|

Royal Navy: kölcsönhajóval a Falkland-szigetekhez

A Brit Királyi Haditengerészetnek a Falkland-szigetek környékén és a Dél-Atlanti-óceánon tevékenykedő eszközparkja alapvetően négy hajóból áll össze: a nagy területeket bejáró rombolóból/fregattból és az azt hűségesen követő ellátóhajóból, egy a Falkland-szigetek partjai mentén tartózkodó őrhajóból (ez a 2007-2012 időtartam alatt a módosított River-osztályú HMS Clyde) és egy, a Brit Antraktiszi Terület környékén az év felében tébláboló jégtörőből.

HMS Cylde

Az HMS Clyde helyi lakosok társaságában 2011. május 2-án. | Fotó: BAE Systems ,

A Royal Navy-t egyelőre még nem tépték szét annyira a költségvetési megszorításokkal, hogy az Atlantic Patrol Task (South) ne állhasson elő, ám az kétségtelen, hogy 2008 óta nincs jégtörőjük a térségben, ugyanis a korábban ezt a feladatot ellátó HMS Endurance 2008 decemberében kis híján elsüllyedt Chile partjai mentén: a géptermet jelentős mennyiségű tengervíz árasztotta el, amitől nem is tudtak kiszivattyúzni, a béna kacsaként sodródó hajót egy chilei vontatóhajó húzta be Punta Arenas kikötőjébe. A hajó helyreállításának költségeit 30 millió fontra becsülték, amit a 2009 első felében az MV Target fedélzetén hazalovagoló jégtörőre még nem költöttek el. (Szerepét azóta részben az HMS Scott oceanográfiai hajó vette át.)

HMS Endurance a Weddel-tengeren

Az HMS Endurance 1990-ben bérlés tárgyát képezte, majd 1991-ben megvették a norvégoktól. A fenti fotó 1992-ben készült a hajóról a Weddel-tengeren ,

Az MV Target hazafelé viszi a pórul járt jégtörőt

Az MV Target hazafelé viszi a pórul járt jégtörőt ,

2010 szeptemberében már az a pletyka kapott szárnyra, hogy az HMS Endurance várhatóan lángvágós kezelést kap, majd 2011 márciusának vége felé bejelentették, hogy míg végső sorsát eldöntik, addig 3 évre kibérlik a Norvégoktól a MV Polarbjorn nevezetű jégtörőt. Az immáron HMS Protector név alatt futó norvég jégtörő már korábban megérkezett Portshmouth-ba, ám még nincs kész arra, hogy meginduljon dél felé.

HMS Protector

A Portsmouth-i érkezés – ahol a MV Polarbjorn-ból HMS Protector lett | Fotó: Brian Burnell ,

A G C Rieber Shipping-től 40 millió fontért bérelt hajón ugyanis némi módosításokat kell eszközölni, hogy megfeleljen a Royal Navy támasztotta követelményeknek. Ezek elvégzése után a hajó aktív állományba vétele június 23-val esedékes.

46 hozzászólás “Royal Navy: kölcsönhajóval a Falkland-szigetekhez”

  1. Szerintem ha az angolok időben észre vennék akkor tudnának reagálni az argentin flotta felvonulására , és még a szigetek elérése előtt 3-4 tengóval megtámadhatnák , és elsüllyeszthetnék az argentin flotta jelentős részét , a többiről meg gondoskodnak az időközben a szigetre telepített repülők.

    OFF

    Ismered-e a Sonalysts Combat Simulations – Dangerous Waters című játékot? Irdatlan jó szimulátor , főleg ha tengóval vagy , de az orion és a mh-60 se rossz! Ja és ott van még az OHP is. :)
    Én személy szerint tengós vagyok a játékban , főleg 688(I) illetve Akula classú hajókkal portyázok.
    Legutóbb kemény 60 perc alatt Akula II-vel + egy társal ( ő is Akula II ) , simán szétvertünk 1 konkrét amerikai LHD köteléket , s mind a kettő Wasp a tenger fenekén volt a 60. percben és nem egyedül volt ott…

  2. Ha argentinok támadnának, akkor brazilokkal karöltve tennék, mert leosztanák a környékbeli olajat, de a jelenlegi katonai doktrína szerint NATO tagot megtámadni azt jelenti, hogy az USA-t támadtad meg és egyből ott terem 2-3 CVN az atlanti vizekről.

  3. „Szerintem ha az angolok időben észre vennék akkor tudnának reagálni az argentin flotta felvonulására ,”

    Nem a flottafelvonulassal kezdenek.

    Kezdenek azzal hogy a tengoik altal partratennenk par spec ops csoportok akik lerendeznek a fobb problematikakat, mint pl a Tajfunok es a Rapier utegek. Ezzel egy idoben jonne a legi lepcso es mivel nekik csak 500 km az utanpotlas es mar barati legterben igy nem tartana sokaig max 2-3 napig az ellenallas, ha csak nem kapnanak parancsot elobb a Brit katonak a megadasra.

    Az Arg ok sajat D/E tengoik is veszelyesek a Brit tengokra es felszini hajokra. Szoval ott a komolyabb eroatcsoportositasig az Arg ok operalnanak mig a Brit tengosok lesnek az alkalmat hogy valamibe belemarhassanak. A’la HMS Conqueror

    Nem ismerem a jatekot sajna.

  4. „Szerintem a brazilok nem lennének olyan hülyék , hogy neki menjenek a NATO-nak , és amennyire én tudom utálják az argentinokat , szóval előbb szállnának be az angoloknak az oldalán.

    A Brazilokat mostansag erosen bujtogatja kina. Ennek koszonheto hogy mar felnyiltan is az Arg ok melett allnak. Az egesz egy domino efektusba tud atmenni nagyon konyen.

  5. A britek ütőképesebb tengeri haderőt tartanak lenn a térségben, mint amit az argentinok most el tudnának juttatni egyáltalán a szigetekig és akkor még a totális brit légifölény szóba se került. Egy Albánia lerohanja Itáliát mert az olasz vezetők éppen ungabungáznak szcenáriót fejtegettek, csak szólok!

  6. Háát lehet , hogy igazad van , de az angol hírszerzés szerintem csak megsejtene valamit , és az amik is szives örömest beszállnak 1 kis hírszerzési infóval az angolok oldalán szerintem.

    A játékot szerintem szedd le. Csak a manual-ja szar 560 oldal. A készítők pedig 1990 óta csinálnak tengó szimulátorokat. Egyszerűen tökéletes. Ja és lehetek benne ausztrál tengó ellen , úgy hogy én kínai Kilo capitan-ja vagyok . :)
    Ha kell linkelem a letöltésnek a helyét.

  7. Argentína növekszik és a katonai kiadásai is nőni fognak, új repülő és tengeri egységeket fognak beszerezni. Brazília mostanság igen gyakran a független dél-amerikai külpolitikát pedzegeti, elutasítja a Monroe-elvet, a dollár világvaluta szerepét, így a 21. század hajnalán és erősen keletbarát politikát folytat.
    Argentínával komoly háborúi voltak egészen a 20.sz.-ig, de most barátinak mondható a kapcsolatuk és közelednek egymáshoz, főként az olaj terén és a külpolitika terén vannak egy platformon.

  8. Amúgy lassan az összes latin-amerikai ország kezd egy platformon lenni, kivétel Chile, ők rendesen fegyverkeznek is emiatt és nyersanyagban igen gazdag az ország mellesleg, szerintem őket fogja egy latin koalíció a leghamarabb megtámadni, az „újbolivárok” csoportja.

  9. Csile is tavolodik a Britektol. Raadasul egy eve az USA is tett egy amolyan biztato elszolast amikor azt uzente a feleknek hogy bekesen rendezzek a kerdest, targyalasos alapon. Ezzel pedig a Britek kizarolagos felsegjogat kerdojeleztek meg kimondatlanul. Volt is dobbent csend a Briteknel.

  10. OFF

    Korabban csevegtunk itt arrol hogy mennyire hatekonyak az orosz csoves CIWS rendszerek. Anno irtam hogy a szakma sokra nem becsuli oket mert olyan minoseg ingadozasi problemakkal kuszkodnek illetve a stabilizalo rendszeruk annyira szar hogy sokat ezek nem ernek.

    Az Indexen talaltam ezt a linket ahol szepen latszik hogy egy hajo meretu celra milyen szorast produkal az orosz 30 milis.

    http://www.youtube.com/watch?v=rDmdtcyDVlg&feature=player_embedded#at=120

  11. Dél-Amerikaiak jönnek fel, mint a talajvíz, az argentín nuki tengóról nem tudtam, de ha a brazilok Rafit vesznek, akkor ők is kapnak francia nuki tengót. Milyen egyedi meghajtásra vagy megoldásra gondolsz az argentinoknál ?
    Amúgy Uruguay és Paraguay akik hagyományosan nyugati orientáltságúak voltak, ők is rendes pálfordulást tettek az utóbbi időkben.

  12. Az Argentinoknak ket kulonallo dolguk van. Egyreszt nemet D/E tengoik, masreszt igen fejlett torpe nuki reaktoraik vannak. Azon dolgoznak hogy egy energiatermelo cca 3 kobmeteres reaktort ( minden segedberendezessel ) beepitsenek egy tengoba tisztan energitermelesre. A probauzemet 2015 re igertek.

  13. Az elég impozáns.
    A szomik meg tanulhattak volna egy kis történelmet az orosz néplélekről, na meg mellette egy kis földrajz tudás sem ártott volna, a zászlót legalább felismerték volna. Ivánék úgy döntöttek, hogy nem akarják őket etetni a dutyiban, megoldották okosba.

  14. Sajna ebbol a kaloz fele valamibol az indonez szigetvilagban is akad , es nem keves. No meg szeretnek bejonni az Ausztral felsegvizekre hogy a sok jachtos uzletembert levegyek, vagy eppen megoljek es elvegyek az egesz hajot.

    2008 ban volt egy probalkozas reszukrol hogy a fedelzetre szallo tengereszekre ralojenek. Ket halott ket sebesult 2 masodpercen belul az o oldalukrol, es mindenbe belegyezo rugalmas magatartas lett az eredmeny.

  15. V.I

    Kell lennie felszini celpont elleni uzemmodnak is. De maga a szoras a lenyeg mert nem rantgatja semmi a csovet egyszeruen ilyen szorassal jonnek ki a lovedekek.

    Mondjuk a velemenyem az hogy vagy ennyire szar tenyleg a loszergyartasuk, vagy pedig egyszeruen egy nem kelloen karbantartott platforrol lovoldoznek.

  16. Kiváncsi leszek , hogy meddig bírok majd. Én pl az első leszedésnél 1 éve , már 1,5 óra után töröltem , most meg már simán játszok vele 4-5 órát 1 huzamban… Persze most már könnyen játszhatok , mert felvettek oda ahova akartam meg már csak kémiára kell tanulnom…

  17. Veér István Kuruc71

    Valaki írta,hogy azért a nagy szórás mert más filozófia alapján működik minta nyugati rendszerek.Az oroszok eleve nagyobb tűzgyorsasággal dolgoznak.Ami a fontosabb eltérés,hogy ők nem egy lövedék folyamot vezetnek a célpont elé hanem egy lövedék felhőt ezért van az,hogy nagyobb a szórása mint egy Phalanxnak.Amúgy kb minden 10. lőszer fényjelzős és számítások szerint 6-8 találat elég egy B-52 méretű cél megsemmisítéséhez ebből kb az következik,hogy egy rakéta egy lőszer egy bármilyen vadász méretű cél max 2.

  18. Friss hatterhir !

    Címlap
    Belföld
    Külföld
    Európa 2020|
    Európa|
    Wikileaks|
    Fehér Ház
    Bulvár
    Gazdaság
    Tech
    Tudomány
    Kult
    Sport
    Vélemény
    Videó

    RSS
    Külföld
    Kitör-e az újabb Falkland-háború?

    MTI

    2012. február 10., péntek 20:08 | [3 órája frissítve]

    |

    Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken találkozott Hector Timerman argentin külügyminiszterrel, majd arról beszélt: reméli, hogy Argentína és Nagy-Britannia el tudja kerülni a Falkland-szigetek kapcsán kirobbant vita kiéleződését.

    Az ENSZ-vezető a megbeszélésen arról beszélt, hogy aggasztó a két vezetés közötti, egyre erősebb ütésváltás. Az ENSZ örömmel közvetítene a vitában, ha felkérik erre, mondta.

    Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök nemrég közölte: országa hivatalosan panaszt tesz az ENSZ-nél amiatt, hogy a britek egyik legmodernebb hadihajójuk oda vezénylésével súlyosan veszélyeztetik a térség békéjét. Azokra a brit sajtóértesülésekre reagálva, miszerint London egy nukleáris tengeralattjárót is a Falkland-szigetekhez küldene, azzal vádolta meg Londont, hogy atomfegyvereket akar a térségbe telepíteni.

    A két ország 1982-ben 74 napos háborút vívott a spanyolul Malvin-szigeteknek nevezett szigetcsoportért, és a konfliktus harmincadik évfordulójának közeledtével ismét kiéleződött a terület szuverenitása feletti vita. Argentína idén megerősítette területi igényét a Falkland-szigetekre, és felszólította a brit kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat a terület hovatartozásáról. David Cameron brit miniszterelnök erre azonban továbbra sem hajlandó, mondván, hogy ” a falklandiak mindaddig bírják London támogatását, amíg britek akarnak maradni”.

    Az Argentína partjaitól 460 kilométerre keletre fekvő, hozzávetőlegesen 3000 fős lakosságú Falkland-szigetek 1833 óta állnak brit fennhatóság alatt.

    Es ennel vannak sokkal erdekesebb „infok” is az madott temaban. Pl hogy egyes pletyik szerint Argentina lesz a Brahmos elso kulfoldi megrendeloje is es hamarosan be is jelentik.

    Ha igy lesz akkor kisertetiesen hasonlo a forgatokonyv ahoz amikor az elso haboru elott vettek egy marek Exocet raketat.