérhető egyik legelterjedtebb grafika| Forrás: Asian Defence ,

Egy japán napilap, a Sankei Shimbun cikke szerint a japán miniszterelnök, Noda Josihiko április folyamán meglátogatja brit kollégáját, David Cameront, ahol majd igyekszik a katonai partnerség kialakításában. Ezen törekvése minden bizonnyal sikerrel is jár majd, mivel a brit félnek már korábban is voltak javaslatai a közös együttműködésre négy eszköz fejlesztésében, például a 155 milliméteres önjáró tarackok automata töltőrendszerénél.

De nem csak az említett négy fejlesztésnél várható együttműködés a jövőben, mivel az átalakított törvény több japán vállalatnak is lehetővé teszi, hogy ezután nemzetközi katonai projektekben vegyen részt, külföldi vállalatokkal folytasson közös fejlesztéseket, illetve fegyvereket exportáljanak. Persze ezt sem ész nélkül, azért vannak megkötések is: csakis amerikai és európai cégekkel lehet együttműködni, valamint fegyvereket is csak (kicsit paradox módon) „békés célokra” lehet eladni, mint például az ENSZ békemisszióiban történő hasznosításra.

Szerző: GrGLy

—–

Jelen írás a HTKA Lapcsoport által szervezett Hír- és Cikkíró versenyre érkezett és megfelelőnek ítéltetett a publikációra. Amennyiben Te is szeretnél indulni a nyereményekért vagy csak szeretnéd megmutatni a világnak eddig rejtegetett írói vénád, akkor ne habozz, jelentkezz gyorsan! Részleteket ide kattintva olvashatsz!

7 hozzászólás “Brit-japán összeborulás?”

  1. A „békés” célú 155-ös önjáró tarack beindította a fantáziámat,lehetne vele rizssegélyt juttatni Észak-Koreába vagy mesterséges lavinákat indítani az Alpokban megelőzés céljából,esetleg közeli települések közötti nagyongyorsposta szolgálatot indítani.A békés célú lopakodó meg nyugdíjazza a jó öreg Rudolfot télapónál,kap egy piros radarkúpot meg néhány csengettyűt és mehet a meglepi.