|

Videón egy Apache lezuhanása

Egy alacsony áthúzást követően ütközött háznak, majd zuhant le egy Boeing AH-64 Apache típusú helikopter Afganisztánban még február 6-án, de az esetről csak most látott napvilágra konkrét információ.

„A Nemzetközi Békefenntartó Erők (ISAF) egyik helikoptere balesetet szenvedett Afganisztán keleti részén. Az eset nem követelt életet, a személyzetet élve menekítették ki a roncsokból, mely az ISAF egyik előretolt bázisa közvetlen közelében zuhant le. Az esemény időpontjában ellenséges aktivitást nem észleltek a környéken. A baleset kivizsgálását megkezdték.” – állt az ISAF múlt hónapi közleményében és valljuk be őszintén, ebből nem lehetett túl sokat megtudni, holott a helyszínen lévők nagyon is jól tudták, hogy mi történt.

Ezt támasztja alá a napokban nyilvánosságra került videó, melyen tisztán látszódik, hogy az AH-64-es pilótája „menőzni akart” és alacsony áthúzást hajtott végre az előretolt, hegyvidéki bázis felett, azonban kihagyta a számításból, hogy a forgószárnyasa nagyságrendekkel kisebb teljesítménnyel rendelkezik magashegyi körülmények között, ám még így is majdnem sikerült elkerülni a közeli házzal való ütközést, azonban a forgószárnyas farokrésze az épületnek csapódott. A gép a mozgási energiájából még emelkedett egy kicsit, majd a pilóta visszafordulva próbált kényszerleszállni a támaszponton. Azonban a földnek csapódó gép elpattant és pörögve a közeli domboldalban állt meg.

Az esetről videó is készült, ám nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a US Army nagy erőkkel keresi a videó készítőjét és kiszivárogtatóját.

51 hozzászólás “Videón egy Apache lezuhanása”

  1. Mák hogy nem halt meg senki.

    Sharky:

    „Gyanítom, ez volt a pilóta utolsó repülése a hadsereg kötelékében.”

    Jó kérdés! Meg is érdemelhetné hogy kirúgják, ugyanakkor veszne vele a sok pénz is amiért kiképezték. Ráadásul most van egy olyan pilótájuk, aki biztosan nem fog már menőzni a helijével. Valamint elkészítette az egyik legjobb pilótaképző videót :)

  2. Nagy az Isten állatkertje, ami nem is lenne gond, de sajnos alacsony a kerítés…
    50 centi és lekaszabolta volna az első két futót és végig csúszik a lapos tetőn…Kicsit jobbra dönti és meghúzza a botot, talán meg is úszta volna…
    Jó, a pilóták vagányak, vakmerőek, de van egy határ ami fölé nem kellene menni bármennyire is tökös valaki!
    Ha marad is tuti lefokozás és alapos vizsgálat elé nézhet az illető. Egy biztos, balett és jégtánc leckéket már nem kell vennie. Az ugrásból indított leszúrt tripla rittberger már megy.

  3. Elnézést, de én egész másképp értelmezem az esetet. A felvételen egy pilótabravúr látható, cél valószínűleg az épület megsturcolása, a tető érintése csak a farokfutóval. Ebből felhúzás, legyezőforduló, ami a megszokott teljesítmény (itt össz-teljesítményre gondolok, azaz, a hajtóművek és a forgószárnyak együttes teljesítménye) hiányában egyszerű földnek csapódással zárult. Forgószárny, vagy merev szárny, mindegy, gondoljatok Soproni Károly MiG-23-asára.
    Ennél az esetnél szerintem a faroktartó gerenda megtörhetett, a transzmissziós tengely ezt csúnyán megérezte, így pár másodperc múlva a gép, a faroklégcsavar műkése hiányában vad pörgésbe kezdett.
    Szerintem ez nem egy kényszerleszállás akart lenni, nem is vagyok benne biztos, hogy az épületnél történt komolyabb baja a gépnek, hanem az elcseszett legyezőforduló okozta közvetlenül a gép vesztét.
    Szerencse, hogy nem lett senkinek se baja.

  4. Pilótabravúr? ez azért kicsit erős. Amit én látok az sajnos a szinte szokványos pilótavagánykodás. Gyanítom ez esetben a pilóta által korábban már többször végrehajtott manővert kísérelt meg végrehajtani, csak közben elfeledkezett a tengerszint feletti magasságról (lecsökkent hajtóműteljesítmény, jóval kisebb felhajtóerő). Nem akarok senkit megbántani ezzel, de sajnos tucatszám láthattunk már hasonlót. Itthon is több repülőesemény történt már „brahiból” vagy figyelmetlenségből. Az általam közelről ismert események nagy része szerencsés eset volt és csak a milliárdos technika lenullázásához vezettek(MiG-29 esetek), de sajnos néha emberéletekbe kerültek (L-39 Alba Fehérgyarmat).

  5. jahh Sharky osztom a véleményed, szerintem sem érintette az épületet, sem képen nem látszik, sem hang nem utal rá egész egyszerűen túl nagy volt a rácsapás sebessége és nem volt elég felhajtóerő hogy elkerülje az ütközést. Hálát adhat a srác a fényességes tekintetű prófétának (hogy áldott legyen a lába nyoma) amiért nem követelt emberéletet az incidens. Igaz a cavalese-i Prowler baleset után is egyszerűen leszerelték a pilótát pedig Ő 20 embert ölt meg a vagánykodással…

  6. ” forgószárnyasa nagyságrendekkel kisebb teljesítménnyel rendelkezik magashegyi körülmények között,,,,”

    Ez azért túlzás ! A többes szám miatt tehát legalább két nagyságrenddel azaz legalább százszorta kisebb teljesítménnyel rendelkezne ami nem helytálló.

  7. Meg vagyok nyugodva, a htka kommentelő közössége minden más mellett a baleseti kivizsgáláshoz is ért. Valóban erősen valószínűsíthető, hogy humán faktor volt kiváltó ok, de hogy milyen tényezők befolyásolták negatív irányba a dolgot, azt nem tudhatjuk. Sokkal bonyolultabbak szoktak lenni a mögöttes okok, mint látszik. De az sincs kizárva, hogy igazatok van, és „sima” fegyelmezetlenség volt. Szerintem az épületet nem érintette a gép, különben rögtön leszakadt volna a farokfutó. A döbbentes számomra, hogy egyáltalán túlélték.
    Súlyid kolléga most is „sírva röhögött”, mint a felrobbanó líbiai tank esetében. Semmi közöm hozzá, szíve joga, számomra ez egyet bizonyít, hogy sohasem látott még súlyos eseményt, amelyben emberek haltak meg, vagy repülőgépek semmisültek meg. Ha látott volna, nem „röhögne sírva” az ilyen és ehhez hasonló eseményeken.

  8. Allesmor hajtóműügyekben Te vagy járatosabb pls segíts ki nagyjából hány % a veszteség nagy magasságban… én min 30-40%ra gondolok. És az már nevezhető nagyságrendnek mivel szinte olyan mintha 1 hajtóművel repülne. Anno a szovjet légierő is az erősebb TV3-117-el szerelt gépeket favorizálta, talán nem véletlen…

  9. aerophyl! Sajnos én már láttam épp elég csúnya dolgot halottat is többet mint szerettem volna. Viszont azt is el kell mondjam hogy a legtöbb esetben bizony az ember volt a gyenge láncszem… El kell ismerjem a líbiai tankos eseten én magam is röhögtem, méghozzá azért mert ilyen balfékeket ritkán látni.

  10. aerophyl

    Apám, mint volt mi-8-as, majd mi-2-es szerelő csak röhögött egyet a videón, mert ez egy tipikus példája annak, hogy hogyan kell úgy vagánykodni, hogy kis híján beledögöljél…

    A líbiai eseten meg már csak azért is feküdtünk mindketten a röhögéstől, mert ez is kitűnően bizonyította, hogy milyen kiváló felszerelésű és kiképzésű „katonák” harcoltak Líbiában…

  11. Valószínűleg nekem nincs túl kifinomúlt humorérzékem hogy nem igazán tudok röhögni mások halálán…vagy szerencsétlenségén.
    A tankos videónál mindenki egyből bal…ozik.
    De mindenki elfelejti hogy a videón látott emberek nem hivatásos katonák.
    A másik meg hogy egyáltalán nem derül ki a videóból hogy mi vólt a lőszer robbanás oka lehet nem emberi hiba hisz egy 40-50éves harckocsi van a képen lehet hogy a löveg zár nem zárt rendesen de az is lehet hogy egy benem tőltetlen lőszer okozott problémát de lehet hogy emberi hanyagság akárhogyis a lehető legsúlyosabb árat fizették érte az életüket. Egy éllettelen test felrepülése majd rongybabaként való alláhúllása számomra nem túl vicces teszem hozzá ha ez nem egy Libiai arab személy lenne hanem egy ami vagy izraeli 100% ig biztos lennék benne hogy nem röhögés lett vólna a komentekbe hanem 1000 rip a hős katonának…
    Az Apaches videó meg valószinűleg tényleg a magaslati levegő hatására bekövetkezett kisseb teljesítmény miatt lett balszerencsés a manőver (ebbe persze a pilóta is hibás hogy a manőver megkezdésekor nem számolt a csökkent teljesítményel)

  12. Amúgy a pilóta nem vagánykodik vagy zsonglőrködik valószínűbb hogy egy bizonyos feladat begyakorlására kapott parancsot a kamerás nem véletlen van ott és veszi az egésszet e feledjük el hogy ez a videó Afganisztán hegyeibe van nem a békés hátországba ugyhogy én biztos vagyok abba hogy ezt a manővert azért csinálta mert parancsot kapott rá.

  13. Nem szakértőként írom, és senki helyet nem akarok okoskodni, csak szigorúan, a vidin látottak alapján.
    Két lehetőség van. Az egyik hogy koccolta az épületet, ami nem teljesen helyt álló, mert ha megnézitek nagyítva, akkor nagy valószínűséggel homokzsákból épített fedezék van az épület tetején és azt érintette. Az meg nem látjuk a képen, hogy van e valami a zsákok mögött. Takarja az épület sarka. Lehet semmi, lehet valami nehéz cucc teszem azt géppuska, ami mégis csak súly és abba ütközve lehet, hogy ettől is kapott a farokfutó nem csak a homokzsákoktól…HA ez a helyzet akkor nem csoda, hogy le akarja tenni, de újból felvetődik a kérdés, hogy miért nem az épület mögé, miért nem keres ott egy alkalmas helyet. Talán mert nem volt. Sok mindent nem látunk a vidiből. Az is lehet hogy a hátsó vezérlés túl nagy ütést kapott és már nem tudta irányítani a gépet.

    A másik, hogy „túl” vagy „el” legyezte a dolgot és nem maradt elég magassága a kivezetéshez. Ez megint felveti, azt hogy ütközött vagy sem…
    Ha nem ütközött, akkor egyszerű pilóta hiba, ha igen, akkor viszont akkor egymás után többször is hibázott.
    Így is úgy is szomorú. Sajnálom a gépet, de nem eset senkinek baja, ami Isteni csoda mivel alig 15 másodperccel a „becsapódás” helyén még vizes vödörrel a kézben sétálgattak az emberek…
    Lehet tévedek, de szerintem ütközött a homokzsáknak (és valami keménynek ha volt) elszállt a vezérlés felemelkedett majd visszafordította a gépet s nem tudta felhúzni vagy nagyon lassan reagált a kormány, esetleg nagyon későn kezdte emelni. Elvégre egy pillanatra szembe repült a Nappal és elvakíthatta pilótát, aki rosszul mérte fel a magasságot.

    Nem okoskodni akartam, csak a véleményemet írtam le. Ha tévedek javítsatok ki nyugodtan.

    A tankos vidi nagyon szomorú.S csak ez egy ember akit látunk kirepülni, pedig nem tudjuk hányan voltak még benne…

  14. Igen balféknek sőt felelőtlen fa..kalapnak tartom azt aki komolyabb ismeret nélkül egy hadieszközhöz nyúl. Tudod amit nem ismerek azt nem piszkálom és ezt tartom egy autónál is nemhogy egy robbanótestnél. Egyébként az izraeli vagy USA katonákat sem siratnám, mivel agresszor államok aljas érdekeinek szolgái. Mint embert sajnálom őket de mint katonát nem. Van olyan barátom aki az IDF egy igen spéci egységénél szolgált és meg kell mondjam hogy ha Ő elmondja bárhol a véleményét Izraelről vagy „azokról a buckalakó militarista nácikról”, akkor azonnal lenácirasszistázzák, pedig neki oszt van papírja róla mekkora zsidaj…

  15. Igen szittya pontosan! De nagy valószínűséggel nem a főnökeitől kapta a feladatot. A végrehajtott manőver a vagánykodjunk és vegyük videora hogy legyen mivel vagizni otthon… Sajnos ugyanilyen manőver volt a Fehérgyarmati Alba baleset is annyi különbséggel, hogy ott a család videozott mivel a srác úgy gondolta házhoz viszi a showt.

  16. Csak az gond hogy ilyen esetben még dollárban is sokmilliós összegekről van szó amit kidobnak az ablakon… Nem is tudom milyen büntetés lenne jogos ezért. Mert a kényszermunka túl kevés… talán kivénhedt hollywoodi tyúkok melletti gigolomunkával megkereshetné legalább a veszteség egy részét, elvégre pilótaként még ha béta is de jó fizikummal kell rendelkeznie :D

  17. Szerintem is borzasztó volt mind a két videó. A tankos ráadásul azért mert az eleje elég komolytalannak tűnt (lézengő, fényképezgető, örömködő emberek, puffogtatnak a messzeségbe). Aztán egyszer csak berobbant a tank és kirepült egy ember…
    A helikopteresnél nem lehet, hogy az utolsó pillanatban megijedt a pilóta, hogy hozzáér a tetőhöz és azért kapta fel olyan meredeken a gépet? Amit az már nem viselt el a visszafordításkor
    Milyen meredeken tud emelkedni egyáltalán egy ilyen gép főleg ilyen hegyvidéki környezetben.
    Egyébként ha ez nem egy hóval borított területen történik szerintem sokkal durvább lett volna. Talán még fel is robban…
    Mindenesetre nem szerettem volna átélni amit a srácok beszíjazva átéltek mikor farok nélkül pörögve elrepült a végén a madár. Remélem addigra már eszméletlenek voltak…

  18. Azért némi lövöldözés is akadt a nagy örömködés közepette… A másik dolog ezzel kapcsolatban hogy egy ilyen csoport viselkedése egyik pillanatról a másikra megváltozhat, az addig oly kedves emberek hipp-hopp elvágják a torkát bárkinek vélt vagy valós okkal. De akárhogy nézem ezeket az embereket mindig ugyanarra a következtetésre jutok : Visszasírják még majd a jó öreg Kdhafi bácsit Líbiában de még az USA vagy az EU is !
    Az Apache-ról : Nem jut eszembe a pontos adat de ha jól emlékszem a futómű csillapító rendszere olyan 15-20m/s becsapódási sebességig a személyzet számára elviselhető mértékűre tompítja a becsapódás erejét. Aki tudja a pontos értéket ne kíméljen írja ide! A kigyulladást viszont kizárnám azt egészen biztosan megakadályozza a defektmentes tank.

  19. Még akkor is ha mondjuk hómentes lenne ez a sziklás hegyvidéki lejtő ahova most becsapódott?
    Csak nézzétek meg az afgán hegyvidéket egy rohadt kősivatag az egész. Csekély vegetációval és éles sziklákkal. Ezen a terepen emberfej nagyságú szikladarabok is akadnak a földön szerteszét (amiket most talán jótékonyan elrejtett a mély hó) azok meg elég szépen lenyúznák a páncél borítást vagy akár az páncélozott üveget is megrepeszthetik.
    Főleg ha azt nézzük milyen sebességgel csapódott be és kb. hányszor pattant meg a földön.
    Ez nem egy „elfogadható” hasra szállás volt, hanem egy rohadt hullámvasút. Szerintem nem volt egy olyan pontja sem a gépnek ami egyszer legalább nem fogott talajt.
    Egy biztos sokkal durvábban roncsolódott volna a gép mint jelen esetben és a roncsdarabokkal kevert kavics törmelék felhő is tuti kicsinált volna néhány bámészkodót.
    Szerintem itt a hó most életeket mentett…

  20. Ahogyan azt már Allesmor Obranna is említette a „lejtős placc” is sokat segített de eleve egy Apache-nak épp a hasa a legerősebb gyakorlatilag tiszta kevlár az egész, csak a külső vékony borítás alu. Szerintem azon kívül nincs is fém benne, a hagyományos páncél túl nehéz lenne ide. Maga a tank megintcsak brutál erős. Nem tudom milyen spec. érvényes rá de mivel öntömítő így elég nagy lyukat kellene vágni rá hogy jelentős mennyiségű üza. folyjon el. Arról nem is beszélve hogy a kerot nem egyszerű meggyújtani…

  21. huleaks

    Azért nem csökkentette például a sebességet,mert a forduló tetején,az nem tűnt túl nagynak. Gyorsulnia kellett. Ezért hagyta süllyedni,továbbá a gépet a nem épp kicsi tömege is vitte lefelé. Gyorsulnia meg azért kellett,mert egy bizonyos sebesség alatt ha elkezdi mondjuk a kollektívet húzkodni,meg vele együtt a ciklikust, főleg, ha ezt hirtelen teszi,akkor a gép örvénygyűrűbe eshet. Minden helikopternél vannak megadva sebesség és vario értékek amiket nem szabad túllépni.Az Apache-hoz is valószínűleg adtak meg ilyen értékeket.Úgy tudom,hogy például a Robinson R-44-el 55km/h sebességnél(alatta meg pláne nem) nem szabad 1,5m/sec-os süllyedési variónál nagyobb varióval süllyedni. Ha ezt nem tartják be,jöhet az örvénygyűrű,vezethetetlenné válhat a gép,jelen esetben mondjuk a házak közé eshetett volna. Az örvénygyűrűből való kihozáshoz,akárcsak a repülőgépnél a dugóhúzóból való kivezetéshez egyaránt sebesség kell. Mindkettőnél,ha beüt a baj,és húzni kezded,a helyzet semmit se fog javulni,legfeljebb romlani. A házhoz nem hiszem,hogy hozzáért volna. Kikockázva épnek tűnik a farokfutó is. Ami nekem furcsa,az az emelkedés volt. Úgy tűnik,mintha bottal akart volna emelkedni az elején,mert van egy szakasz amin szinte hanyatt esik,de alig emelkedik.Utána viszont elkezd jobban emelkedni,mintha csak akkor kezdte volna jobban emelni kollektívvel. Lefelé úgy látszik,hogy későn emeli a kollektívvel,ezért ér havat. Persze,ez kívülről látszik így,nekem. Ami valószínűbb,hogy nem először mutatta be ezt a manővert. És mindent akkor csinált érzése szerint, amikor kell,csak a hajtóművek máshogy viselkedtek köszönhetően a magashegyi körülményeknek.Ebből lett a baj.

  22. Aerophyl, lehet hogy igazad van. Az a gond a felvétellel, hogy az egyik szemtanú a „holly shit”-et pont akkor ordítja, amikor a gép az épülethez ér…
    Uncsimmal egy párszor megnéztünk, ő is azt, amit én hogy hallani lehet valamit, abban a pillanatban. Hogy most ezt a gép miatt van, vagy a felvétel készítő okozta, ennyiből nem lehet 100%-ig megállapítani. Túl sok a HA, LEHET, ESETLEG, TALÁN, ELKÉPZELHETÚ, MÉGIS, HA CSAK NEM – bocs de több feltételes módot kifejezú szó nem jut eszembe – amire nem tudjuk a választ.
    Lehet nem érintkezett az épülettel, akkor viszont tényleg nem vette figyelembe a lecsökkent teljesítményt és azt se felejtsük el, hogy hóval borított táj fölött repült, ahol könnyű rosszul felmérni a magasságot. A becsapódás előtt alig emelte a gépet, feltéve ha tudta volna.
    Kiváncsi leszek, hogy a gép repül e majd újból…

  23. Hozzaszolas a youtube-rol:

    „Hammerheads (the maneuver he attempted) should always be done to the right on a helicopter with a counter clockwise rotor system (like the ah-64).”

    Ebben lehet racio. Kerestem videokat, ahol Apache-val csinalnak ilyen figurakat es tenyleg nem talaltam olyat, ahol balra fordult volna, kiveve ezt. Nyilvan kello repulesi magassagnal es levegosurusegnel tokmindegy, jelen esetben siman szamithatott ez is.