|

A konkurencia közbeszól – másnak is kellhet az UH-1N

A helikopterflotta megújításának kapcsán az elmúlt időszakban folyamatos viták tárgyát képezte Magyarországon a Bell UH-1N típus. Mint ismeretes, alacsony ára miatt a veterán Huey még mindig befutónak tűnik hazánkban, bár ismerve a viszonyokat, biztosat majd csak akkor mondhatunk, ha már a gyakorlatban is láthatjuk a beszerzési program eredményeit. Időközben azonban mások is felfigyeltek a hamarosan nyugdíjba kerülő Novemberekre, mégpedig úgymond „házon belül” – egészen pontosan az Amerikai Egyesült Államok Légierejének Globális Csapásmérő Parancsnoksága (Air Force Global Strike Command – AFGSC) berkein belül merült fel, hogy átvennének párat a bőrnyakúaktól.

Február 24-én, egy légierős témájú szakmai konferencia keretében tartott sajtótájékoztatóján James Kowalski altábornagy, az AFGSC parancsnoka ismertette a nagyközönséggel, hogy jelenleg felújítás alatt áll az a három UH-1N, melyeket a tengerészgyalogos hadtesttől kapott a légierő három elveszített, ugyanilyen típusú helikopterének pótlására. Azt pontosan nem tudjuk, hogy milyen mértékű munkálatokat végeznek el a forgószárnyasokon, mindössze annyi bizonyos, hogy a végére a jelenleg üzemelő légierős Huey-konfigurációval lesznek egyenértékűek. Ha pedig ezek megfelelnek az elvárásoknak, Kowalski szerint a Parancsnokság nagyobb mennyiséget is beszerez majd belőlük – hogy pontosan mennyit, azt nem tudni.

Az AFGSC egyik UH-1N-je gyakorlatozás közben |Fotó: Benjamin Stratton, USAF ,

Miután a három példány elkészült, kipróbálják őket abban a szerepkörben, amiben a jövőben is működniük kell: a Minuteman III ICBM rakétamezőket felügyelő biztonsági csoportok, különleges alakulatok fuvarozásában, illetve a bázisok ellátásában. Vizsgálatuk során a két fő szempont természetesen a költséghatékonyság és a teljesítőképesség lesznek, melyek alapján eldöntik, hogy megéri-e a régi típus használt példányaival cserélni-bővíteni a meglévő flottát, vagy a korábbi terveknek megfelelően selejtezik az UH-1N állományt, és teljesen új forgószárnyast rendszeresítenek.

Az AFGSC a típus legnagyobb üzemeltetője a USAF berkein belül, az 1970-es évek óta használják az említett feladatok ellátására az UH-1 különböző variánsait. Egészen a közelmúltig azt tervezték, hogy megválnak a becsületben megőszült Huey-tól, melynek sem hatósugara, sem hasznos terhelése nem elég, vagyis nem képes egy tankolással kellő mennyiségű biztonsági embert eljuttatni a készenléti állomástól bármelyik kilövőállásig. Azonban a nemrégiben bejelentett költségvetési megszorító csomag áthúzta az ő számításaikat is, így most a helyzet átértékelése folyik. Amennyiben az UH-1N megfelel, úgy valószínűleg ezt választják, hiszen a tengerészgyalogság kivont helikoptereit csak a már említett átalakításnak kell alávetni, a kiképzett karbantartó és hajózóállomány rendelkezésre áll, a logisztikai és műszaki háttérrel egyetemben.

Az UH-1N hiányosságait pedig végtelenül egyszerű módszerrel orvosolnák – egy helyett három példány adna egy időben készültségi szolgálatot, így az egy helikopterre eső terhelés lecsökkenne, a hatótávolság pedig nőne. Ez ugyan pénzügyileg is többe kerül, de még így is olcsóbb lehet, még hosszú távon is, mint egy teljesen új típus beszerzése. Utóbbiról egyébként nem mondtak le, Kowalski szerint pusztán jegelték a programot, de ha lesz rá elegendő pénz, azonnal felélesztik.

7 hozzászólás “A konkurencia közbeszól – másnak is kellhet az UH-1N”

  1. Európában az Augusta-Bell AB212-t gyártják, ami Twin Huey ugyan, de az olaszoknak az eredeti amerikai gépre nincs engedélyük. (Ami nem jelenti azt, hogy munka kilátása esetén lehetetlen ennek a megszerzése szvsz)

  2. Erdekes ez a hir. Azert, mert mielott a nekunk felajanlottak az UH-1N-eket, mar elotte info volt rola, hogy ezek a helik nagyon kellenek a raketa bazisok ellatasahoz. Ha a magyar fel lett volna akkora balek, hogy megvesz 30 repkepes gepet[+support] 4xx millio $-ert, akkor valszeg az amcsik zsir uj gepeket rendeltek volna a raketa bazisok ellatasahoz[UH-1 Venom]. Csak hogy ures gepeket venni, 1000 orankent visszakuldeni oket atvizsgalasra-javitasra ennyi penzert, haat, ekkora balekok meg `talan` magyar foldon sincsenek, bar ez meg nem egy lefutott dolog.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.