|

A Dauntless kihajózott a Falkland-szigetek felé

Az idei évben a Royal Navy Type 45 / Daring-osztályú légvédelmi rombolói úgymond tényleg elkezdenek dolgozni. Értendő ezalatt az, hogy a hadrendbe állításukat követő hajókázások és gyakorlatok sora után a két elsőként átadott Type 45-ös immáron éles bevetésre kihajózván hagyta hát mögött honi kikötőjét.

No persze ebben nincs semmi új, hiszen ezt már az év elején bejelentették az angolok. A sort egyébként a hajóosztály névadója, az HMS Daring (D32) nyitotta – a Portshmouth-ból január 11-én kihajózó romboló az HMS Argyl-tól vette át London Szueztől keletre meglévő érdekeltségeinek védelmét.

Az április 4-én kihajózott HMS Dauntless és ellátóhajójának legénysége némiképp délebbre hajózik, útja a Royal Navy-nek az Atlantic Patrol (South) megnevezésű programjának része. Ennek keretén belül London 1 romboló vagy fregatt és ellátóhajója formájában biztosítja a folyamatos haditengerészeti jelenlétet a Déli-Atlanti-óceánon és a Nyugat-Afrikai régióban az Egyesült Királyság saját érdekeltségei, valamint a Nemzetközösség és a Brit Tengerentúli Területek és végül a baráti államok védelme érdekében.

A Brit Tengerentúli Területek elhelyezkedésének térképe

A Brit Tengerentúli Területek elhelyezkedésének térképe | ,

Gondolom nem lepünk meg azzal senkit sem, hogy ezen rutin őrjáratok legfontosabb eleme a Falkland-szigetek, valamint a Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek feletti szuverenitás folyamatos hangsúlyozása, a London által megváltoztathatatlannak minősített felállás Argentína orra alá dörzsölése.

A Royal Navy szerint puszta véletlen, hogy a legmodernebbnek számító hadihajójuk 1 nappal annak 30 éves évfordulója előtt hajózott ki, hogy az HMS Hermes és az HMS Invinvible repülőgép-hordozók 1982. április 5-én útnak indultak a Falkland-szigetek felé.

A 30 évvel ezelőtti dél-atlanti események óta az év nagy részében tartózkodik brit hadihajó a Falkland-szigetek közelében – az időszakosan megjelenő nagy harcértékű hadihajók mellett állandó jelleggel ott tartózkodik egy őrhajó is, mely a 2007-2012-es időtartam vonatkozásában az HMS Clyde. (Az év felét a Brit Antraktiszi Területen tölti egy jégtörő is amúgy – amit kényszerből jelenleg Norvégiától bérelnek.) No és ne feledkezzünk meg a silent service-ről sem, hiszen adott esetekben angol atom-tengeralattjáró is ólálkodik arrafelé.

Királypingvin kolónia

A szuverenitást nem megkérdőjelező hűséges alattvalók – királypingvin kolónia valahol Déli-Georgia szigetén | Forrás ,

Az immáron több évtizedes múltra visszatekintő jelenlét Argentínának persze továbbra sem tetszik: az HMS Dauntless-nek a térségbe küldésének korábbi bejelentése után azzal vádolta Londont, hogy az militarizálja a Dél-atlanti-óceánt – ennek megakadályozása érdekében pedig az ENSZ-hez kívánnak fordulni.

7 hozzászólás “A Dauntless kihajózott a Falkland-szigetek felé”

  1. „Ennek keretén belül London 1 romboló vagy fregatt és ellátóhajója formájában biztosítja a folyamatos haditengerészeti jelenlétet a Déli-Atlanti-óceánon és a Nyugat-Afrikai régióban az Egyesült Királyság saját érdekeltségei, valamint a Nemzetközösség és a Brit Tengerentúli Területek és végül a baráti államok védelme érdekében.”

    Kurvára kevésnek tűnik egy ekkora hatalmas területre egy romboló vagy fregatt.Mondjuk a Falkland-ot leszámítva, máshol nem forró a pite, az Ádeni Öböl kalózainak kergetését meg szinte teljesen ráhagyták az orosz flottára…

  2. Hát úgy tűnik most a Falkland sem lesz az egy ideig…Az argentínok az ENSZ-hez fordulnak.
    Bár azt nem értem miért, hiszen úgysem fog történni semmi.
    Ennyi erővel az USA-t is az ENSZ elé citálhatná néhány ország;-)

  3. Nagyon-nagyon nem szeretném ha félreértené bárki amit most írok. Ha a moderálás kifogásolja, nyugodtan törölje. Hozzászólásomat nem vitaindítónak szánom.

    Csak éppen az jut eszembe, hogy minket, magyarokat hányszor intenek csendre, ha megpendítjük Trianon kérdését. Aztán látjuk, hogy egy nyúlfarknyi sziget micsoda konfliktusforrás és presztízskérdés mondjuk az angolok számára, akik eddigi életükben a gyarmataikból nemzeti felemelkedésüket finanszírozták. De neeem, nem tudnak lemondani egy kis szigetről se.

    De osztani másokat hogy törődjenek bele a történelmi változásokba, na azt szabad.

  4. Molni, abban igazad van, hogy az a „NAGY MAGYARORSZÁG” valójában nem magyar terület volt etnikailag. (mondjuk az Adria partjainak területe csak elvétve hallott magyar szót) Erdély egy része se, a Felvidék jelentős része valóban nem magyar volt a szó teljes értelmében, a horvát területekről is ugyanaz elmondható. De még így is marad egy jó másfél Magyarországnyi terület, ahol szín magyar lakosság volt.

    Na mindegy, tudom, hogy ezen már csak egy valóban kiteljesedő EU fog változtatni a határok lebontása, és az érdekek szövetsége mentén. Nem is azért hoztam fel, hogy itt valamiféle revíziós törekvést képviseljek.

    Csak az arányok ütötték meg a szememet. Egy apró szigetért mi mindent megmozdítanak. …és néhány ezer lakosért.

    De hogy mondjak még egy érdekes esetet, amikor ez a politika szimpatikus is lehet: Fa Nándorék amikor a Szent Jupáttal hajózták körül a világot, kikötöttek egy olyan szigetkén, ( Tristán da Cunha )ahol néhány száz brit állampolgár élt, és az érdekes az volt, hogy minden előnyét élvezhették a brit felségterületnek, minden elszigeteltségük ellenére. Jó volt olvasni olyan esetről, ahol egy kis közösség teljes mértékben támaszkodhat nemzete segítségére.